Dovoljno je stici u Ulcinj i vec pomisliti kako je samo jedan pogled na ovaj drevni grad dovoljna rekreacija za jedan citav vreli ljetnji dan. Medjutim, kada se upustite u razgledanje grada i okoline shvatite da je u Ulcinju potrebno provesti jos nekoliko dana da bi ga potpuno upoznali ili uzivali u njegovom Starom gradu, njegovim plazama, etno kafanama, ducanima ili pijacama. Ukoliko se za Ulcinj opredijelite iskljucivo turisticki, tesko, da cete, tako lako odoljeti duhu Orijenta a da se na nekoliko sati ne udaljite sa Vase omiljene plaze, iz hotela u kojem ste odsjeli ili sa terase privatnog apartmana odakle gledate na grad… Mozda bas u trenutku kada vodite neki lijepi razgovor sa voljenom osobom, ili ispijate predivnu tursku kafu, koju vjeste domacice pripremaju u bakarnim ibricima i sipaju u veoma male solje, Vas pogled odluta i odlucite da se rekreirate setnjom kroz Stari ulcinjski grad ili kroz obliznje staro ulcinjsko jezgro.

Kako vecina turista, uobicajeno, odmor provodi na plazama u suncanju i kupanju, takve aktivnosti u Ulcinju nijesu samo preporuka vec i neodoljivi poziv. Ulcinjske plaze prosto Vas mame.. sitan i ljekovit pijesak koji se prijatno lijepi uz mokro tijelo, toplo more, suncobrani od pruca ili trske, prijatan povjetarac koji rashladjuje ljetnju zegu i obavezan sareni ljetnji koktel koji polako ispijate, dok razgledate okolinu ispod tamnih suncanih naocara, stvara sliku koja neodovljivo podsjeca na plaze Havaja, Kariba, Maldiva, Jamajke…

Bilo da dan provodite na gradski uredjenim kupalistima, na nudistickim plazama, u naturistickom komleksu Ada Bojana ili u brojnim skrovitim rtovima, stijenama, hridima…u Ulcinju cete se rekreirati na najbolji moguci nacin.

Kada se nakon nekoliko dana koje provodite u vec ustaljenom ritmu: odmor na plazi, vecera u restoranu, setnja po gradu- po malo zasitite, otisnite se nekom drvenom barkom, pedalinom ili sandolinom, do neke nove plaze, do ostrva odnosno grebena, koje nosi naziv Stari Ulcinj npr., i uz pomoc ronilacke opreme pokusajte upoznati podvodvni svijet Ulcinja i njegove okoline. Postojalo je vjerovanje da se na stijeni tog grebena, nalaze ostaci Starog Ulcinja ili „Dolcingo Vecchio“. Medjutim, kasnijim arheoloskim nalazima utvrdjeno je da se na pomenutoj stijeni u anticko doba, nalazila mala signalna stanica (specula), a da je u srednjem vijeku tu postojala tvrdjava koja je sluzila kao osmatracnica. Mozda su ovi podaci dovoljni da posjetite ovaj mali greben, i nakratko budete istrazivac. Probajte, zasto da ne, ostrvo Stari Ulcinj, Vas vjerno ceka!

Medjutim, ukoliko ste vjest ronilac, ulcinjske plaze i uvale su kao stvorena mjesta za Vas. Iskoristite mogucnost iznajmljivanja barke ili broda i uz pomoc oblasnih ribara ili profesionalnih ronilaca krenite do tek 5 km., udaljene uvale Valdanos. Tamo mozete provesti citav dan posmatrajuci morsko dno, istrazivajuci podvodni svijet ili trazeci ostatke brodskih olupina ili potonulih tereta. Uz to ne morate previse brinuti za detalje, jer nekoliko ulcinjskih ronilackih klubova nudi mogucnost kako iznajmljivanja kompletne profesionalne opreme, tako i obuku za one koji zele postati ronioci.

Ukoliko su nakon ronjenja u ulcinjskom akvatoriju, Vase zelje za avanturama i rekreacijom jos jace, onda je najbolje da se raspitae o mogucnostima sportskog ili podvodnog ribolova ili da se prosto, u potrazi za novim dogodovstinama udaljite iz centra grada na jedan ili vise dana.

Najljepsa i najatraktivnija destinacija je Ada Bojana. Upuceni kazu, da cete na Adi naci mir, povratiti energiju i volju, izbaciti negativne misli, upoznati se i sjediniti s nedirnutom prirodom, uzivati degustirajuci tek ulovljene plodove mora, zavoljeti ponovo svijet oko sebe ili jednostavno na Adi cete ponovo nauciti zivjeti. Ukoliko zivot ne dozivljavate kao strogo pravilo ponasanja ili nekakvu stigmu, onda je Ada pravo rjesenje. Posebno ce Vas oduseviti nudisticka plaza kao i svakodnevni susreti sa ljudima istih ili slicnih shvatanja i pogleda na svijet.

Ljubitelji jahanja mogu na Adi Bojani, nudisticnom ostrvu koje zovu raj na zemlji, iznajmiti jahace konje i u setnji pored mora na zalasku sunca dozivjeti nezaboravne trenutke. Na Adi mozete i jedriti, savladavati velike talase hitrinom i brzinom, plivati nesmetano bez opasnosti da ste otisli preduboko, ili jednostavno se valjati u morskom mulju koji stvaraju morski talasi i pijesak nalik brasnu. Takodje, na Adi je moguca i voznja paraglajderima, zmajevima, a posebno windsurfing…

Na Adi Bojani se nalazi skola windsurfa koja posjeduje najnoviju, vrhunsku opremu. Potencijali Ade Bojane zadovoljavaju i amatere i stroge kriterijume profesionalaca. Pocetnicima pogoduje ravna linija vode jezerceta na kome se uce prvi koraci u ovom sportu. Vec sedmodnevna obuka kod profesionalnih ucitelja omogucava uzivanje na talasima, a poslije mjesec dana obuke dostupni su vam vjetrovi na otvorenom moru. Povoljni vjetrovi koji duvaju sa mora na plazama Ade, prave odlicne talase, koji omogucavaju windsurf havajskog kvaliteta.

Ukoliko se volite rekreirati na manje dinamican nacin, pravi predlog je voznja sopstvenim automobiliom ili rent – a car vozilom do Saskog jezera. Iznajmljujuci drvenu barku ili cun, mozete se otisnuti kroz gusti sevar, trsku ili vrbova stabla duz jezera, cija povrsina zahvata 364 ha. Iako je birdwatching, disciplina u povoju u Crnoj Gori, dvogledom mozete promatrati 260 vrsta ptica. Takodje, ptice mozete ovjekovjeciti i foto –aparatom ili video kamerom.

Na rijeci Bojani koja je u blizini, mozete se oprobati i kao lovac ili ribolovac, zimi loveci sumske sljuke a ljeti ribu licu. Ljubazni domacini uvijek ce Vas rado sa sobom odvesti camcem u lov i uputiti u male tajne.Ukoliko ste lovac, podvodni ribolovac, pecaros, i sl., na rijeci Bojani, i na Porto Mileni mogu se vidjeti brojne kalimere. Kalimere su atraktivne drvene kucice sa napravama za specifican nacin lova ribe koji se efikasno zadrzao i danas na ovom podrucju.. Ako nijeste ribolovac, a volite ribu, onda na uscu Bojane imate sirok izbor ribljih restorana na vodi, u kojima mozete da probate raznovrsne morske specijalitete, ribe, rakove, skoljke …

Ukoliko zelite rekreaciju na moru, najbolji izbor je ekskurzija turistickim taksi brodom iz Ulcinja do nekog susjednog grada: Bara, Petrovca, Budve, Kotora, Herceg Novog…

ARVE Error: id and provider shortcodes attributes are mandatory for old shortcodes. It is recommended to switch to new shortcodes that need only url


Ulcinj,Ulqin,Ulqini,Ulkinon,Dulcigno,Улцињ,Dulcinea,Montenegro,Crna Gora,Mali i Zi,