Savez u Ulcinju dogovarali u Albaniji

September 9, 2010   | news

Bardhi, FORCA i Holaj uskoro u savezu – Cungu ističe da organizatori sastanka nijesu albanski zvaničnici.
Lideri albanskih opozicionih partija sastali su se prije nekoliko dana u Skadru kako bi se dogovarali oko zajedničkog nastupa na lokalnim ulcinjskim izborima u oktobru. Sastanak u Albaniji nije bio zvanično najavljen, a kako su nam prenijeli učesnici nije rezultirao ni konkretnim dogovorom, iako je izgledno da će FORCA, savez “Perspektiva”, a i Demokratski savez u Crnoj Gori Mehmeta Bardhija formirati savez.
Predstavnik koalicije “Perspektiva” Amir Holaj kazao je da je veliki optimista da će albanske opozicione partije nastupiti u koaliciji na lokalnim ulcinjskim izborima. On je za “Dan” kazao da je koalicija sve izvjesnija, ali da ipak ništa još zvanično nije dogovorno.
Predsjednik Demokratske snage FORCA Nazif Cungu istakao je da sastanak u Skadru lidera pojedinih albanskih partija nije organizovala vlast u Albaniji. Cungu je juče za “Dan” kazao da su učesnici sastanka bili čelnici albanskih partija koje slove kao opozicione.
Potvrdio je da je partija na čijem je čelu organizovala sastanak, sa ciljem da se vidi ima li kakvih šansi za jedinstven nastup albanskih opozicionih stranaka na lokalnim izborima u Ulcinju, koji će biti održani 17. oktobra.
– Sasvim slučajno smo bili u Skadru, u hotelu “Evropa”, koji je veoma ugledan i to je bilo mjesto sastanka, ali bez ikakve zadnje namjere ili učešća nekog od državnih funkcionera Republike Albanije – kazao je Cungu.
On je rekao da je trenutno FORCA fokusirana na okupljanje albanskih političkih subjekata radi odbrane prava albanskog naroda u Crnoj Gori.
– To je posao koji je za nas ključni, jer svjesni smo problema koje imaju Albanci. Ali da se okupimo, ne treba nam albanska vlast, jer to je posao koji moramo da uradimo sami. Nema ništa konkretno što je zaključeno na tom sastanku u Skadru, vođen je ozbiljan dijalog, a uskoro će biti novih susreta, jer smo svjesni ozbiljnosti trenutka. Prema svim procjenama, s ozbirom na prirodu izbornog sistema u Crnoj Gori, najviše glasova će nam donijeti koalicija čime se povećava šansa da preuzmemo vlast u oktobru – istakao je Cungu, predsjednik partije koja je na prošlim ulcinjskim lokalnim izborima osvojila najviše glasova.
Holaj kaže da treba poštovati volju birača u Ulcinju, koji, kako ističe, smatraju da treba napraviti koaliciju.
– S obzirom na ono što su rekli učesnici sastanka u Skadru, optimista sam da će što prije koalicija biti ozvaničena – kazao je Holaj.
M.V.

PDP još bez odluke
Predstavnik Partije demokratskog prosperiteta Ali Redža tvrdi da organi partije još nijesu raspravljali o izbornom nastupu, te prema tome nema ništa konkretno reći o učešću PDP.
Redža je juče “Danu” potvrdio da su strateški partneri PDP Demokratska partija socijalista i Demokratska unija Albanaca.
– U svakom slučaju, kada odluka bude donijeta obavijestićemo javnost, ali mislimo da je poznato ko su naši partneri. No, nikakvih odluka još nema – kaže Redža.
M.K.

DAN

2