Rivijere bi da nam uzmu obalu

October 11, 2010   | news

„Morsko dobro” obavijestilo ministra gvozdenovića i državnog tužioca o slučajevima prisvajanja zone kojom gazduje to preduzeće
Budva – Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom zatražilo je od zaštitnika imovinsko–pravnih interesa Crne Gore da razmotri aktuelna dešavanja iz oblasti zaštite državne imovine u zoni morskog dobra, kako bi se kod nadležnih službi pokrenuli postupci o rješavanju tih pitanja.
Kako navode iz tog preduzeća, shodno dogovoru sa sastanka održanog 23. avgusta, zaštitniku je dostavljen pregled predmeta – postupaka, koji se odnose na status državne imovine u zoni kojom gazduje “Morsko dobro”.
“Riječ je upisu prava HTP “Ulcinjska rivijera” na zemljištu u zoni Velike plaže i Ade Bojane koje je u zahvatu morskog dobra i koje, najvećim dijelom, čini prirodno dobro – plaža i ostrvo Ada. Hotelska grupa \”Budvanska rivijera\” je vodila postupak o upisu vlasništva na prostoru Slovenske plaže i to na parcelama koje obuhvataju plaže ili neposredno zaleđe u zoni od šest metara od linije najvećeg talasa, na katastarskim parcelama 2897/2, 2898, 2900/4, 2900/7, 2900/9. Vlada je već donijela odluku o prodaji parcele u zahvatu morskog dobra neposredno u zaleđu Luke Budva, na katastarskoj parceli 2870/3. Još od ranije stoji otvoreno pitanje upisa prostora plaža i obale na pojedina preduzeća, kao primjera radi u Igalu”, navodi se u dopisu koje je “Morsko dobro”, osim zaštitniku imovinsko-pravnih odnosa, proslijedilo i državnom tužiocu Ranki Čarapić, ministru uređenja prostora Branimiru Gvozdenoviću i Upravi za nekretnine.

“U posljednje vrijeme našem preduzeću se obraćaju građani sa dokumentima o upisu vlasništva ili prava korišćenja objekata obalne infrastrukture, ponti i mandraća, kao i djelova obale, čak obuhvatajući akvatorijum, iako je Zakonom o morskom dobru utvrđeno da su ovi objekti javno dobro u državnom vlasništvu, kakav tretman su imali i u periodu prije donošenja aktuelnog zakona. Smatramo da je ovo u suprotnosti sa odredbama Zakona o državnoj imovini kojim je utvrđeno da je obala prirodno dobro u državnom vlasništvu. Zakonom o morskom dobru je utvrđeno da obalu čini prostor šest metara udaljen od linije do koje dopiru najviši talasi pri najvišem nevremenu, kao i obalna infrastruktura. Zakonom o državnoj svojini propisano je da obala čini prirodno dobro koje je u državnom vlasništvu, bez mogućnosti otuđenja”, zaključuje se u dopisu.

V.L.
Vijesti
YouTube Preview Image