Analistët e reality-së, Virusi dhe Arjani: Ja kush do ta fitojë “Big Brother”-in sonte

virusi-big-brother-xhirim-okE favorizuar është Adela, e cila si tip, duke gjykuar nga mesazhet, arrin të mbledhë ose simpati ekstreme, ose antipati ekstreme.

Për Bjordin nuk ka ndonjë gjykim konstant, për Adin tregojnë histori të ndryshme, njëra prej të cilave thotë, madje, se do t’i jepet çmimi, edhe sepse dikush me rëndësi ka një “borxh” për t’i kthyer. Thuhet e ç’nuk thuhet. 
Gjithsesi, presim sonte. Ndërkohë, dy analistëve të njohur të “Big Brother”-it në këtë “SH2”, u kemi bërë pyetjen që bëjnë sot të gjithë fansat e këtij emisioni: Kush do ta fitojë “Big Brother”-in sonte?

– VIRUSI –

Meqë po i afrohemi finales, çfarë mendoni se i mungoi këtij “Big Brother”-i?

I ka munguar një kundërshtar Qetsorit, i ka munguar Virusi shtëpisë, i ka munguar një shqiptar nga Maqedonia, i ka munguar një “dorë e zezë”.

Kush mendoni se do të jetë ai që do të marrë çmimin?

Tani kemi ardhur në finale. Në finale kemi 3 njerëz interesantë: kemi Qetsorin, kemi Adin, kemi Adelën. Adela e ndan bashkë me Bjordin, Bjordi nuk përfaqëson ndonjë gjë. Të tre, domosdoshmërisht, përfaqësojnë diçka. Përfaqësojnë një pjesë të njerëzve. Pse duhet ta marrë Adi? Sepse ka një të kaluar interesante: drogaxhi, burgaxhi, pabuks, ka gjetur forcë për të ndryshuar.
Pse duhet ta marrë Qetsori? Intrigant, mistrec, dallkauk, lojtar i mirë.
Pse duhet ta marrë Adela? Ka ndryshuar! Nëse dikush do të mbahet mend, ndonjë banor, ajo është Adela, qoftë fituese, qoftë jo. Adela nuk është më Adelë, është fenomeni “Adela”, e cila ka pasur mundësinë ta ndante Shqipërinë në dy pjesë, në pro edhe kundër. Mendimi im, prej fillimit deri tani, pozitiv ka qenë vetëm për Qetsorin, por javët e fundit, dallkaukllëku i tij ka qenë shumë i madh. Ama, po të isha unë publiku, nuk kisha për të nxjerrë “njish”. “The best of” nuk ka. Unë kisha për të nxjerrë fituese Adelën. Fatkeqësisht, në këtë kohë kur ne jetojmë, si në Shqipëri, ashtu dhe në Kosovë, ka femra që janë viktima, për shkak të mentalitetit, të gjithë asaj që e rrethon dhe ajo ka gjetur forcë, kurajë dhe guxim, që është për t’u çmuar. Se sa do t’i zgjasë ky ndryshim, unë nuk e di. Ndryshimet bëhen për sens pozitiv, por sa do jetë ky ndryshim pozitiv për Adelën, unë nuk e di. Adela, për mua, është model, të cilin do ta ndjekin edhe “Adela” të tjera, që fatkeqësisht nuk janë pak. Do ta nxirrja fituese dhe për një arsye tjetër; që kavajasit mos thonë që ajo shkoi për të ndryshuar, por fitoi 70 mijë euro.

Cili ishte një nga banorët që nuk duhet t’i mungonte finales?
Juna. Kur e bëra përshkrimin e njerëzve që janë tani, thashë që aty duhet një rol model, mirëpo Juna, në asnjë mënyrë nuk ka pasur mundësi që të bëjë balancë mes fenomenin “Junë” dhe fenomenit “Adelë”. Juna dhe Adela kanë qenë në pole të kundërta, flas në mentalitet. Juna, gocë e dalë, e parë, gocë e lëvizur, e lexuar, me eksperienca interesante, gocë me botë. Adela, zyshë katundi, e padalë, e mbyllur, e palexuar, fanatike, me forcë për të ndryshuar. Juna ndryshimet i ka bërë që 12 vjet më parë. Tani kë dëshirojmë të kemi ne, njerëz që fillojnë të ndryshojnë tani, apo modelin që ka ndryshuar para 12 vjetësh? Strategjia e lojës që ajo ndoqi, e ka penguar dhe e ka nxjerrë jashtë, sepse ajo ishte shumë direkte. Unë, madje, i kam thënë dhe cinike, por sikur të ishte futur që në fillim të lojës, Juna kishte për të qenë model interesant dhe i pëlqyeshëm për të gjithë, sepse ne vuajmë për të ndryshuar. Koha është e shkurtër, nuk kemi nevojë të presim Adelën 23 vjeçe të fillojë ndryshimin, ndërsa kemi një model tjetër që ka filluar para 12 vjetësh. Unë mendoj që kjo i ka munguar jo fitores, por i ka munguar ana e kundërt e medaljes Adelës.
ARJANI –

Në fund të 100 ditëve të reality show-t, “Big Brother”, çfarë mendoni se i dha shoqërisë shqiptare një spektakël i tillë?
Mendoj se i ka dhënë shumë, E ka bërë të vrasë mendjen.

Sipas jush, cili ishte banori që, pavarësisht të gjithave, doli fitues, apo që “Big Brother”-i i shërbeu për diçka?
Besoj që, në njëfarë mënyre, të gjithë banorëve u ka shërbyer për një fakt të pakontestueshëm. Kudo që ata të drejtohen, të paraqiten, do të gjejnë një pritje e një vëmendje krejt ndryshe nga sa mund të ndodhte më parë. Do t’i kenë dyert e hapura. Uroj që t’i ndihmojë edhe në synimet e tyre në jetë e varet edhe sesa mirë do të dinë ata ta shfrytëzojnë, por kjo është një pyetje që duhet bërë pas një viti.

Cili është ai “thelbi” njerëzor që, pavarësisht lojës, duhet të mbetet tek çdo pjesëmarrës?
E veçanta e këtij spektakli është se aty shfaqen edhe diferencat e mëdha shoqërore që ne kemi, sidomos po të kemi parasysh që një numër i konsiderueshëm i banorëve vinte nga eksperienca të gjata jete në Perëndim, e kjo ka bërë që të kemi një “përplasje” mentalitetesh e konceptesh për jetën dhe shumë aspekte të saj. Shumë persona mund ta meritonin fitoren, por ata i ka “ndëshkuar” mënyra sesi kanë vepruar.

Pas hyrjes se mamave në shtëpi, u mendua sikur nëna e Bjordit dhe e Adelës do të bisedonin gjatë, ndërsa kemi parë një indiferentizëm nga ana e nënës së Adelajdës. Pse mendoni se reagoi ashtu?

Nuk mund ta quaj indiferentizëm. Ajo hyri atje si nëna e Bjordit dhe duhet të bënte rolin e nënës e jo rolin e vjehrrës. Pastaj, besoj edhe për të qenë më reale me nënat e tjera, duke u përpjekur të mbajë të njëjtin pozicion me to.

Ç’farë patën të veçantë apo ndryshe nga të tjerët këta banorë që dolën në finale…
Këta të katërt kanë ditur të përdorin “mjetin” më origjinal se të tjerët për arritjen e qëllimit. Ose kështu e ka perceptuar publiku. Në biseda të zakonshme, dëgjoj më vëmendje mbështetës të secilit prej tyre dhe, argumentet që ata japin për arsyen e fitores, e bazojnë në një logjikë që unë jam dakord me ta. 
Ata kanë ditur të jenë më interesantë në sytë e publikut, i cili e quan këtë “lojë” të tyren. Edhe pse unë nuk jam dakord më këtë fjalë, mendoj se Adi, Qetsori, Bjordi e Adelajda, janë në finale, se nuk kanë bërë lojë, por kanë ditur të jenë persona të veçantë tek njerëzit e t’i bëjnë për vete pikërisht me ato cilësi të karakterit të tyre, të cilat kanë ditur jo vetëm t’i shfaqin, por edhe t’i përcjellin më mirë tek publiku, duke bërë të jenë të shumtë ata që identifikohen me këta banorë.

Cili nga banorët mendon se do të fitojë “Big Brother”-in?
Mendoj që duhet t’i fitojë ai person që do të dijë ta shfrytëzojë më mirë këtë shumë të madhe. Aftësia për të bërë për vete ndjenjat e njerëzve, është vendimtare për fitoren. Ne dimë që të katërt e kanë bërë këtë. Ajo që nuk dimë, është se kush e ka bërë më shumë.

12