Ulcinj – Bentovi su izdržali i ovaj put smo spasili Veliku plažu

December 10, 2010   | news

Čunovi voze do 22 sata
Ulcinj – “Bentovi su izdržali i ovaj put smo spasili Veliku plažu i grad od poplava”.
Ovako je juče odgovorio na pitanje „Vijesti“ član kriznog štaba Rudolf Elezović.
Uprkos stabilizaciji situacije u Ulcinju, opštinski krizni štab donio je odluku da se nastave radovi na učvršćivanju i podizanju bentova do granica, koja bi značila veći stepen zaštite od novih eventualnih poplava.
Bojana je juče ponovo opala za deset centimetara, ali su kuće i imanja u vladimirskim selima Fraskanjel i Lisna Bori i dalje pod vodom.
“Barkom idem na posao, a tako se i vraćam kući”, kaže Nailj Tahirović iz Lisne Bori.

Dodaje da nema svoju barku, pa čeka i po sat ili dva da neko naiđe i “pokupi” ga ispred kuće.
“I kad završim posao, grabim do obale da se vratim kući na vrijeme, jer poslije ne bih imao čim do kuće”, priča Tahirović kako mu protiču dani u potpopljenom selu.
Kaže da su ga prije nekoliko dana posjetili predsjednik Opštine Gzim Hajdinaga i njegovi saradnici, i od tada niko više.
“Prije dva dana neko je došao iz štaba i podijelio nam čizme i to je sve. Najavljuju zahlađenje, a meni, kao i komšijama i rođacima, sva drva su pod vodom. Vjerovatno ćemo se grijati na struju, ali je pitanje hoćemo li imati redovno snabdijevanje”, plaši se Tahirović za naredne dane. Naglasio da je njegovo selo pod vodom skoro mjesec.
“Sve vrijeme niko nije dolazio niti vjerovao fotografijama da smo poplavljeni. Govorili su nam da su to slike od januara. Tek kad su došli prije par dana uvjerili su se da smo govorili istinu”, kaže Tahirović.

Predsjednik odbora MZ Crmnica Đuro Marković rekao je da su juče obišli dvije kuće iz kojih se voda povukla, a sa vlasnicima je razgovarano šta sada treba raditi. Poplavljenim crmničkim domaćinstvima juče je podijeljeno gorivo za agregate i hrana. Voda se na Virpazaru i dalje povlači, a krizni štab je već uradio operativni plan šta treba odraditi kada se potpuno povuče. Prvi potez biće raščišćavanje kuća i iznošenje namještaja, potom deratizacija i dezinfekcija, a tek onda procjena šteta. Čamdžije i dalje dežuraju do 22 sata, kako bi čunovima prebacivali putnike sa jednog na drugi kraj potopljenog Virpazara.
Barska lokalna uprava je otvorila žiro-račun za pomoć 535-11659-22, kod Prve banke Crne Gore.

S.A. – R.P.
Vijesti