Skica za portret: Gzim Hajdinaga

October 20, 2010   | news

Pouzdan partner

Gradonačelnik Ulcinja Gzim Hajdinaga rođen je 1964. godine. Po struci je diplomirani elektroinžinjer, ali je veći dio profesionalnog angažmana proveo u politici. Član je Demokratske unije Albanaca od njenog osnivanja. U dva mandata bio je ministar za zaštitu prava pripadnika nacionalnih i etničkih grupa u Vladi Crne Gore. Na neposrednim izborima za gradonačelnika Ulcinja 2006. godine pobijedio je kao kandidat koalicije DPS – DUA – SDP.

POLITIKA: Kao ministar držao se gesla da su svi jednaki i da imaju jednaka prava.

– Ako smo manjine po broju, to po znanju, zaslugama, kvalitetima i pravima nijesmo – izjavio je svojevremeno. O njegovom ministarskom radu možda najbolje govori podatak da mu je 2006. godine tadašnji predsjednik Albanije Alfred Mojsiju uručio visoko državno priznanje Medalju zahvalnosti za doprinos u unapređenju položaja Albanaca u Crnoj Gori i uspostavljanja čvršćih dobrosusjedskih veza i saradnje Albanije i Crne Gore.

BIZNIS: U svom gradu se ponaša kao pravi domaćin, uredno se javlja na sve pozive, a telefon mu je dostupan 24 sata dnevno. U komunikaciji je energičan, neposredan i otvoren. Njegovi politički partneri, ali i protivnici, priznaju mu da je uspješan u uklanjanju biznis barijera, aktivan u međunarodnim kontaktima i da je otvorio vrata za ulazak stranog kapitala, na čemu je i zasnovana vizija razvoja Ulcinja.

Hajdinaga je i biznismen. U intervjuu Pobjedi objasnio je da posjeduje imovinu u Albaniji. Njegov pokojni otac je 1990. godine kupio imanje u Skadru i ispostavilo se da je to dobra investicija. Imali su, kaže, sreću da se ta imovina nalazi u najužem centru Skadra i danas je dobra potpora za finansijsku sigurnost njegove porodice. I drugi su zatim kupovali po Skadru, baš kao što stranci kupuju ovdje u Crnoj Gori. To je sasvim normalno u savremenom svijetu, rekao je Hajdinaga.

VIZIJA: U intervjuu Pobjedi krajem prošle godine rekao je: „Ne sumnjam da će sa Velikom plažom, Adom Bojanom i Valdanosom, Ulcinj svakako jednog dana, nadam se veoma brzo, preuzeti primat što se tiče turizma u Crnoj Gori“.

Kao koalicioni partner je pouzdan, a za koaliciju sa DPS-om je još prije godinu za Pobjedu rekao da će “potrajati još desetak godina zbog dobrih rezultata i slabe političke konkurencije u Ulcinju”.
G.P.
Pobjeda

Gzim Hajdinaga

Dobra ekipa se ne mijenja

Pobjeda: Koje su moguće koalicije nakon izbora u Ulcinju? Da li je moguća saradnja Force i vaše liste (DUA-PDP)?

Gzim Hajdinaga: Prirodna koalicija je između partija DUA i DPS i ona će i ostati. Ta koalicija postoji i na državnom nivou, a dobra ekipa se ne mijenja. Nema ni govora o tome da napravimo sporazum sa Forcom jer je ova partija u predizbornom procesu pogazila svaku normu i kodeks i vodila izuzetno negativnu kampanju.

Pobjeda: Kad možemo očekivati formiranje vlasti?

Gzim Hajdinaga: Svima nama se žuri. Svi želimo da se što prije formira parlament. Nismo mi krivci što ranije nije formirana vlast i što su se desili ponovni izbori. Jedno je sigurno – jako brzo ćemo formirati postizbornu koaliciju.

Pobjeda: Koja je Vaša poruka svim građanima Ulcinja?

Gzim Hajdinaga: Mi jesmo pobijedili na izborima, ali ja sam i danas predsjednik svih građana Ulcinja, bez obzira na političke boje. Nastaviću da mislim na svakog građanina ovog grada i da radim za dobrobit svih. Radiću na tome da Ulcinj ide naprijed, da se završe započeti projekti i da se valorizuju mnogi potencijali ove opštine.
A. Živanović
Pobjeda

6