Sva?

Tragom projekta „Putevi kontinuiteta”: Svač – Prošlost dobija nove dimenzije
Foto: Pobjeda Istraživanja na srednjevjekovnom gradu Svaču, koji se nalazi na oko 20 kilometara sjeveroistočno od Ulcinja, između Šaskog jezera na jugu i plodne ravnice na sjeveru, trajala su 70 dana. Rađena su na području Podgrađa usredsređeno na tri dijela, krajnjem istočnom dijelu Podgrađa, zapadnom dijelu koji se nalazi zapadno od ulice koja vodi prema Gornjem gradu i sjeverni dio koji je podignut na stijeni. Tokom istraživanja otkriveno je više arhitektonskih objekata kao i velika količina pokretnih arheoloških nalaza... Vazhdo

January 24, 2013  :: Ngjarjet - Events :: Comments Off on Tragom projekta „Putevi kontinuiteta”: Svač – Prošlost dobija nove dimenzije
Tags: ,

Barikade na arheološkom lokalitetu Svač
ULCINJ – Ekipa arheologa koji u starom gradu Svaču rade već 60 dana jutros (subota) je barikadama koje su postavljene na lokalnom drumu spriječena da nesmetano dođe na lokalitet i nastavi istraživanja. – S obzirom na to da je naš boravak organizovan u jednoj  kući u selu Šas, na oko dva kilometra od lokaliteta, moramo ići kolima, zbog crteža, sitnog alata i vrijednih elektronskih stvari. Nijesmo mogli da zamislimo da će nas dočekati prave barikade – kazao je za Pobjedu rukovodilac istraživanja Mladen Zagarčanin. Gromade... Vazhdo

November 21, 2012  :: Ngjarjet - Events :: Comments Off on Barikade na arheološkom lokalitetu Svač
Tags: , ,

Nova arheološka istraživanja Svača: Dokazan suživot Slovena i Romeja – Video
VIDEO TV TEUTA ULCINJ Grabanica Gabriel Facebook ULCINJ – Otkopavanje spoljnjeg bedema srednjovjekovnog grada Svača kod Ulcinja i reviziona istraživanja unutrašnjosti Crkve Svetog Jovana, kao i episkopskog dvora, rezultirala su brojnim otkrićima koja mogu biti od pomoći u boljem razumijevanju funkcija tog misterioznog grada u periodu od VI do XV vijeka – kazao je za Pobjedu rukovodilac terenskog istraživanja, arheolog Mladen Zagarčanin. Na Svaču ovih dana rade i arheolozi Miloš Živanović, Dejan Drašković, Anton Ljuljđuraj... Vazhdo

October 22, 2012  :: news :: Comments Off on Nova arheološka istraživanja Svača: Dokazan suživot Slovena i Romeja – Video
Tags: , , , , ,

Materialet e gjetura në Shas do të shkojn në Muzeun e Malit të Zi – TV TEUTA VIDEO
Materialet e gërmimeve arkeologjike të gjetura në Shas do të shkojn në Muzeun e Malit të Zi  Vazhdo

October 21, 2012  :: Anketë / Anketa :: Comments Off on Materialet e gjetura në Shas do të shkojn në Muzeun e Malit të Zi – TV TEUTA VIDEO
Tags: , , , ,

Počinju arheološka istraživanja na lokalitetu Svač kod Ulcinja
Otkopavanje spoljnjeg bedema i reviziono istraživanje unutrašnjosti Crkve Svetog Jovana i episkopskog dvora trajaće sedamdeset dana. Nosilac projekta istraživanja Svača je Narodni muzej Crne Gore ULCINJ – Arheološka istraživanja Svača, jednog od najpoznatijih srednjovjekovnih gradova u Crnoj Gori, počeće ove sedmice – kazala je za Pobjedu pomoćnica ministra kulture za sektor kulturne baštine Lidija Ljesar. Istraživanja misterioznog srednjevjekovnog grada na obali Šaskog jezera koji decenijama privlači pažnju arheologa... Vazhdo

September 30, 2012  :: news :: Komente (1)
Tags: ,

Shasi: Emrat e monumenteve si relikte të emërtimit të vendbanimeve
Prof. dr. Iljaz Rexha Të dhëna onomastike dhe demografike për Shasin dhe vendbanimet e nahijes së Bunës së Përtejme sipas defterëve osmanë të shekujve XV dhe XVI (2) Siç dihet, kah fundi i shekullit XV në kuadër të Sanxhakut të Shkodrës u formua nahija e Bregut të Përtejmë apo e Anës së Malit, si njësi administrative osmane, ku në fillim ishin të regjistruara vetëm 20 vendbanime të kësaj ane, ndërsa në fund të shekullit XVI, pikërisht në vitin 1582, është formuar nahija   e re administrative,... Vazhdo

October 1, 2011  :: Shoqëria / Društvo :: Comments Off on Shasi: Emrat e monumenteve si relikte të emërtimit të vendbanimeve
Tags: , , , , , , , ,

Shasi ilir i 365 kishave
Qytetërimi shqiptar më shumë ndodhet nën dhe sesa mbi të. Në viset etnike shqiptare në Mal të Zi, e mbi të gjitha në rajonin e Ulqinit, janë një numër i madh i monumenteve të trashëgimisë sonë nga historia jonë e hershme, ku zë vend edhe qyteti i lashtë i Shasit, sot qytet që nuk banohet. Shasi është vendbanim antik ilir, i cili ngrihet në malin po me të njëjtin emër. Këndej pari, në periudhën antike ka kaluar rruga e lashtë lidhëse në mes Ulqinit dhe Shkodrës. Shasi në literaturë njihet si: Suatio,... Vazhdo
Sva? – Shasi
Šasko jezero — 10.5.2010. Jedan od najljepših jezera na Balkanu jeste van svake sumnje Šasko jezero. Nalazi se u Ulcinjskom polju i interesantno je, na samo kao stanište više od 200 vrsta ptica selica, ve? i kao druga kriptodepresija u Crnoj Gori. Jezero je tiho i mirno, male je površine sa nešto više od 5 km.2 gdje i nema mjesta za stvaranje ve?ih talasa. Obrastao jezerskim biljem od kojih se posebno izdvaja Lokvanj i njegov cvijet, i trska koja raste sve do oboda brda koje ga okružuju. Zimi, kada nadaolaze velike... Vazhdo

May 3, 2010  :: Turizmi / Turizam :: Komente (1)
Tags: , ,

Hajdinaga: Së shpejti rruga Shasit me dy traka
Në muajin shkurt autoritetet lokale të Ulqini kanë intervenuar për sanimin e gjendjes së rrugës Katërkoll – Shas, e cila është në ndërtim e sipër. Me tamponimin që është bërë dhe me shtrirjen e asfaltit me gjansi 5 metrash ose dy traka për ecjen e automjeteve, kjo rrugë tani mundëson qarkullim pa probleme të automjeteve. Banorët e kësaj ane tanimë janë të kënaqur me gjendjen e rrugës, ndërsa nga komuna njoftojnë se është kjo një zgjidhje e financimit të kësaj rruge pasi rruga për Lima në Ulqin... Vazhdo
Shoqata ORA ben thirrje për të kontribuar
Për mbarëvajtjen e të gjitha aktiviteteve të planifikuara, në kuadrin e të cilëve është edhe manifestimi tradicional “Pranvera në Anë të Malit 2009”, shoqata ORA ka nevojë edhe për kontributin tuaj. Kontributet tuaja brenda Malit te Zi mund te derdhën në xhirollogarinë e shoqatës ORA e cila është: BANKA KOMERCIALE MALAZEZE – Filiali Ulqin, nr i xhirollogarisë: 510 – 10123 – 32 Gjithashtu për bashkëatdhetaret tonë që jetojnë jashtë vendlindjes instruksionet për pagesë... Vazhdo

Page 1 of 212