OLCHINII

Lulëzimi i detarisë dhe kusarisë – Mbi të kaluarën e Ulqinit (10)
Prof. Dr. Ruzhdi Ushaku Banorët e Ulqinit që nga shekulli XVII fillojnë ta pranojnë islamin, kështu që shumë shqiptarë të krishterë, duke kaluar në islamizëm, fitojnë edhe pozita të forta në tregti, detari. Nga kjo kohë ulqinakët fillojnë të dallohen si kusarë të famshëm që sulmonin anije të ndryshme nëpër Adriatik e Mesdhe dhe luftonin kundër anijeve të Republikës së Venedikut, të Bokës së Kotorrit dhe të vendeve të tjera të Dalmacisë. Qe se si e sheh Ulqinin e kësaj kohe udhëpërshkruesi turk Evlia... Vazhdo
Vendstrehim i Helenës së Anzhuinëve – Mbi të kaluarën e Ulqinit (4)
Prof. Dr. Ruzhdi Ushaku Ulqini kishte edhe peshkopatën (apo ipeshkvinë) e vet, por të varur nga peshkopata e Tivarit. Prej vitit 1250 e deri në fund të shekullit XIV, në lokalitetin e Kalasë së sotme janë ndërtuar disa kisha, siç janë ajo e Zonjës së Bekuar, e Shën Jovanit (Gjonit) të Ulqinit, Shën Dominikut, etj. Brenda kësaj periudhe, në këtë qytet ka jetuar dhe e ka mbajtur fronin nipi i Nemanjës, Gjorgji (1252) si “princeps Diocliae”, kurse prej vitit 1282-1309 këtu jetoi si vejushë Helena e Anzhuinëve,... Vazhdo

February 11, 2012  :: Kulturë / Kultura :: Comments Off on Vendstrehim i Helenës së Anzhuinëve – Mbi të kaluarën e Ulqinit (4)
Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Qytet antik atraktiv dhe i rrallë – Mbi të kaluarën e Ulqinit (3)
Prof. Dr. Ruzhdi Ushaku Pas humbjes se autonomise se Shtetit Ilir (168-167 p.e r), gjegjesisht ne kohen romake, Ulqini bente pjese ne te ashtuquajtura oppida civium Romanorum, kurse me vone e fiton edhe statusin e qytetit te pavarur apo te municipium-it. Klaud Ptolemeu, ne vepren e tij Geographia (Lib. II,16,3), per Ulqinin shenon trajten Ulkinion (Ουλκινιον) e cila iu ka sherbyer si mbeshtetje kryesore dijetareve, sic jane Hahn, Majer, Cabej (J. G. Hahn, A. Mayer, E. Cabej), qe emrin e Ulqinit ta lidhin me bazen i.e. *ulkuos,... Vazhdo

February 5, 2012  :: Reportazh / Reportaža :: Comments Off on Qytet antik atraktiv dhe i rrallë – Mbi të kaluarën e Ulqinit (3)
Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,