Xhoana M. Perkaj

Perkaj: Dita kur Koha Javore nuk doli në shitje
Një ëndërr e keqe Koha Javore si suvenir Ndodhi një gjë pa precedencë. Për të parën herë për shtatë vjet, më 16 prill 2009, Koha Javore nuk doli nga shtypi. Dy ditë më vonë, të shtunën, pasi që e shikova edicionin e emisionit të TV MZ në gjuhën shqipe “Mozaiku” dhe intervistën dramatike të gazetarit me kryeredaktorin e KJ, Salaj, isha e gatshme që kopertinën e numrin e fundit të kësaj gazete ta vë në kornizë, dhe ta vari në mur, si suvenir. Kriza dhe Koha Javore si nënfletë Ku ishte fjala? Ishte planifikuar... Vazhdo

April 27, 2009  :: Reportazh / Reportaža :: Comments Off on Perkaj: Dita kur Koha Javore nuk doli në shitje
Tags: , , , , , , , , ,

Mbi këshillin nacional shqiptar,Këshilli i segregacionit
Femrat e një kombi që e ka dhënë, çfarë ironie, femrën më të fuqishme të kohës moderne, siç e kanë cilësuar në Perëndim, Nënën Terezë, duhet të luftojnë për të drejtat e tyre themelore, ato që i takojnë fillimit të shekullit XX e jo XXI. Këshilli nacional i një pakice kombëtare duhet të paraqesë atë që është më e mirë dhe më reprezentative në një minoritet. Kështu ndodh në botën e demokracisë qytetare. Por jo edhe te ne, sepse ne jemi larg çdo qytetërimi. Dy javë më herët, në Ulqin u bë... Vazhdo

May 29, 2008  :: Kulturë / Kultura, Shoqëria / Društvo, Shtypi / Mediji :: Comments Off on Mbi këshillin nacional shqiptar,Këshilli i segregacionit
Tags: , , , ,

Në Këshillin Nacional të shqiptarëve në Mal të Zi,s’u zgjodh asnjë femër
S`u zgjodh asnjë femër Në Këshillin Nacional s`u zgjodh asnjë femër. Kjo është ajo që më nxiti të shkruaj. Dhe është turp, se vetëm një femër kishte konkuruar, por edhe ajo s`i mori votat. Turp i madh, që flet se ne jemi ende në të kaluarën. Ne s`e kemi bërë asnjë hap drejt Europës, por ajo s`na duhet, ndjehemi mirë ku jemi. Në vend që kandidatja të mos hidhej fare në votë, por së paku të thuhej se fatkeqësisht nuk pati femra të tjera për të zgjedhur, ajo shkon pa vota. Turpi bëhet më i madh, kur ajo... Vazhdo

May 18, 2008  :: Anketë / Anketa, Shtypi / Mediji :: Comments Off on Në Këshillin Nacional të shqiptarëve në Mal të Zi,s’u zgjodh asnjë femër
Tags: , ,

Edhe një herë për Andrej Nikolaidisin
Pushtimi i lirisë Kush është ai që mund ta konsiderojë veten si autoritet hyjnor dhe t`ia ndalojë tjetrit lirinë, jo vetëm e të menduarit, por, edhe të shprehjes së atij mendimi. Sepse, kur e shikon racionalisht, liria e mendimit nuk është aq e rëndësishme, sa është e rëndësishme liria e shprehjes. Mund të mendosh gjithçka në kokën e vet, por, askush nuk e di se çka të zihet në kokë derisa të mos e shprehësh. Më duhet të them se gjithmonë e kam pasur të tmerrshme, estetiken e shëmtuar të Kusturicës.... Vazhdo

April 29, 2008  :: Kulturë / Kultura, Shoqëria / Društvo :: Comments Off on Edhe një herë për Andrej Nikolaidisin
Tags: , , ,

Aktdënimi gjyqësor kundër Andrej Nikolaidisit
A ekziston në realitet liria e mendimit? Lidhur me këtë aktvendim të turpshëm, Andrej Nikolaidisi tha për “Europën e lirë” se intelektuali te ne merret me seriozitet vetëm nëse merret me politikë të zhveshur. Vërtet, ashtu është. Sa herë keni menduar për fjalët e ndonjë politikani që flet (edhe) në emrin tuaj, prit çka është duke folur ky!? Si mund të flasë ky kështu? Vërtet sa i vogël duket një intelektual, në krahasim me një politikan. Veçanërisht kur ky politikan është p.sh. gjysmanalfabet.... Vazhdo

April 23, 2008  :: Kulturë / Kultura, Lajmet / Vijesti :: Comments Off on Aktdënimi gjyqësor kundër Andrej Nikolaidisit
Tags: , , , , , , ,

Qasje
A ka shpresë për ne? “Çka është ajo me të cilën e kemi borxhuar ne botën?” Cili është imazhi ynë pozitiv në botë? Special, i yni, i shqiptarëve në Mal të Zi. Gjithmonë, dikush tjetër, na e ka fajin. Nëse do tzi kthehemi shembullit të përmendur të Italisë”, konstatojmë me ofshamë që do të duhej të na Vazhdo  Vazhdo

January 2, 2008  :: Anketë / Anketa :: Comments Off on Qasje
Tags: , , , , , , , , ,