Kalaja

Një  përshkrim i Kalasë nga Ismet Karamanaga – Video
Një përshkrim i shkurt i disa sequencave nga Kalaja e Ulqinit..Një dëshprim në punën e muzeut dhe i partisë në pushtet e cila nuk i jep vëmendje të merituar, dhe të premtuar Kalasë tonë…  Vazhdo

May 6, 2013  :: Lajmet / Vijesti, Opinione :: Comments Off on Një përshkrim i Kalasë nga Ismet Karamanaga – Video
Tags: , ,

Legjenda e Floçkës së detit
Floçka e detit te ne, në mitologjinë tonë është një fenomen i cili mund të ndeshet edhe në mitologjinë e popujve të tjerë si p.sh tek ajo greke ku quhet sirenë, apo asaj gjermane me emrin Lorelei. Te grekët në kohën antike si femra të bukura, me bukuri dhe me këngë kanë terhequr vëmendjen e detarëve duke shkaktuar gjithmonë rrezik. Gjithashtu edhe Lorelaj në mitologjinë gjermane me këngën e saj duke krehur flokët e arta me një krahër të artë, lart mbi një shkëmb, aty ku është rreziku më i madh, tërheq... Vazhdo

April 21, 2012  :: Opinione :: Comments Off on Legjenda e Floçkës së detit
Tags: , , , , ,

Në Kala kisha – projekti ideor
Shoqata “Don Gjon Buzuku” ka publikuar në revistën “Buzuku” nr. 33 të datës 2 shtator 2010, thirrjen ndërkombëtare për dërgimin e ofertave për lëndën “Hartimi i projektit ideor për Kishën katedrale të Shën Mërisë në hyrjen e poshtme të kalasë së Ulqinit. Porositësi ka ofruar edhe këto të dhëna: Në teren janë ruajtur themelet e dy kishave: njëra ka dimensionet 4 x 7 metra, me absidë gjysmë rrethore dhe supozohet se është ndërtuar në mes të viteve 813 – 820. Këto themele gjendën brenda themeleve... Vazhdo
Kalaja e Ulqinit dhe sfidat aktuale
Gurët që kërkojnë respect Nga Enver Mollabeqiri – Eno Nën diellin përvëlues të gushtit qëndron hijerëndë Kalaja e Ulqinit, me bedenat e vet mijëravjeçarë dhe me ndërtesat e lashta nga guri, të cilat ende janë aty, duke sfiduar dhëmbin e kohës dhe papërgjegjshmërinë dhe mosinteresimin njerëzor. Në këtë kala-qytet, i cili paraqet dhe shpreh lashtësinë dhe traditën më të shkëlqyer qytetare dhe kulturën shekullore, po ndërtohet pa mend dhe pa rend, duke shkelur principet elementare historike, arkeologjike,... Vazhdo

September 15, 2011  :: Opinione :: Comments Off on Kalaja e Ulqinit dhe sfidat aktuale
Tags: , , ,

Finalni izgled ugostiteljskog objekta u Starom gradu Ulcinja…
Finalni izgled hotela ili ugostiteljskog objekta koji se gradi u Starom gradu Ulcinja… OBJEKAT i ugostiteljski komleks koji se gradi u Starom gradu, kako sada izgleda, narušava izgled i narušava vrijednost Starog grada, kao spomenika kulture I kategorije. To je činjenica koju vidi i svaki laik čim baci pogled i vidi postojeći objekat. To je ipak mišl…jenje nas običnih ljudi i turista koji to gledamo na svoj način. Međutim, ljudi koji ga grade i stručnjaci koji su dali zeleno svijetlo da on bude tu, kažu da kada bude... Vazhdo
Ulcinj is a coastal town and municipality in Montenegro
Ulcinj is a coastal town and municipality in Montenegro. The town of Ulcinj has a population of 10,828 (2003 census), and it is the centre of Ulcinj municipality. This southernmost municipality of Montenegro has a population of 20,290. The wider area of Ulcinj has been inhabited since the Bronze Age. Illyrian tombs (tumuli), found in the village of Zogaj, in the vicinity of Ulcinj, date back to the Bronze Age. The town is believed to be founded in the 5th century BC by Greek colonists from Colchis. The Colchian colonization is mentioned... Vazhdo
Ndërtimi i Ashensorin (Liftit) ne Kala
Në mbledhjen e Këshillit qendror të Forcës së re demokratike, ndër të tjerat u diskutua dhe çështja e ndërtimit të ashensorit ( liftit ) nën Kala, dhe u përfundua: Kalaja si njëri prej simboleve të fundit ( deri më tani relativisht mirë të mbrojtur ) që tregojnë mbi lashtësinë dhe historinë tonë, është shëndruar në një punishte pa leje dhe pa kontroll. Si duket kaosi urbanistik e ka gjetur mënyrën me te keqe t’i hakmerret qytetit. Atë po e bën përmes gropimeve te themeleve, shkatërrimit te shkëmbinjve... Vazhdo

May 11, 2008  :: Lajmet / Vijesti, Shtypi / Mediji :: Comments Off on Ndërtimi i Ashensorin (Liftit) ne Kala
Tags: , ,

Rindërtimi i xhamisë së ranës – së detarëve të Ulqinit
Plotësohet një ëndërr Përsëri pra në të njëjtin vend, në vendin që dikur ka qenë simbol jo vetëm i fesë Islame por edhe simbol i qytetit tonë do të rindërtohet xhamia me ndihmën e Perendisë, por edhe me ndihmën e të gjithë atyre të cilëve Perendia u ka dhënë mend dhe zemër që jo vetëm me pasuri materiale, por edhe me guxim të japin kontributin e vet për ndërtimin e xhamisë së Ranës. Këtu duhet të përmendet edhe Këshilli i BI-së që tash një kohë të gjatë është duke punuar për kthimin e pronës... Vazhdo
Ulcinjske NVO traže ponovnu obradu plana ulcinjske Solane
Solana glavni problem Ulcinj – Sedamnaest ulcinjskih nevladinih organizacija (NVO) zatražile su ju?e od crnogorske skupštine da ne usvoji Predlog prostornog plana i da ga vrati obra?iva?u na ponovnu obradu. U saopštenju dostavljenom agenciji Mina navodi se da se 17 NVO sastalo povodom finalne verzije Predloga prostornog plana, odnosno brisanja ulcinjske Solane iz zašti?enih zona spomenika prirode, i njeno „pretvaranje u turisti?ku zonu mimo svake procedure. „Nacrt prostornog plana usvojen u Skupštini sadržavao je niz nedostataka... Vazhdo

March 17, 2008  :: Shoqëria / Društvo :: Comments Off on Ulcinjske NVO traže ponovnu obradu plana ulcinjske Solane
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Intervistë me Ismet Karamanagën,kryetar i shoqatës së miqve të kalas
Kalaja e Ulqinit e ka vendin në UNESCO Koha javore: Z. Karamanaga, çfarë ka bërë deri tani Shoqata “Kalaja” në mbrojtjen, ruajtjen dhe prezantimin e vlerave të Kalasë së Ulqinit? I. Karamanaga: Që në vitin 1995 kur e kemi themeluar këtë shoqatë multietnike, shumëkonfesionale, me një qëndrim kosmopolit, qëllimi ynë kryesor ka qenë ruajtja dhe Vazhdo  Vazhdo

January 6, 2008  :: Intervista / Intervju :: Comments Off on Intervistë me Ismet Karamanagën,kryetar i shoqatës së miqve të kalas
Tags: , , , , , , , , , , , , , ,