në Mal të Zi.

Informimi shqip në Mal të Zi – Gazetaria hulumtuese
Këshilli nacional i shqiptarëve në Mal të Zi organizoi të dielën në Ulqin tryezën e rrumbullakët me temë”Informimi shqip në Mal të Zi – Gazetaria hulumtuese” Gazetaria hulumtuese,e panjohur për mediet në gjuhën shqipe Kryeredaktori i Televizionit “TopChannel”, Mentor Kikia, prezantoi përvojën e mediave në Shqipëri sa ipërket gazetarisë hulumtuese, me theks të veçantë në televizionin ku ai punon. Ai solli raste konkrete tëgazetarisë hulumtuese në Shqipëri që kanë dëshmuar... Vazhdo
Letër e hapur kryetarëve të partive politike shqiptare në Mal të Zi
Shaban Peraj: Populli kërkon rezultate Se si më sillen vërdallë në kokë vitet e para të pluralizmit, tentativat për një jetë më të mirë, angazhimi për përgjegjësi, maturi e tolerancë që ishte për çdo lakmi në ato vite. Po, papë sot më sillen në kokë përçarjet, mostoleranca, acarimet, gjë që e bën të papërfillshëm kërkesën tonë për të kërkuar unitet, demokraci, apo realizimin e besimit të marrë nga populli pas zgjedhjeve të fundit. Kaluam 20 vjet në pluralizëm, të gjithë ishim të bindur se... Vazhdo
Arsimi ne gjuhen shqipe ne Mal te Zi perballet me probleme
Arsimi në gjuhën shqipe është një nga problemet e popullatës shqiptare në Mal të Zi. Sipas këshilltarit për arsimin në gjuhën shqipe, në Ministrinë malazeze të arsimit, profesor Rrok Gjolaj, vitet e fundit po bëhen përpjekje të rëndësishme, duke nisur nga reforma arsimore, miratimi i programeve dhe botimi i teksteve të reja mësimore në gjuhën shqipe. Por, zoti Gjolaj thotë se arsimi në gjuhën shqipe në Mal të Zi përballet edhe me probleme që lidhen, veç të tjerash, edhe me krizën ekonomike që po kalon... Vazhdo
Iniciativë për ndryshimin e ligjit për festa
Opinioni i gjerë është i informuar se nga vendosja e pluralizmit politik nga viti 1990 e më pas  shqiptarët në Mal të Zi kremtojnë Festën kombëtare Ditën e Flamurit-28 Nëntorin. Duke marrë parasysh se Mali i Zi është shtet multinacional dhe multikulturor edhe në Kushtetutën e Malit të Zi në nenin 79 në mes tjerash cekët së për pakicat nacionale është i lejuar përdorimi  i  simboleve kombëtare dhe i shënimit të festave kombëtare. Një formulim i tillë nuk ka dilemë së avacon çështjen e barazisë nacionale... Vazhdo
Sulmohen turistet kosovarë në Mal të Zi
Pikerisht ne diten kur serbet e ardhur nga Serbia festonin te ashtuquajturen “Beteja e Kosoves” ne Prishtine, serbet e shperngulur nga Kosova pas luftes ne fshatrat e rrethit te Podgorices sulmuan 10 autobuse qe po udhetonin nga Kosova per ne Ulqin. Kjo ngjarje dhe provokimet e vazhdueshme nga ana e serbeve lokale detyruan policine e Malit te Zi  te sigurojne shtetasit kosovare te cilet duan t’i kalojne pushimet ne bregdetin e Ulqinit. Dhjetra autobuse te mbushur me kosovare dhe automjete te tjera me targa Kosove, me urdher te policise... Vazhdo

August 2, 2009  :: Lajmet / Vijesti :: Comments Off on Sulmohen turistet kosovarë në Mal të Zi
Tags: ,

Pjesëmarrja e pakicave në jetën publike
Shtetet të cilët janë të interesuara të ndërtojnë demokraci funksionale, stabilitet dhe paqe afatgjatë, për t’u lehtësuar arritjen e standardeve të paracaktuara nga ana e demokracive europiane, një nga parakushtet e rekomanduara është standardi i barazisë në pjesëmarrjen e pakicave në jetën publike. Në praktikën e demokracive periferike kemi raste kur shtetet në fjalë edhe pse deklarativisht tregojnë se respektojnë këtë standard, por realiteti tregon ndryshe. Prandaj, fenomeni i mosinkuadrimit dhe përjashtimit... Vazhdo

August 2, 2009  :: Shoqëria / Društvo :: Comments Off on Pjesëmarrja e pakicave në jetën publike
Tags: ,

Fillojnë integrimet brendashqiptare
Përurohet tuneli i Kalimashit Ëndrra po bëhet realitet. Merre si ta marrësh, por këtë ëndërr e ka ëndërruar i pari Sali Berisha dhe është pikërisht ai, “gërshërët” e të cilit po e bëjnë realitet. Kjo nuk është më e rëndësishmja, por është mirë të dihet. Ashtu siç është mirë të dihet se kjo nuk kishte ndodhur po të mos shembej komunizmi, po të mos ndodhte rezistenca paqësore dhe lufta e armatosur e UÇK-së ndaj regjimit të Millosheviqit, po të mos ndodhte intervenimi humanitar i NATO-s, po të... Vazhdo
Si po humbet shqipja në Mal të Zi
Hajde, doddi ovamo. A po m’ndigjon. Zzuri!”. E dëgjoj bash mirë. Por, nuk di si t’ia kthej, njeriut që më thotë t’i afrohem dhe më nguc. Në Mal të Zi, është e vështirë që t’i dallosh shqiptarët me malazezët e provincës. Ia kthej serbisht. I shpjegoj se dua të iki në Danilovgrad. Pak i intereson. Minuta më pas, e ndjej teksa kuturiset me një gegnishte të butë, drejt një miku të tij. Zgërdhihen të dy. Janë zhytur në kënaqësinë e tyre, duke përfolur me epsh format e një gruaje të re matanë. Tejet,... Vazhdo
Partite shqiptare në Mal të Zi kritikojnë Vujanoviqin
Unioni Demokratik Shqiptar dhe Alternativa Shqiptare ne Mal te Zi kane kritikuar presidentin malazez, Filip Vujanovic pasi nuk ftoi ne Samitin e krereve te Shteteve te Evropes Juglindore, kreun kosovar, Fatmir Sejdiu.Samiti po zhvillohet ne Cetinje dhe ne te marrin pjese kreret e Shqiperise, Sllovenise,  Serbise, Kroacise, Maqedonise, Malit te Zi, Bullgarise dhe kreut te radhes ne BeH. Shkak per mungesen e fteses eshte bere fakti qe mes Podgorices dhe Prishtines nuk jane vendosur ende marredheniet diplomatike. Top Channel  Vazhdo
Gëzim Hajdinaga priti sot delegacionin e Këshillit të Evropës
Mayor of Ulqin Gezim Hajdinaga & Council of Europe Ms. Claudia Luciani Kryetari i Ulqinit z.Gëzim Hajdinaga dhe bashkëpunëtorët e tij priten sot në një takim pune delegacionin tre anëtarësh të Këshillit të Evropës të kryesuar nga zonja Klaudia Luçani. Temë e këtij takimi i cili zgjati mbi 60 minuta ishte çështja e pakicave respektivisht të drejtat e tyre, administrimi lokal konformë normave ndërkombëtare, realizimi dhe transparenca e mjeteve republikane ndaj pushteteve locale, çështja e simboleve kombëtare,... Vazhdo

Page 1 of 212