U ulcinjskoj solani završena berba,uprava zadovoljna

October 22, 2008   | Ekonomia / Ekonomija, Shtypi / Mediji

Premašili plan
Ulcinj – U berbi, koja je nakon 62 dana okoncana juce, na bazenima ulcinjske Solane prikupljeno je više od 20 hiljada tona visokokvalitetne soli, cime je premašen prinos predviden biznis planom tog preduzeca.
Izvršni direktor Solane Jelena Aleksic kazala je da je berba efektivno trajala 41 dan.
– Nijesmo radili za vjerske praznike, cetiri dana smo imali kišu, a ukupno sedam probleme sa strujom. Omeli su nas i kvarovi na reduktoru vec dotrajalog samohodnog transportera, ali sve u svemu, izuzetno smo zadovoljni berbom. Premašili smo prinos od 20 hiljada tona, koji je bio predviden biznis planom, a sakupljena so je kao rijetko do sada, izuzetno cista i kvalitetna. Krcati hangar govori više od rijeci – kazala je Aleksic juce za „Vijesti“.
Ona je naglasila da je na berbi bilo angažovano 186 sezonaca i kompletan kadar Solane koji cine 92 zaposlena radnika.
Svima njima, istakla je Aleksic, pripadaju zasluge za uspješnu berbu,
– Svi radnici angažovani na berbi redovno su primali akontacije, a isplatu posljednje planirali smo tokom naredne sedmice. U prosjeku, radnici koji nijesu izostajali sa berbe, odnosno oni koji su radili 41 dan, zaradili su više od hiljadu eura – kazala je Aleksic.
Ona je dodala da je Solana imala fantastican nastup na medunarodnom sajmu ishrane u Zenici, koji je održan od 7. do 12. oktobra.
– Solana je dobila dvije zlatne, jednu srebrnu i dvije bronzane medalje i tako postigla jedan od najvecih uspjeha u svojoj 74 godine dugoj istoriji. Zlato smo dobili za nerafinisanu so u pakovanju od 1,5 kilograma i za solni cvijet od 100 grama. Uspjeh još više dobija na znacaju ako se u obzir uzme cinjenica da je na sajmu bilo više od 700 ucesnika – kazala je Aleksic.
Ucešce na sajmu omogucila je Privredna komora, a preduzeca iz Crne Gore dobila su ukupno 28 zlatnih medalja.

Solana "Bajo Sekuli?"Ulcinj

Uspješan proboj na tržište BiH
Solana je, navela je Aleksic, ucešce na sajmu u Zenici okoncala uspješnim probojem na tržište Federacije BiH.
– Zakljucili smo ugovor o prodaji dvije hiljade tona industrijske soli i ugovor na godišnjem nivou o prodaji znatne kolicne soli za prehranu. To je za nas veliki uspjeh, buduci da je na tom tržištu prisutna njihova kamena so – kazala je Aleksic i dodala da su u toku pregovori sa ”Crnagoraputem” o prodaji pet hiljada tona soli za puteve.
S.A.
Izvor / Vijesti

YouTube Preview Image