Shqiptarët në Mal të Zi

Zeneli: Realizimini  i të drejtave të shqiptarëve, si kusht i anëtarësimit të Malit të Zi në BE
Mali i Zi ,momentalisht ka statusin kandidat në BE,çka do të thotë se ky shtet është në fazën mbikëqyrëse  në aspektin e përmbushjes së kriterijumeve të parashtruara nga BE , si kusht për anëtarësim në asocionin e njohur europian.Nëse  vjen deri te realizimi i këtyre kriterijumeve, atëherë  pritet që në muajin qershor të këtij viti , Mali i Zi të jetë anëtarë me të drejta të plota i Bashkimit Europian. Janë shtatë kriterijume  që kërkohen nga Brukseli dhe cilët në përgjithësi kanë të bëjnë... Vazhdo

March 13, 2012  :: Opinione :: Comments Off on Zeneli: Realizimini i të drejtave të shqiptarëve, si kusht i anëtarësimit të Malit të Zi në BE
Tags: , ,

Shqiptarët në Mal të Zi nuk kanë përkrahjen e  duhur të shtetit të tyre amë
Realizimi i aspiratave të një pjese të popullit që jeton jashtë trungut të vet kombëtar,kërkon edhe angazhimin e shtetit amë! Me 25 Janar të këtij viti kryeministri shqiptar z.Sali Berisha vizitoj Malin e Zi, me ç’rast zhvilloj takime me zyrtarët e Podgoricës.por gjithashtu ai u takua edhe me përfaqësuesit e shqiptarëve në Tuz dhe në Ulqin. Shqiptarët në Mal të Zi, pritën shumë nga vizita e kryeministrit Berisha, në aspektin e paraqitjes së problemeve të tyre pranë autoriteteve malazeze dhe  shfrytëzimin... Vazhdo
Mërgimi kjo plagë e shqiptarëve të Malësisë së madhe nga Cafo Boga
Quo vadis shqiptarët e Malit të Zi (12 ) Shqiptarët e Malit të Zi janë përpjekur që të ruajnë identitetin e tyre që nga dita e parë kur trojet e tyre u bënë pjesë e Malit të Zi në vitin 1878. Menjëherë pas aneksimit, një numër i madh shqiptarësh u zhvendosën drejt qyteteve fqinje në Shqipëri si Shkodra, Durrësi dhe Lezha. Sipas dëshmisë së dhënë nga Dr. Nail Draga në Kaukusin e të Drejtave të Njeriut në Kongresin Amerikan më 20 tetor 2003, ky çpopullim ishte masiv. Për shembull, 413 familje me mbi 3,000... Vazhdo

October 9, 2011  :: Opinione :: Comments Off on Mërgimi kjo plagë e shqiptarëve të Malësisë së madhe nga Cafo Boga
Tags: , , , ,

Reagojnë deputet shqiptarë në parlamentin e Malit të Zi – Video
Pas reagimit të përbashkët të një dite më pare duke braktisur parlamentin e Malit të Zi para se të miratohej ligji i ri zgjedhor, deputet shqiptarë njëzëri shprehin shqetsimin e tyre për mohimin e të drejtave të arritura dhe që një gjë e tillë gjeti përkrahjen, pa përjashtim të të gjitha partive joshqiptare në Mal të Zi “Shqiptarët jashtë parlamentit ishte konsensusi juaj. Përgjegjsia dë të jetë vetëm e juaja. Ju nuk mund të jeni tutorë mbi ne edhe pse kenti ë gjithë pushtetin shtetëror.  Nëse... Vazhdo
Shqiptarët në Mal të Zi  nuk mund të krahasohen me malazezët në Kosovë
Reagim ndaj një deklarate  tendencioze e ministrit të punëve të jashtme të Malit të Zi Para pak kohësh, në Prishtinë u zhvillua takimi i ministrit të Jashtëm dhe Integrimeve Europiane të Malit të Zi, Millan Roqen  me ministin e punëve të jashtme të Kosovës, Enver Hoxhaj. Siç raporton e përjavshmja në gjuhën shqipe në Mal të Zi, “Koha Javore” ( e datës 2 qershor 2011) , në mes tjerash,temë e bisedimeve të tyre ishte edhe “rregullimi i statusit të bashkësisë nacionale malazeze në Kosovë”. Me këtë... Vazhdo
Politizimi i regjistrimit të popullsisë dhe ligji zgjedhor
Siç është njoftuar opinioni i gjerë nga data 1-15 prill të këtij viti në Mal të Zi do të organizohet regjistrimi i popullsisë, që është i pari në shtetin e pavarur. Por, ende pa filluar përgatitjet për ketë proces të rëndësishëm shoqëror, ka filluar politizimi i tij. Një veprim i tillë nuk paraqet befasi sepse në mënyrë identike është vepruar edhe në regjistrimin e fundit të popullsisë që është mbajtur në vitin 2003. Në ketë politizim janë kyçur edhe subjektet politike të cilat regjistrimin e trajtojnë... Vazhdo

February 10, 2011  :: Opinione :: Comments Off on Politizimi i regjistrimit të popullsisë dhe ligji zgjedhor
Tags: , , , ,

Mal i Zi, shqiptarët kundër ngritjes së një kishe serbe në Krajë – Video
PODGORICE-Shqiptarët në Mal të Zi e përjetojnë si provokim dhe uzurpim të trojeve të tyre etnike vendosjen e një kishe ortodokse serbe në malin e Rumisë në zonën e Krajës. Deputeti i partisë shqiptare në parlamentin malazez, Mehmet Bardhi, ia paraqiti këtë shqetësim kryeministrit të posaemëruar Igor Llukshiç, duke kërkuar nga qeveria e Malit të Zi që t’i marrë masat ligjore për zhvendosjen e kësaj kishe nga zona e Krajës. Kryetari i Lidhjes Demokratike dhe deputeti shqiptar në parlamentin e Malit të Zi,... Vazhdo
Shqetësim për pozitën e kulturës së shqiptarëve – Video
Autori paraqet shqetësimin e tij lidhur me trashëgiminë kulturore të shqiptarëve, identitetin e rrezikuar kulturor e arsimor të shqiptarëve etj. Përmes të dhënave ai tregon se kultura e shqiptarëve në Mal të Zi anashkalohet sa i përket financimit nga institucionet shtetërore. Sipas tij, edhe pse Mali i Zi është shtet multikulturor, shqiptarët janë të diskriminuar në arsim dhe kulturë. Artikujt, esetë dhe vështrimet e botuara në gazeta dhe revista të ndryshme në periudhën kohore 2002 – 2008,... Vazhdo
Shaban Peraj: Asgjë e re
Shkuan dy dekada që nga fillimi i pluralizmit në territoret e banuar me shumicë shqiptare këtu në Mal ë Zi dhe provuam qeverisje lokale pothuajse nga të gjithë subjektet politike nga ku secili prej tyre ka dalur me votën e komunitetit të ktueshëm, por që rrethanat dhe kushtet kanë qenë të ndryshme, gjë që detyrimisht ndryshe edhe duhet vlerësuar kontributet e tyre. Nëse për këtë periudhë analizojmë punët dhe të arriturat e tyre, duket se vlerësimi i përgjithshëm i tyre nuk ka vend për justifikime të atyre... Vazhdo

June 25, 2010  :: Opinione :: Comments Off on Shaban Peraj: Asgjë e re
Tags: , , ,

Në Mal të Zi,shqiptarët të përçarë në prag të zgjedhjeve
Shqiptarët të përçarë në prag të zgjedhjeve në Mal të Zi Ulqin, 20 maj – Sa herë zhvillohen fushata për zgjedhje në Malin e Zi udhëheqës të partive politike të shqiptarëve vazhdimisht theksojnë nevojën që shqiptarët duhet të jenë të bashkuar, e jo të përçarë në kaq shumë parti e koalicione edhe me partitë e tjera, por asnjëherë nuk janë të kënaqur me rezultatin e këtij propagandimi pro bashkimit të shqiptarëve. “Shqiptarët duhet të jenë të bashkuar, e jo kështu të përçarë në kaq... Vazhdo

Page 2 of 41234