Shqiptarët

Ish Kryetari i Gjykates Kushtetuese, Bllagota Mitriq: KSHZ shkeli Ligjin dhe Kushtetuten, UDSH-se ti kthehet mandati
Ish Kryetari i Gjykatës Kushtetuese, Bllagota Mitriq, u shpreh në analizën për Portal Analitika, që vendimi i Komisionit shtetërorë zgjedhor të refuzoj ankesën e Unionit Demokratik të Shqiptarëve është në kundërshtim me Ligjin për zgjedhjen e këshilltarëve dhe deputetëve, Ligjin për të drejtat dhe lirit e popujve pakicë, si dhe me rregullën e pranuar gjerësisht të së drejtës ndërkombëtare “aksionin afirmativ”, e me këtë dhe me nenin 9 të Kushtetutës së Malit të Zi. Mitriqi në analizën e vet ceku,... Vazhdo

October 19, 2012  :: Politika :: Comments Off on Ish Kryetari i Gjykates Kushtetuese, Bllagota Mitriq: KSHZ shkeli Ligjin dhe Kushtetuten, UDSH-se ti kthehet mandati
Tags: , ,

Kodi zgjedhor dhe shqiptarët
Foto: F.Gjokaj Nga Sabri SALAJ Deputetët e Parlamentit të Malit të Zi me shumicë votash miratuan Kodin e ri zgjedhor. Votimi u bë pas debateve që u zhvilluan në Parlamentin e Malit të Zi në mes të opozitës dhe pozitës. Për miratimin e projektligjit të propozuar duheshin një shumicë prej 2/3 e votave të të gjithë deputetëve. Një ndër shtatë kushtet që Bashkimi Evropian për të hapur negociatat për anëtarësimin e Malit të Zi ishte edhe miratimi i këtij kodi, por me kusht që kjo të arrihet pas një konsensuesi... Vazhdo

September 24, 2011  :: Opinione :: Comments Off on Kodi zgjedhor dhe shqiptarët
Tags: , ,

Shqiptarët në Mal të Zi kërkojnë gjuhën e tyre në parlament
Podgoricë, 21 tetor – Duke debatuar mbi ligjin e ri të letërnjoftimit, deputetët shqiptarë kërkuan përfaqësimin e gjuhës shqipe në dokumentet personale dhe ata të diskutojnë në gjuhën shqipe në parlament, e drejtë kjo që është definuar me kushtetutën e Malit të Zi. Kryetari dhe deputeti i Lidhjes Demokratike, Mehmet Bardhi thotë se nuk do ta votojë këtë dokument të ri ligjor, meqë i diskriminon shqiptarët, nuk parasheh përdorimin e gjuhës së tyre amtare. “Formulari është i shkruar në gjuhën malazeze... Vazhdo

October 22, 2010  :: Lajmet / Vijesti :: Comments Off on Shqiptarët në Mal të Zi kërkojnë gjuhën e tyre në parlament
Tags: , , ,

Ulqin, shqiptarët të përçarë në zgjedhje – Video
Shqiptarët që banojnë në komunën e Ulqinit në Malin e Zi votuan këtë të dielë për të zgjedhur Këshillin Komunal. Në 23 maj të këtij viti zgjedhjet lokale në këtë komunë me shumicë dërrmuese shqiptare nuk i dha shumicën asnjë partie shqiptare për të kontrolluar këshillin me 33 anëtare. Në zgjedhjet e fundit janë futur 7 parti shqiptare të cilat janë përplasur shumë ashpër mes tyre në këtë fushatë. Sërish kryetari i ri i komunës do të dalë vetëm pas aleancave me partine malazeze të Milo Gjykanoviç... Vazhdo

October 17, 2010  :: Lajmet / Vijesti :: Komente (1)
Tags: , ,

Zgjedhjet parlamentare në Mal të Zi dhe shqiptarët
Diskursi politik Në zgjedhjet e 29 marsit të këtij viti, subjektet politike shqiptare fituan katër deputetë, duke përseritur vitin 1990 dhe 1996, por me të drejtë bëhet pyetja sa do të jetë koordinimi i tyre në favor të senzibilizimit të opinionit në lidhje me avancimin e pozitës dhe statusit të shqiptareve në Mal të Zi, duke marrë parasysh se kemi të bëjmë me një strukturë të pushtetit që ndaj çështjes së pakicave vazhdimisht ka pasur qasje utilitare, duke hezituar për të respektuar normat ligjore vendore... Vazhdo

May 2, 2009  :: Reportazh / Reportaža :: Comments Off on Zgjedhjet parlamentare në Mal të Zi dhe shqiptarët
Tags: , , , ,

Në Zvicër shqiptarët kërkojnë Çiljetën
Nuk është hera e parë që udhëton drejt Zvicrës por sa herë që shkon kënaqet në maksimum ndërsa fal për shqiptarët e vendosur atje, shumë sadisfaksion. Dhe këta të fundit e kërkojnë gjithmonë duke bërë që pronarët e clubeve apo lokaleve në Zvicër, ta thërrasin herë pas herë për të kënduar. Edhe këtë fundjavë, këngëtarja simpatike ka udhëtuar drejt këtij shteti por këtë herë e shoqëruar edhe nga rreth 30 këngëtarë të tjerë shqiptarë dhe kosovarë ku përmendim këtu: Ingrid Gjonin, Manjola... Vazhdo

May 1, 2009  :: Zbavitje / Zabava :: Comments Off on Në Zvicër shqiptarët kërkojnë Çiljetën
Tags: , , , , ,

Viti 2008 – Vit i mirë për Malin e Zi dhe qytetarët e tij
Mali i Zi diti të pozicionohet dhe të reagojë si një vend i madh, i vendosur dhe i fuqishëm Këtu dëshiroi të theksoi posaçërisht gëzimin dhe kënaqësinë time për mënyrën me të cilën shqiptarët në Mal të Zi, si dhe përfaqësuesit e tyre politik, reaguan gjatë këtyre ngjarjeve delikate. Shqiptarët reaguan me mençuri, me maturi, duke u kujdesur që ta mbrojnë vendosmërisht interesin e vet, duke mos dëshiruar që me këtë rast që askujt t`ia drejtojnë asnjë fjalë të rëndë. Në kohën e tensioneve të mëdha,... Vazhdo

January 8, 2009  :: Reportazh / Reportaža :: Comments Off on Viti 2008 – Vit i mirë për Malin e Zi dhe qytetarët e tij
Tags: , , , , ,