Kod nas nema radikalne struje

November 6, 2010   | news

Dinoša smatra neostvarivom ideju o „Prirodnoj albaniji“
Podgorica – Predsjednik Demokratske unije Albanaca (DUA) Ferhat Dinoša nazvao je neozbiljnim najave novoformirane organizacije Lista za prirodnu Albaniju da će učestvovati na izborima u svim balkanskim državama u kojima žive Albanci. On je kazao da Lista, koja se zalaže za formiranje zajedničke albanske države, nema podršku među Albancima u Crnoj Gori.
\”Sve miriše na projekat neostvarenih pojedinaca koji govore o neostvarivim idejama… Ja ne znam kako oni zamišljaju da u šest država učestvuju na izborima. Ne znam gdje to ima\”, kazao je Dinoša \”Vijestima\”, ističući da ne očekuje jačanje radikalnih struja među Albancima u Crnoj Gori.
\”Bilo je kuhinja koje su radile slične stvari i tokom težih vremena za region, pa i Crnu Goru, pa se prošlo bez ovakvih projekata i ovakvih angažmana\”, kazao je Dinoša.
Lista za prirodnu Albaniju najavila je da će za početak, učestvovati na predstojećim izborima u Albaniji i Kosovu, a kasnije i u drugim državama regiona. Na osnivačkoj skupštini Liste, održanoj u Tirani, poručeno je da će albanski politički predstavnici iz država Zapadnog Balkana tražiti formiranje \”prirodne Albanije\” i revidiranje Londonske konferencije i Berlinskog kongresa. Najavljeno je obraćanje Međunarodnom sudu pravde u Hagu sa zahtjevom za revidiranje Londonske konferencije iz 1913. godine, kao i Berlinskog kongresa, da bi se \”ispravile istorijske greške\”.
Lista podržava platformu političkog analitičara Koča Danaja po kojoj bi se do 2013. godine formirala jedinstvena država svih Albanaca na Balkanu koju bi, osim Albanije i Kosova, činili djelovi teritorije Crne Gore, Srbije, Makedonije i Grčke.

Gegaj: To je anahrono i neprirodno

Predsjednik Gradske opštine Tuzi Nikola Gegaj (DPS) smatra da je teza o prirodnoj Albaniji anahrona i neprirodna. Podsjećajući da su slične teze dovele do ratnih dešavanja tokom devedesetih godina, Gegaj je kazao da nema potrebe Crnu Goru plašiti Albanijom.
\”Mi smo pokazali da smo prijatelji države, njenih simbola i svih njenih naroda. Albanci u Crnoj Gori su svjesni da će uskoro živjeti u zajednici sa svojim sunarodnicima, u obliku države koja ne prepoznaje granice, a to je Evropska unija\”, smatra Gegaj.

Sa. K.
Vijesti