shkolla

Nail Draga: ” Pozita e librit shqip në Mal të Zi”
 LIBRI BAROMETËR I KULTURËS   (Me rastin e 23 prillit, Ditës Botërore të Librit dhe e së Drejtës së Autorit)     Ne kuadër të ditëve të shënuara në përmasa botërore, bën pjesë edhe 23 prilli që i është përkushtuar librit dhe së drejtës së autorit, datë kjo varësisht prej vendeve shënohet në mënyrë tradicionale në shumë vende të botës. Ndihmesën e tyre ne ketë aspekt mund ta japin të gjithë, por përgjegjësia kryesore bie mbi punonjësit e kulturës, bibliotekave, botuesve, autorëve, intelektualëve ... Vazhdo

April 26, 2012  :: Reportazh / Reportaža :: Comments Off on Nail Draga: ” Pozita e librit shqip në Mal të Zi”
Tags: , , , , , , ,

Dan: Nxënësit shqiptarë provokuan – Shpalosen flamurin shqiptar
E përditshmja malazeze Dan njofton për një incident të ndodhur në shkollën e mesme “Vëllazërim – Bashkim“ në Ulqin në ditën 28 Nëntorit – Festës së Flamurit. Sipas kësaj gazete, incidenti ndodhi pasi një grup i nxënësve shqiptarë shpalosen flamurin shqiptar dhe rekuizita të tjera me ngjyra kuq e zi. Këtij veprimi të nxënësve shqiptarë i’u kundërpërgjigjen nxënësit boshnjakë dhe malazezë  duke shpalosur flamurin malazias. Kjo ishte edhe arsyeja e zënkës në mes të palëve. Sipas të njëjtit... Vazhdo
Filmi dokumentar: Shkolla që ra në heshtje nga Luljeta Avdiu Cura
Nga Ali Salaj Luljeta Avdiu Cura në këtë film përdor një narracion të bukur lirik, i cili edhe pse nganjëherë rrëshqet në patetizëm, rritë tensionin dramatik dhe përjetimin emocional. Në film krijohet një ndërthurje funksionale e zhanreve ku insertet dokumentare dhe fotografitë e vjetra (puna në shkollë, poligoni sportiv, mësimi praktik dhe kreativ, kurset e analfabetizmit, pamjet dhe veshjet monumentale të asaj kohe etj.) krijojnë një strukturim artistic që i jep një vlerë të veçantë këtij dokumentari.   Filmi... Vazhdo

June 13, 2011  :: Kulturë / Kultura, Lajmet / Vijesti :: Comments Off on Filmi dokumentar: Shkolla që ra në heshtje nga Luljeta Avdiu Cura
Tags: , , , , , ,

Në Ulqin hapet shkolla e arteve pamore – Art studio
Në Ulqin u hap Shkolla private “Art studio” për ushtrimin e talentëve të rinj të arteve pamore. Nismëtari dhe koordinatori i kësaj punëtorie artistike, është piktori i njohur Mehmet Aloja, pedagog shumëvjeçar i artit figurativ në Kosovë edhe në Gjimnazin e Ulqinit, njofton KosovaLive. Historiku i Piktorit Mehmet Aloja Piktori Mehmet Aloja u lind më 1943 në Ulqin. Shkollën Normale dhe Akademinë pedagogjike – dega e pikturës, e ka mbaruar në Nikshiq, në vitin 1969, kurse Fakultetin Juridik e kreu në Prishtinë... Vazhdo

May 17, 2011  :: Lajmet / Vijesti, Opinione :: Comments Off on Në Ulqin hapet shkolla e arteve pamore – Art studio
Tags: , , , , ,

Shpallje: Konkursi i gjashte ndërkombëtarë i fotografisë
Forca Rinore shpall për të gjashtin vit me radhë konkursin e fotografisë. Tema e këti konkursit është „Te rinjet pa kufi” Hapja e konkursit bëhët me 5 mars deri me 05 prill të vitit 2011. Pjesmarrësit kanë të drejt të dorzojnë deri në 5 fotografi të zhvilluara në formatin 30x20cm, të cilat do të konkurrojnë në tri kategori: fotografia digjitale, fotomontazh dhe fotografia MMS. Bashkë me dorëzimin e fotografive që duhet të jenë në CD, poashtu duhet të shënohet lloji i aparatit apo telefonit, dhe vendi... Vazhdo
Instalohet sistemi i ngrohjes me gaz,Në shkollën fillore “Gjergj K. Skënderbeu” në Ostros
Në shkollën fillore “Gjergj K. Skënderbeu” në Ostros këto ditë me të madhe janë duke u zhvilluar punimet në instalimin e ngrohjes qendrore me gaz. Sipas fjalëve të drejtorit të shkollës Beqir Berjasheviq këtë projekt po e financon Ministria e Arsimit dhe një pjesë të tij edhe komuna e Tivarit. Realizimi i projektit në fjalë do të kushtojë 166.000 euro nga të cilat Ministria e Arsimit investon 130.000 euro, ndërsa komuna e Tivarit 36.000 euro, thotë drejtori i shkollës. Gjithmonë sipas fjalëve të... Vazhdo

August 26, 2008  :: Lajmet / Vijesti, Shoqëria / Društvo, Shtypi / Mediji :: Comments Off on Instalohet sistemi i ngrohjes me gaz,Në shkollën fillore “Gjergj K. Skënderbeu” në Ostros
Tags: , , , , , , ,

Tkurrja e shqipes vazhdon
Teksti “Rrezikimi i gjuhës shqipe” ka karakter kërkimor-shkencor, i përket fushës së studimeve sociolinguistike, por ka rëndësi multidisiplinare. Libri është rezultat i hulumtimeve sistematike, shumëvjeçare, që Haxhi Shabani bëri gjatë përgatitjes së tezës së magjistraturës, të cilën e mbrojti me sukses në vitin 2006 në Universitetin e Prishtinës.Plot 452 vjet pas botimit të të ashtuquajturit “Meshari” të Dom Gjon Buzukut – për të cilin shkencëtarët supozojnë se ka jetuar (vepruar)... Vazhdo
Për shkollat shqipe në Mal të Zi
U lejuan edhe 20% kulturë nacionale Ministria e Arsimit dhe Shkencës e Malit të Zi lejoi që në shkollat me mësim në gjuhën shqipe të lejohet mësimi i historisë, letërsisë, muzikës, artit figurativ etj. – për 20% më shumë. Këtë do ta përzgjedhin arsimtarët e lëndëve në aktivet e tyre. Mirëpo, mësimdhënësit u zunë gafil, ngase udhëzimet ishin të pakta, mirëpo edhe përvoja e hidhur nga e kaluara i stepi ata. Mësimdhënësit shqiptarë në Mal të Zi nuk arritën ta themelojnë as shoqatën e arsimtarëve.... Vazhdo

February 26, 2008  :: Kulturë / Kultura :: Comments Off on Për shkollat shqipe në Mal të Zi
Tags: , , , , , , , , , , ,

Ulqini se shpejti me shkollen e motrave medicinale per lindjen e femijeve
    Drejtori i Shtëpisë së Shëndetit të Ulqinit, prim.dr. Gani Karamanga, deklaroi para gazetarëve se ndihet krenar që ndodhet në krye të një institucioni ku kolegët e tij mjekë dhe motrat medicinale me profesionalizëm e mbi të gjitha me përkushtim kanë kontribuar në punën e suksesshme të këtij materniteti, i cili për shumë dekada i ka munguar Ulqinit. Per here te pare do te çelet shkolla Profesionale per motrat medicinale për lindje te femijeve. Nisma “Zhvillimi i qendrueshem ekonomik nepermjet formimit... Vazhdo

January 5, 2008  :: Lajmet / Vijesti :: Comments Off on Ulqini se shpejti me shkollen e motrave medicinale per lindjen e femijeve
Tags: , , , , , , , , , ,