Shas

Enigma E HistorisË Malazeze – Rasti I Shasit (5)
Kuptimi i historisë i lidhur me ndryshimet gjeografike Është e pamundur të kuptosh historinë e njohur të Shasit apo të trevës ose të tentosh një rindërtim të periudhës më të rëndësishme të historisë që tashmë është krejt e errët, pa iu referuar procesit të ndryshimeve të bregdetit dhe brigjeve të këtyre anëve. Në shekullin XVII, hartat venedikase tregojnë një liqen të dytë të vogël, atë të Sogagnit (Zogajve), në të njëjtën vijë midis liqenit kryesor të Shkodrës dhe liqenit të Shasit (Sfaccio... Vazhdo

October 17, 2008  :: Kulturë / Kultura, Shtypi / Mediji :: Comments Off on Enigma E HistorisË Malazeze – Rasti I Shasit (5)
Tags: , ,

Enigma e historisë malazeze – rasti i Shasit (3)
Qendra dhe zona përreth Qendra arkeologjike e Shasit përbëhet kryesisht nga rrënojat e disa kishave mesjetare të shkatërruara dhe një grumbull i paqartë me gjasë ndërtesash të vjetra në majën e kodrës që shtrihen mbi një rrafshinë të hapur, të rrahur nga erërat dhe të mbuluar me shkurre të egra. Kodra e Shasit ndodhet menjëherë në jug të një liqeni të vogël, të rrethuar nga lehe të mëdha kallamishtesh, Liqenit të Shasit. Toka përreth është e një cilësie të dobët gjysmë karstike, ku vërehen ekonomi... Vazhdo

October 3, 2008  :: Kulturë / Kultura, Shtypi / Mediji, Turizmi / Turizam :: Comments Off on Enigma e historisë malazeze – rasti i Shasit (3)
Tags: , , ,

Enigma e historisë malazeze – rasti i Shasit (1)
Shembull i shtrembërimit dhe tjetërsimit të historisë Izolimi i Shasit dhe thuajse zhdukja e tij është një shembull i padrejtësive kufitare të shekullit XX dhe Luftës së Ftohtë. Ai ilustron shtrembërimet dhe tjetërsimet e historisë së tij botuar në periudhën jugosllave dhe shfaqjen në shoqërinë normale malazeze të viteve të fundit. Ai ilustron si problemet komplekse mbi kufijtë, ku kultura, feja dhe kujtesa popullore bashkëveprojnë, por edhe shpesh përplasen me njëra-tjetrën, ashtu dhe vështirësitë me të... Vazhdo

September 10, 2008  :: Kulturë / Kultura, Shtypi / Mediji :: Comments Off on Enigma e historisë malazeze – rasti i Shasit (1)
Tags: , ,

Sesion shkencor për Shasin
Në prani të personaliteteve të jetës politike, ekonomike, kulturore, arsimore, shkencore dhe publike, më 16-17 maj 2008 në Ulqin zhvilloi punimet sesioni shkencor “Shasi i lashtë, monument i kulturës”, organizuar nga organizata joqeveritare “Ora”. Kryetari i kësaj shoqate, Ismet Kallaba, në fjalën e tij të hapjes theksoi rëndësinë e sesionit shkencor, i cili siç u shpreh ai, i tejkalon kufijtë e një aktiviteti të thjeshtë, çka dëshmon pjesëmarrja e personaliteteve të shquara të botës akademike... Vazhdo

August 25, 2008  :: Kulturë / Kultura, Shtypi / Mediji, Turizmi / Turizam :: Comments Off on Sesion shkencor për Shasin
Tags: , , ,

Shasi, lokalitet arkeologjik me rëndësi europiane
Intervistë me historianin e artit Mr. Aleksandar Çilikov Koha javore: Z. Çilikov, si historian arti Ju jeni marrë me qytetet e vjetra në Mal të Zi dhe më gjerë. Nisur nga ky aspekt, cila është rëndësia e Qytetit të Vjetër të Shasit në raport me qytetet e tjera të vjetra në Mal të Zi, por edhe në rajon? A. Çilikov: Ndër lokalitetet në të cilat në të kaluarën kanë ekzistuar qytetet e vjetra të mesjetës së hershme, kur bëhet fjalë për territorin e Malit të Zi, një vend të rëndësishëm gjithsesi zënë... Vazhdo

July 7, 2008  :: Kulturë / Kultura, Shoqëria / Društvo, Shtypi / Mediji :: Comments Off on Shasi, lokalitet arkeologjik me rëndësi europiane
Tags: , , , , ,

U mbajt edicioni i pestë i manifestimit “Pranvera në Anë të Malit”
Festa e madhe anamalase Pas organizimit me sukses të Sesionit shkencor “Shasi i lashtë, monument i kulturës”, i cili u mbajt më 16 dhe 17 maj e që tuboi studiues nga Mali i Zi, Kosova dhe Shqipëria, të shtunën dhe të dielën u mbajt pjesa tjetër e manifestimit “Pranvera në Anë të Malit 2008”. Të shtunën u mbajt dita e sportit, në kuadër të së cilës u mbajt gara në vrapim, turneu në shah dhe turneu në volejboll, kurse dita qendrore e cila sivjet u mbajt në një ambient tjetër, pranë restorantit... Vazhdo
Anti?ki i srednjovjekovni grad   Sva? / Šas / Shas
Sva? je vjerovatno osnovan po?etkom šestog vijeka i može se povezati sa Justinijanovim graditeljstvom Iskopavanjima sondažnog karaktera i episkopskom gradu Sva?u istraženi su fortifikaconi elementi, sakralni objekti, a u manjoj mjeri i stambeni objekti. Na osnovu rezultata ovih istraživanja tokom oktobra-novembra 1985. godine, omogu?eno je izdvajanje pojedinih etapa u razvoju grada. Sva? (Šas) se nalazi oko 25 km sjeveroisto?no od Ulcinja i smješten je na uzvišici od oko 80 m nadmorske visine, izme?u jezera na jugu i plodne ravnice... Vazhdo

March 4, 2008  :: Kulturë / Kultura :: Comments Off on Anti?ki i srednjovjekovni grad Sva? / Šas / Shas
Tags: , ,

Page 19 of 19« First...10...1516171819