Vlast i opozicija ni korak bliže – Video

September 26, 2010   | news

Na današnjoj vanrednoj sjednici Skupštine Crne Gore rasprava o izbornom zakonu

Da vlast i opozicija misle različito o izbornom zakonu, pokazala je jučerašnja rasprava na odborima za ustavna pitanja i zakonodavstvo, i za politički sistem, pravosuđe i upravu. Optužbe za dosadašnje neusaglašavanje izbornog zakona sa Ustavom bile su obostrane

Podgorica – Prijedlog izbornog zakona, koji su procesuirale DPS i SDP, na dnevnom redu je današnje vanredne sjednice Skupštine Crne Gore. Konsenzus vlasti i opozicije nije postignut, pa je izvjesno da izborni zakon neće dobiti dvotrećinsku podršku, koja je neophodna za usvajanje tog akta. Današnja rasprava o prijedlogu vladajuće koalicije, kako je juče dogovoreno na sjednici Kolegijuma predsjednika Skupštine, trajaće od 12 do 17 sati, uz direktan televizijski prenos.

Da vlast i opozicija misle različito o izbornom zakonu, pokazala je jučerašnja rasprava na odborima za ustavna pitanja i zakonodavstvo, i za politički sistem, pravosuđe i upravu. Pozvali su jedni druge na odgovornost zbog dosadašnjeg neusaglašavanja izbornog zakona sa Ustavom.

Članovi Odbora za ustavna pitanja iz DPS, SDP i SNP ocijenili su da je prijedlog izbornog zakona ustavan, dok su Nova i DUA bile uzdržane.

– To što smatramo da akt ima ustavni osnov ne znači da podržavamo suštinska rješenja u njemu – kazao je Velizar Kaluđerović (SNP), optužujući vladajuću koaliciju da je ona odgovorna što do sada nije usvojen izborni zakon.

Jedan od predlagača Rifat Rastoder kazao je da je akt u proceduri od 23. jula, ali da je sjednica tada odgođena zbog dogovora sa Kolegijuma.

On je rekao da je napravljen „korak više”, jer su uvažene gotovo sve sugestije OEBS i SE.

Milorad Vuletić (DPS) optužio je opoziciju da na sve načine opstruira ono što je bio zajednički rad. Emilo Labudović (Nova) kazao je da je nesporno da nema konsenzusa i upitao šta se od jula promijenilo, pa je inicirana vanredna sjednica i rasprava o izbornom zakonu. Prijedlog, kako je rekao Mehmet Zenka (DUA), za Albance apsolutno nije prihvatljiv.

Prijedlog je glasovima vladajuće većine prihvaćen i u Odboru za politički sistem. Primjedba Nevena Gošovića (SNP) bila je da odredba o autentičnoj zastupljenosti manjina nije do kraja, ni jasno definisana.

– Do rješenja o autentičnoj zastupljenosti manjina došli smo zajedno i ono je dobilo pozitivnu ocjenu Venecijanske komisije i međunarodnih eksperata – kazao je Rifat Rastoder.

Snežana Jonica (SNP) smatra da je najsporniji dio koji se odnosi na državljanstvo.

Na oba odbora većinom glasova prihvaćen je prijedlog izbornog zakona i predloženo Skupštini da ga usvoji.

Ko šta hoće

DPS, SDP ZA, jer smatra da je neophodno što prije uskladiti zakon sa Ustavom

BS ZA, smatra da zakon nije idealan, ali da ga treba prihvatiti

HGI ZA, uz amandman kojim traži izuzeće hrvatske manjine u modelu autentičnog predstavljanja manjina

SNP PROTIV, nudi svoj prijedlog, sa drugačijim modelom predstavljanja manjina i odredbama po kojima bi pravo glasa imali i građani bez crnogorskog državljanstva

Nova PROTIV, zbog usvajanja Opšteg zakona o obrazovanju kojim se u nastavu uvodi crnogorski jezik

PzP PROTIV, jer smatra da prijedlogom „nije obezbijeđena demokratičnost izbornog procesa“

DSCG, AA, FORCA PROTIV, jer smatraju da Albancima treba obezbijediti garantovane mandate

DUA PROTIV, jer smatra da su ugrožena stečena prava Albanaca

Šta kažu stranci?

Podgorica – Međunarodna zajednica smatra da je prijedlog izbornog zakona u skladu sa demokratskim standardima, pogotovo u dijelu vezanom za nacionalne manjine i etničke grupe, odnosno za njihovo predstavljanje u Skupštini – rekao je Pobjedi jedan zapadni diplomata u Podgorici.

– Smatramo da ovaj nacrt može da ide u proceduru i da je potpuno ispunjen standard za manjinske stranke. Zato smo i dali pozitivno mišljenje – rekao je naš izvor pod uslovom anonimnosti.

Na molbu da prokomentariše argumente svake od opozicionih stranaka, zapadnoevropski diplomata je rekao da prijedlog Socijalističke narodne partije „još nije vidio“, a da stavove Nove srpske demokratije, da izborni zakon poveže za uvođenjem crnogorskog jezika u službenu upotrebu, smatra „čistom političkom trgovinom“.

Kaže da najviše prostora za kompromis vidi u trouglu DPS-SDP-SNP što bi onda Venecijanska komisija mogla ponovo da razmotri, ako bi bila pozvana da to učini.

U vezi sa stavom Pokreta za promjene, on je za Pobjedu kazao da „prijedlogom nije obezbijeđena demokratičnost izbornog procesa“ i da takve stavove „smatra glupošću“.

– Mi gotovo nikada ne vidimo osnovu u onome što ta stranka govori. Ako su Venecijanska komisija, Savjet Evrope, OEBS i Evropska komisija rekli da je nacrt zakona, koji su oni razmatrali, u redu onda oni kao da nama svima kažu: „Vi nemate pojma, a mi znamo“ – rekao je ovaj zapadnoevropski diplomata Pobjedi.

Na pitanje koji su mogući naredni koraci u vezi sa izbornim zakonom, naš drugi sagovornik, stručnjak direktno involviran u rješavanje ovog problema, odgovara da se stranci neće direktno miješati u proces sve dok eventualno ne budu pozvani da to učine.

Na pitanje da li to znači da bi blokiranje procesa moglo da prođe nekažnjeno, dobili smo odgovor da za blokadu postoji razumijevanje i da od tog zakona ne zavisi praktično ništa u procesu evropskih integracija.

S.K.

Svako će nositi breme odgovornosti

Predlagači očekuju da će izmjene Zakon o izboru odbornika i poslanika biti usvojene na današnjoj sjednici Skupštine.

Poslanik DPS-a Melvudin Nuhodžić za Pobjedu objašnjava da će nakon argumentovane rasprave, Izmjene i dopune Zakona o izboru odbornika i poslanika vjerovatno dobiti dvotrećinsku većinu i da će se na taj način unaprijediti dosadašnja praksa, kada je u pitanju autentična zastupljenost manjiskih nacinalnih zajednica, kao i da će se uskladiti pitanje biračkog prava sa Ustavom.

– Ako se ne stigne do dvotrećinske većine svako će nositi breme odgovornosti, ali se mora nastaviti komunikacija parlamentarnih stranaka u formi radne grupe, ili u nekom drugom obliku, da bi se pitanje izbornog zaknodavsta i njegovog usklađivanja ili izrade novog zakona riješilo. Za sve to vrijeme, na snazi je izborni zakon usvojen najširim konsenzusom u Skupštini Crne Gore, uz pozitivno mišljenje međunarodnih institucija – kaže Nuhožić.

Potpredsjednik Skupštine i poslanik SDP-a Rifat Rastoder kaže za Pobjedu da postoji nekoliko scenarija u ovoj priči.

– To je zakon koji se mora usvojiti dvotrećinskom većinom. Moramo sačekati sjednicu Skupštine da vidimo šta će se desiti. Svi se nadamo da će zakon biti usvojen. Ukoliko se to ne desi, ići će se u nove pregovore i usaglašavanja – poručuje Rastoder.

On je kao mogućnost naveo i odlaganje rasprave o ovom zakonu na današnjoj sjednici.

Mr.J.
I. K. – D. Ć.
Pobjeda
YouTube Preview Image