Voda stigla na pragove kuća u Zeti i kod Ulcinja

November 28, 2010   | news

Malo fali do potopa
Nivo Bojane na Hidrološkoj stanici Fraskanjel bio je juče manje od 60 cm niži od onog u januaru, kada je voda ugrozila naselja i napravila veliku materijalnu štetu.
Razvoju situacije ne pomaže ni nebo. Meteorološke prilike do sljedećeg petka, do kada postoje prognoze, biće nepovoljne, a u pojedinim danima i izrazito nepovoljne, najavio je Branko Micev, direktor Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore.
– Za danas možemo očekivati kišu u popodnevnim i večernjim satima, a povremeno obilnije padavine. Pored toga, doći će i do značajnijeg porasta temperature, što će usloviti topljenje postojećeg sniježnog pokrivača, i dodatno opteretiti hidrološki sistem. Za ponedjeljak se očekuju slabije padavine, a popodne kratkotrajni prestanak i snijeg u planinama. Međutim, u srijedu, četvrtak i petak može se očekivati novi „kišna serija“ što znači jake padavine i dodatno opterećenje na hidrološki sistem – istakao je Micev.

U najtežem položaju je slivovi Zete i Morače, Skadarsko jezero i Bojana. Tri su meteorološka faktora, kaže on, koji utiču na nepovoljnu hidrološku situaciju – jake padavine, povišena temperatura – što znači topljenje sniježnog pokrivača, i južni vjetar, koji otežava oticanje vode iz Skadarskog jezera Bojanom u more. Ova tri faktora će narednih dana samo povremeno djelovati zajednički, što može značiti nove poplave.
– Ipak, nijesu samo meteorološki faktori značajni – bitno je i to što se dešava sa vještačkim akumulacijama, prije svih onima u Albaniji, koje se ispuštaju u Drim i otiču u Bojanu, što takođe otežava pražnjenje jezera – kaže Micev.
On ne zna da li će biti dostignut nivo vode iz januara, ali kaže da je činjenica da je vodostaj juče ujutru na hidrološkoj stanici Fraskanjel bio 544 cm, 8 cm više u odnosu na prethodno mjerenje, što je šezdesetak centimetara niže od januarskog nivoa, sa tendencijom rasta. Na hidrološkoj stanici Plavnica nivo vode je 432 cm, 7 cm više nego kod prethodnog mjerenja, 24 časa ranije.

Visoki nivoi vode su već podigli na noge stanovnike nekih krajeva Crne Gore. Iako u opštinskom kriznom štabu i Sektoru za vandredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova tvrde da Ulcinju trenutno ne prijete poplave, te da je situacija pod kontrolom, sela u okolini Vladimira, Lisna Bori i Fraškanjel već nekoliko dana su pod vodom. To je “Vijestima” potvrdio mještanin Freškanjela Skendel Heba kome je potopljeno 15 tona kupusa.
– Voda na imanju dostigla je nivo od oko 60 centimetara. Kuće nam za sada nijesu ugrožene, ali jesu u Lisna Bori gdje voda već preliva pragove – kazao je Heba “Vijestima”.
On je izrazio čuđenje povodom tvrdnji nadležnih da je situacija oko Bojane pod kontrolom.
– Već nekoliko dana mi smo pod vodom, a oni tvrde da nema poplava. Neka dođu i uvjere se da se rijeka izlila, i to ne malo. Onda bi pričali neku sasvim drugu priču- kazao je Heba.

Nizvodno prema Ušću, Bojana je neuobičajeno brza ali “mirnija”. Poplavila je okolne puteve, a za sada ne ugrožava restorane i kućice. Međutim, pitanje je šta će biti noćas i sjutra, budući da su iz Hidrometeorološkog zavoda najavili učestalije i intezivnije padavine”. Struja je u petak oko 12.30 ponovo obasjala domove Vranjine, ali je opasnost od poplava sve veća, pošto je nakon obilnih novembarskih kiša voda stigla na pragove domova koji su bliže jezeru.
Strah da se januarski scenario ponovi, u još težem obliku, veliki je u Vranjini, ali i u Kurilu, gdje je voda stigla takođe do pragova nekih kuća.
– Mi smose jutros iselili iz naše kuće i smjestili se kod brata od strica, jer je voda već ušla u niže djelove kuće, odnosno u podrum. Ostalo je da voda naraste još 15-ak centimetara i ući će u kuću iz koje smo iznijeli gotovo sve stvari koje smo mogli da nosimo. Već sada smo bili primorani da stvari iz kuće transportujemo čamcem, jer je voda stigla do praga stambenih prostora. Prošlog januara ovdje su takođe bile poplava i tada smo vjerovali da se nešto slično ne može ponoviti, ali evo za samo 10 mjeseci poplave Vranjini prijete po drugi put – kazao nam je Nikola Bušković.

Podrumi kuća najbližih jezeru su već pod vodom, koja je potpuno prekrila sportski poligon na Vranjini, a u MZ Vranjina su se organizovali da se mještani u slučaju nužde smjeste u prostorije škole.
– Predvidjeli smo da se prostorije škole iskoriste za evakuaciju najugroženijeg stanovništva. Pojedine porodice iz svojih domova iznose inventar u kuće prijatelja i rođaka koje se nalaze na višim i bezbjednijim djelovima Vranjine – rekao je za \”Vijesti\” juče Dragan Petrović, predsjednik MZ Vranjina.
U kući Slavka Gazivode, koja se nalazi blizu jezera, voda je već ispunila podrumske prostorije i garažu.
– Voda je došla na manje od metra od praga naše kuće. Ukoliko nastavi da raste i obistine se prognoze meteorologa vjerovatno će poplaviti i prostorije u kojima živimo. Sigurno da niko od nas ne može da bude miran i spokojno da spava kada sve prognoze govore da će situacija biti dakelo teža od one koja nas je zadesila u januaru – nije previše optimistički raspoložen Gazivoda.

Kuća Branka Gazivode je u nešto višem dijelu Vranjine i ona je, po svemu sudeći, bezbjedna. Teško da će voda doprijeti u njegov dom, ali je i on zabrinut za situaciju u selu jer su domovi komšija i rođaka ugroženi.
– Nikom u selu nije svejedno nakon najava da bi januarska dešavanja mogla da se ponove, ali ovog puta u još težem obliku. Mnogi su već napustili svoje kuće i pronašli alternativne smještaje, kako bi što bezbolnije dočekali poplavu koju ovih dana svi najavljuju – objašnjava Branko Gazivoda.
U Kurilu je voda došla u mnoga dvorišta, a iz pojedinih kuća se direktno sa stepenica ili iz kuća ulazi u vodu.
– Nemamo što da vam kažemo, vidite sve i sami, poplave ponovo prijete – rekla nam je žena koja nije željela da bude imenovana i koja je iz kuće izašla u dubokim čizmama, kako bi preko dvorišta mogla da prođe kroz vodu.

Nadležni spremni da pomognu

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova i opštinski timovi spremni su za moguće poplave, saopšteno je juče nakon sastanka ovih ustanova.
Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za vanredne situacije Zoran Begović kazao je da će se u narednom periodu pratiti situacija u cijeloj zemlji kako se ne bi ponovile prošlogodišnje poplave.
Prema njegovim riječima, i dalje su ugrožena područja Zete, Morače, Bojane i Skadarskog jezera.
Begović je siguran da će opštinski timovi za upravljanje vanrednim sutuacijama na najbolji način obavljati svoj posao, prenosi Televizija Crne Gore.
– Naš zadatak, sa nivoa države, jeste da u trenutku kada se to procijeni pomognemo u onoj mjeri koliko je potrebno da građani osjete da sve radimo u njihovom interesu – kazao je on.

St. R – S. A – B. A.
Vijesti