Shqiptarët e Malit të Zi

Shqiptarët në Mal të Zi koalicion me pushtetin
Kuvendi i Malit të Zi zhvillon mbledhjen konstituive të tij. Shqiptarët në këtë kuvend do përfaqësohen me vetëm dy parti FORCA dhe Partia Demokratike. Lideri historik i Malit të Zi Millo Gjukanoviq ka nënshkruar marrëveshje edhe me forcat shqiptare të cilat do jenë pjesë e qeverisjes së ardhshme. Mali i Zi edhe për një mandate katër vjecar do udhëhiqet nga partia Demokratike e Socialistëve e Millo Gjukanoviqit, e cila që në vitin 1989 është në pushtet në Mal të Zi. Mësohet se gjatë mbledhjes konstuituive të... Vazhdo

November 8, 2012  :: Politika, Shoqëria / Društvo :: Comments Off on Shqiptarët në Mal të Zi koalicion me pushtetin
Tags: , , , , , , , ,

Tre kongresmenë amerikan letër Podgoricës për shqiptarët
Tre kongresmenë amerikan përmes një letre drejtuar autoriteteve qeveritare të Podgoricës kërkojnë që shqiptarët të fitojnë të drejtën e themelimit të komunës së Tuzit, si komunë e plotë e pavarur. Letra është firmosur nga kongresmenët Gary Peters nga radhët e demokratëve, si një anëtar aktiv i Komitetit të Çështjeve Shqiptare të Kongresit, si dhe kongresistët Eliot Engel dhe Jean Schmid. “Mali i Zi duhet të përmbush të paktën ashtu si edhe ka premtuar, deri më tani, kërkesat e qytetarëve të saj,... Vazhdo
Mbi 300 veta nga Shqipëria dhe Mali i Zi nisen për Haxh
Mbi 300 veta nga mbarë Shqipëria dhe Mali i Zi ajnë nisur sot për Haxh në vendet e shenjta në Meke dhe Medine. Komuniteti Mysliman i Shqipërisë për herë të parë pas 20 vitesh demokraci, ka organizuar këtë vit Haxhin vetë si institucion, duke bërë të mundur, që përgjegjësia e këtij organizimi kaq të rëndësishëm dhe delikat të jetë tashmë institucionale dhe zyrtare e KMSH-së. Me këtë rast është organizuar edhe një ceremoni modeste në aeroportin e Rinasit për nder të haxhinjve nga e gjithë Shqipëria,... Vazhdo
Forca Re Demokratike: Procesi i regjistrimit është politizuar
Forca e Re Demokratike kërkon që të bëhet regjistrimi edhe i diasporës shqiptare pasi që, sipas disa të dhënave, “çdo i treti shqiptar në Mal të Zi jeton në botën e jashtme”. Dr. Nail Draga ka thënë se “pasi një numër i konsideruar i tyre ende është në listat zgjedhore, ata duhet të kenë trajtim të barabartë si qytetarët e tjerë”. Ulqin – Forca e Re Demokratike ka vlerësuar se procesi i regjistrimit të popullsisë në Mal të Zi është politizuar ende pa filluar përgatitjet për këtë... Vazhdo

February 14, 2011  :: Reportazh / Reportaža :: Comments Off on Forca Re Demokratike: Procesi i regjistrimit është politizuar
Tags: , , , ,

Ligji zgjedhor dhe shqiptarët – Video
Propozimi që i kthen prapa Veprimet e fundit të ndërmarra nga Komisioni i Parlamentit malazez për harimin e Ligjit zgjedhor kritikohen nga komuniteti shqiptar, pozita e të cilit në rrethana të reja nuk është aspak e lakmueshme, ndaj shtron nevojën për një ridefinim të ri politik e për të dhënë kontributin tonë me aq kapacitet sa kemi. Veprimet e fundit të ndërmarra nga Komisioni i Parlamentit malazez për harimin e Ligjit zgjedhor kritikohen nga komuniteti shqiptar, pozita e të cilit në rrethana të reja nuk është... Vazhdo
Gjuha shqipe në Malësi në rrezik të zhduket
Rezultatet shqetësuese të një hulumtimi që flet për rreziqet që i kanosen shqipes në Malin e Zi Studimi socio-linguistik “Rrezikimi i gjuhës shqipe”, i autorit Haxhi Shabani, i cili trajton dygjuhësinë tek shqiptarët e Ulqinit, e jo dygjuhësinë në komunën e Ulqinit, me sa e kam të njohur, është i pari i këtij lloji në Mal të Zi, që padyshim zgjon interesimin e studiuesve të kësaj problematike, jo vetëm në Ulqin dhe mjediset tjera shqiptare në Mal të Zi, por në gjithë rrafshin shqiptar. Temë thelbësore... Vazhdo

February 12, 2010  :: Kulturë / Kultura :: Comments Off on Gjuha shqipe në Malësi në rrezik të zhduket
Tags: ,

Fiket”Koha javore”, gazeta e vetme në shqip në Malin e Zi në Internet – Video
Gazeta e vetme në gjuhën shqipe në Malin e Zi “ Koha javore” Fiket ne faqe të Internetit “Ky është një vendim i ndieshëm që do të ndikojë negativisht në informimin e shqiptarëve në Mal të Zi dhe mund të nxisë reagime të ndryshme në opinionin shqiptar. Njëherësh , ky vendim bie në kundërshtim të gjitha Ligjet ndërkombëtare mbi të drejtën e informimit në gjuhën amtare si dhe në kundërshtim me Ligjin për të Drejtat dhe Liritë e Pakicave dhe me Kushtetutën e Malit të Zi”. Ky reduktim i gazetës... Vazhdo
Shqiptarët e Malit të Zi, thirrje Tiranës: Duam ndihmë!
Shqiptarët e Tuzit në Mal të Zi kërkojnë shpalljen e Tuzit komunë më vete, për të mos qenë më nën varësinë e Podgoricës, për të mbrojtur autoritetin e shqiptarëve në këtë vend. Për këtë ata u kanë bërë thirrje qeveritarëve në Tiranë, duke kërkuar mbështetjen e tyre. “Tirana zyrtare duhet të jetë më e vëmendshme ndaj çështjes shqiptare”, tha kreu i komunës së Tuzit në Malin e zi, Smajl Çunmulaj. Deklarata e tij vjen menjëherë pas projekt-ligjit të miratuar nga qeveria malazeze, i cili i heq... Vazhdo
Viti 2008 dhe shqiptarët e Malit të Zi
Me Kosovën e pavarur dhe Shqipërinë në NATO, edhe ne presim ditë më të mira Do të isha jo i sinqertë po të thoja se në Mal të Zi nuk ka asnjë lëvizje për të mirë, sidomos sa i përket standardit, por përsa i përket ruajtjes së indentitetit kombëtar dhe pozitës së shqiptarëve, kam frikë se në këto rrethana ai vetëm mund të zbehet. E pra, kurrë nuk ka qenë nevoja më e vogël, e rreziku më i madh se tash, që të na gëlltisë asimilimi. Integrimet brenda shtetit të Malit të Zi, pa integrime gjitheuropiane,... Vazhdo

January 11, 2009  :: Shtypi / Mediji :: Comments Off on Viti 2008 dhe shqiptarët e Malit të Zi
Tags: , , ,

Shqiptarët e Malit të Zi, të fundit për punë!
Të pashpresë për të gjetur punë, të rinjtë shqiptarë po e largohen nga Mali i Zi. Lindon, një i ri Shqiptar nga Mali i Zi, studjon në degën ekonomi në Shkodër, Shqipëri. Nuk është zgjedhja ime thotë ai, por është zgjidhja e vetme reale që mund të studjoja në gjuhën amtare. Është e vështirë të ndjekësh leksionet në një gjuhë që e di vetëm sipërfaqësore shtoi ai, në reference të Serbishtes gjuhës nacionale në Malin e Zi. Shumë shqiptarë etnikë jetojnë në fshatrat e Malit të Zi afër kufirit... Vazhdo

January 10, 2009  :: Reportazh / Reportaža :: Comments Off on Shqiptarët e Malit të Zi, të fundit për punë!
Tags: , , , , ,

Page 1 of 212