ruzhdi ushaku

Prof. Dr. Simë Dobreci laureat i Çmimit Tradicional të “Art Club”-it
Shoqata e Artistëve dhe Intelektualëve “Art Club” ka ndarë sot, me rastin e shënimit të 22-vjetorit të themelimit të saj, Çmimin Tradicional për të arritura të jashtëzakonshme në shkencë, kulturë dhe art. Juria në përbërje: Prof. Dr. Ruzhdi Ushaku, Mustafë Canka dhe Ma. Ismet Kallaba, pasi ka analizuar rezultatet e arritura në fusha të ndryshme nga krijuesit dhe studiuesit shqiptarë në Mal të Zi, gjatë periudhës kohore 2010-2012, ka vendosur që Çmimit Tradicional i “Art Club”-it t’i jepet Prof. Dr.... Vazhdo
KNSH në MZ,organizoi Simpoziumin shkencor ndërkombëtar në Ulqin – Video
Këshilli Nacional i Shqiptarëve në Malin e Zi organizoi të dielën Simpoziumin shkencor ndërkombëtar me temë “Letërsia gojore dhe identiteti kombëtar shqiptar” Kontribut për studimet dhe kulturën shqiptare Studiues nga të gjitha trevat shqiptare kanë marrë pjesë të dielën në Simpoziumin shkencor ndërkombëtar të organizuar nga Këshilli Nacional i Shqiptarëve në Malin e Zi, me temë “Letërsia gojore dhe identiteti kombëtar shqiptar”, që u mbajt në hotelin “Mediteran” në Ulqin. Kryetari i KNSH-së... Vazhdo

October 3, 2011  :: Kulturë / Kultura :: Comments Off on KNSH në MZ,organizoi Simpoziumin shkencor ndërkombëtar në Ulqin – Video
Tags: , , , , , , ,

Ekskluzive: Prof. dr. Ruzhdi Ushaku zbërthen dy fraza enigmatike nga komedia “Zogjt “e Aristofanit
Ekskluzive: Prof. dr. Ruzhdi Ushaku zbërthen dy fraza enigmatike nga komedia “Zogjt “e Aristofanit (1) – Shqipja si çelës Nga Ruzhdi Ushaku Në vend të hyrjes Falë një mikut tim nga Parisi, mora një informatë frymëzuese për komedinë “Zogjt” të Aristofanit, ku midis tjerash figurojnë dy fraza enigmatike të shënuara në alfabetin grek, por të pakuptueshme dhe të pashpjegueshme me mjetet e gjuhës përkatëse dhe më gjerë. (Dardan Leka, një mik imi i hershëm me vendbanim në Paris, është një kërkues... Vazhdo

August 3, 2011  :: Reportazh / Reportaža :: Komente (1)
Tags:

Ruzhdi Ushaku ofron çelësin për zgjidhjen e shumë enigmave
Çelës për zgjidhjen e enigmave (Ruzhdi Ushaku, “ULQINI në përmasa kërkimi dhe frymëzimi, Fondacioni “Lika”, Ulqin, 2010) Edhe pse esetë nuk kanë karakter përjashtimisht shkencor, imagjinata dhe përjetimet e autorit gërshetohen me faktet dhe të dhënat shkencore. Në to autori ofron çelësin për zgjidhjen e shumë enigmave që edhe sot ekzistojnë mbi çështje dhe dukuri, që në mënyrë të drejtpërdrejtë apo të tërthortë lidhen me Ulqinin. Pas librit “Ulqini në gjurmët e shekujve” dhe monografisë “Ulqini... Vazhdo

August 24, 2010  :: Kulturë / Kultura :: Komente (3)
Tags: ,

Informim zyrtar për punën dy  vjeçare te komunes te Ulqinit nga Kryetari Gëzim Hajdinaga
Të nderuar qytetarë, Përfaqësues të medijave, Zonja dhe zotërinj, Është nder, përgjegjësi dhe kënaqësi që në emër të ekzekutivit vij sot para jush për të bërë këtë informim zyrtar për punën tonë dy  vjeçare. Para dy vitesh me dëshirën e shumicës së qytetarëve të Ulqinit në zgjedhjet e lira dhe demokratike mua dhe stafit tim na u besua  menaxhimi i komunës. Në rradhë të parë ky ishte një nder i madh  që na bëhej e kjo na jepte forcë për angazhim dhe përkushtim të palëkundur, për t’u ... Vazhdo
SHAI”Art Club” dhe OJQ “Ora” shënuan të shtunën në Ulqin 100-vjetorin e kongresit të Manastirit
Një ngjarje dhe një personalitet i veçantë – Në fjalën e tij, mr. Haxhi Shabani theksoi se “vendimi për miratimin e Alfabetit për gjuhën shqipe në Kongresin e Manastirit ishte një vendim jo thjesht gjuhësor e kulturor, por edhe kombëtar e politik”. – Prof. Dr. Ruzhdi Ushaku e cilësoi Eqrem Çabejn si një figurë të llojit të vet, njërën prej figurave më të ndritura, më të madhërishme që i ka pasur populli shqiptar, kultura shqiptare dhe në përgjithësi shkenca albanologjike. Shoqata e... Vazhdo

December 4, 2008  :: Kulturë / Kultura :: Comments Off on SHAI”Art Club” dhe OJQ “Ora” shënuan të shtunën në Ulqin 100-vjetorin e kongresit të Manastirit
Tags: , , ,

Prof. Dr. Ruzhdi Ushaku qytetar nderi i Komunës së Ulqinit
Ruzhdi Ushaku lindi në Ulqin, më 1 maj 1938. Shkollën fillore e kreu në Ulqin (1950), kurse normalen (1957) në Prishtinë. Në vitin 1964 diplomoi në degën e romanistikës (Gjuhë dhe letërsi frënge), në Fakultetin Filozofik të Sarajevës. Fillimisht punoi në vendlindje, mandej në gjimnazin e Gjilanit, pastaj asistent në Seksionin e Historisë së Kulturës Kombëtare në Insititutin Albanologjik të Prishtinës. Më vonë punoi, në fillim, bashkëpunëtor i jashtëm i Fakultetit Filozofik të Prishtinës (1969/1970), ku... Vazhdo

June 12, 2008  :: Kulturë / Kultura :: Comments Off on Prof. Dr. Ruzhdi Ushaku qytetar nderi i Komunës së Ulqinit
Tags: , ,

Në Shas ka gjurmë të një kulture parahistorike të shekullit të gjashtë
Në ulqin u mbajt sesioni shkencor Gjatë këtij sesioni u verifikuan të dhënat e deritanishme për jetën e qytetit, u plotësuan dhe u saktësuan këto të dhëna dhe u bë një mbulim me burime të të gjitha llojeve për të gjitha periudhat e këtij qyteti. Gjëja më e rëndësishme është që u verifikua kalendari i lindjes dhe i zhvillimit të qytetit të Shasit. U ndryshua përfytyrimi i deritanishëm për kohën kur lindi, u zhvillua dhe u shua ky qytet. U relativizuan disa pohime të cilat nuk kanë pasur një mbështetje... Vazhdo