Šas

Štetočinski odnos države
,,Pijesak se kod nas uvijek uzimao kao građevinski materjal, ali nipošto ne u tolikoj mjeri kao danas, niti je to bio biznis”, kaže za Monitor poznati nevladin aktivista, predsjednik Društva prijatelja i poštovalaca ulcinjskog Starog grada Kaljaja Ismet Karamanaga. I zaista: Ulcinjani bi iznajmili traktor ili bi prikolicom otišli do Velike plaže i dovezli pijesak koji su koristili za pravljenje betona ili maltera za građevinske radove na svojoj kući. Nikada ne bi uzimali pijesak sa dina, uzvišenja od pijeska, koja štite... Vazhdo
Dželal Hodžić protiv gradnje golf terena kod Šaskog jezara
Upravo kada građani Ulcinja očekuju početak rješavanja najvećeg ekološko-ambijentalno problema, Port Milene, uz očekivanje da će se u budućim prostorno-planskim dokumentima sprodoviti  principi EU u usklađivanju zakonodavstva i upravljanja eko-sistemima, na pomolu je novi atak na ovaj jedinstven prostor. Naime, u želji da se što prije valorizuje lokalitet Briska gora predviđena je izgradnja turističkog kompleksa i golf-terena sa 18 rupa, i to tik uz Šasko jezero!?, navodi se u saopštenju koji je potisao Dželal Hodžić... Vazhdo

December 18, 2011  :: news :: Comments Off on Dželal Hodžić protiv gradnje golf terena kod Šaskog jezara
Tags: , , , , , , ,

Shasi ilir i 365 kishave
Qytetërimi shqiptar më shumë ndodhet nën dhe sesa mbi të. Në viset etnike shqiptare në Mal të Zi, e mbi të gjitha në rajonin e Ulqinit, janë një numër i madh i monumenteve të trashëgimisë sonë nga historia jonë e hershme, ku zë vend edhe qyteti i lashtë i Shasit, sot qytet që nuk banohet. Shasi është vendbanim antik ilir, i cili ngrihet në malin po me të njëjtin emër. Këndej pari, në periudhën antike ka kaluar rruga e lashtë lidhëse në mes Ulqinit dhe Shkodrës. Shasi në literaturë njihet si: Suatio,... Vazhdo
Situacija u poplavljenom dijelu Ulcinjske opštine i dalje dramati?na – New Video
Opasnost od stihije stalno prijeti Nakon probijanja nasipa i porasta nivoa vode, situacija opet dovedena pod kontrolu, no, opasnost od vodene stihije i dalje je prisutna Ulcinj – Situacija na krajnjem jugu zemlje, gdje nabujala Bojana ve? danima prijeti brojnim naseljima u okolini, tokom proteklog dana postala je znatno teža. Naime, nakon što je vodostaj rijeke iznova porastao, voda je probila odbrambene nasipe na tri mjesta, a najteža situacija bila je na potezu Sveti ?or?e – Sutjel. Tokom dana, nadležne službe i mještani, koji... Vazhdo

January 10, 2010  :: Politika :: Comments Off on Situacija u poplavljenom dijelu Ulcinjske opštine i dalje dramati?na – New Video
Tags: , , , , , ,

Hajdinaga: Së shpejti rruga Shasit me dy traka
Në muajin shkurt autoritetet lokale të Ulqini kanë intervenuar për sanimin e gjendjes së rrugës Katërkoll – Shas, e cila është në ndërtim e sipër. Me tamponimin që është bërë dhe me shtrirjen e asfaltit me gjansi 5 metrash ose dy traka për ecjen e automjeteve, kjo rrugë tani mundëson qarkullim pa probleme të automjeteve. Banorët e kësaj ane tanimë janë të kënaqur me gjendjen e rrugës, ndërsa nga komuna njoftojnë se është kjo një zgjidhje e financimit të kësaj rruge pasi rruga për Lima në Ulqin... Vazhdo
Shoqata ORA ben thirrje për të kontribuar
Për mbarëvajtjen e të gjitha aktiviteteve të planifikuara, në kuadrin e të cilëve është edhe manifestimi tradicional “Pranvera në Anë të Malit 2009”, shoqata ORA ka nevojë edhe për kontributin tuaj. Kontributet tuaja brenda Malit te Zi mund te derdhën në xhirollogarinë e shoqatës ORA e cila është: BANKA KOMERCIALE MALAZEZE – Filiali Ulqin, nr i xhirollogarisë: 510 – 10123 – 32 Gjithashtu për bashkëatdhetaret tonë që jetojnë jashtë vendlindjes instruksionet për pagesë... Vazhdo
Enigma E HistorisË Malazeze – Rasti I Shasit (5)
Kuptimi i historisë i lidhur me ndryshimet gjeografike Është e pamundur të kuptosh historinë e njohur të Shasit apo të trevës ose të tentosh një rindërtim të periudhës më të rëndësishme të historisë që tashmë është krejt e errët, pa iu referuar procesit të ndryshimeve të bregdetit dhe brigjeve të këtyre anëve. Në shekullin XVII, hartat venedikase tregojnë një liqen të dytë të vogël, atë të Sogagnit (Zogajve), në të njëjtën vijë midis liqenit kryesor të Shkodrës dhe liqenit të Shasit (Sfaccio... Vazhdo

October 17, 2008  :: Kulturë / Kultura, Shtypi / Mediji :: Comments Off on Enigma E HistorisË Malazeze – Rasti I Shasit (5)
Tags: , ,

Enigma e historisë malazeze – rasti i Shasit (3)
Qendra dhe zona përreth Qendra arkeologjike e Shasit përbëhet kryesisht nga rrënojat e disa kishave mesjetare të shkatërruara dhe një grumbull i paqartë me gjasë ndërtesash të vjetra në majën e kodrës që shtrihen mbi një rrafshinë të hapur, të rrahur nga erërat dhe të mbuluar me shkurre të egra. Kodra e Shasit ndodhet menjëherë në jug të një liqeni të vogël, të rrethuar nga lehe të mëdha kallamishtesh, Liqenit të Shasit. Toka përreth është e një cilësie të dobët gjysmë karstike, ku vërehen ekonomi... Vazhdo

October 3, 2008  :: Kulturë / Kultura, Shtypi / Mediji, Turizmi / Turizam :: Comments Off on Enigma e historisë malazeze – rasti i Shasit (3)
Tags: , , ,

Enigma e historisë malazeze – rasti i Shasit (1)
Shembull i shtrembërimit dhe tjetërsimit të historisë Izolimi i Shasit dhe thuajse zhdukja e tij është një shembull i padrejtësive kufitare të shekullit XX dhe Luftës së Ftohtë. Ai ilustron shtrembërimet dhe tjetërsimet e historisë së tij botuar në periudhën jugosllave dhe shfaqjen në shoqërinë normale malazeze të viteve të fundit. Ai ilustron si problemet komplekse mbi kufijtë, ku kultura, feja dhe kujtesa popullore bashkëveprojnë, por edhe shpesh përplasen me njëra-tjetrën, ashtu dhe vështirësitë me të... Vazhdo

September 10, 2008  :: Kulturë / Kultura, Shtypi / Mediji :: Comments Off on Enigma e historisë malazeze – rasti i Shasit (1)
Tags: , ,

Shasi i lashtë monument i kulturës shpirtërore*
E nderuara Asamble, Kur bëhet fjalë për Shasin e lashtë, mund të konstatohet me të drejtë dhe në mënyrë rea-le se monumentet e kulturës materiale mu-nd edhe të zhduken. Ato dhëmbi i kohës mund t’i shkatërrojë. Të njëjtën gjë mund ta bëjë edhe dora keqdashëse e njeriut. Jemi të vetëdijshëm se vet kultura materiale pa kulturën e zemrës, që mjerisht në kohën tonë është shumë deficitare, nuk mjafton përderisa njeriu është zoon politikon (Qenie shoqërore). Aq me tepër, njeriu nuk është vetëm... Vazhdo

Page 1 of 212