Grupa ulcinjskih NVO i nezavisnih intelektualaca i Odbor za povraćaj maslinade u Valdanosu

December 13, 2010   | news

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Ulcinj, 13.12.2010

Od strogih tenderskih uslova i gromoglasnih najava  Vlade da čitav posao oko dugoročnog zakupa za uvalu Valdanos tece po zakonu, ostala su samo pusta obećanja. Sve upucuje na to da Crna Gora dobija novu aferu, sa nesagledivim posljedicama.

Ono što smo znali i upozoravali Vladu i javnost, pokazalo se tačnim: Cubus lux, po sopstvenom priznanju (Vijesti od 13. dec. “Ocekuju novac…”), nema para ni bankaraskih garancija da gradi u Valdanosu!

Pokušavaju nas ubijediti da za valorizaciju tog lokaliteta postoji „jak međunarodni interes“. Mi to odavno znamo ali ih pitamo zasto to nije iskazano na tenderu prije dvije godine. Mi znamo da nijedna renomirana svjetska kompanija ne želi ući u projekat đe još nijesu riješeni svojinski odnosi i da ide protiv jasno iskazane volje lokalne zajednice.

Podsjećamo da je samo dva mjeseca ranije iz Cubus luxa zvanično saopšteno da će novac za projekat tražiti „od lokalnih banaka u Crnoj Gori“!? Cubus lux i sa njim povezane kompanije još nijesu uspjele da obezbjede novac ni za jedan od niza velikih projekata u Hrvatskoj, (tvrde da „postoji napredak“), a koji premašuju pola milijarde eura. To, naravno, nije moguće jer se radi o maloj kompaniji koja bilježi gubitke u poslovanju posljednjih godina. A u gotovo svim tim projektima kao partner se navodi Sol Melie.

Mi tvrdimo da se u „slučaju Valdanos“ radi o pokušaju zauzimanja najkvalitetnijeg zemljišta da bi se gradnjom i prodajom ili preprodajom vila i apartmana stekla špekulativna dobit. To sigurno nije u skladu sa razvojnim interesima Crne Gore i Ulcinja i zato ugovor o Valdanosu ne treba da bude zaključen.

O tome nam svjedoči činjenica da nijedan kupoprodajni ugovor u Ulcinju do sada nije ispoštovan! A bijahu oni zaista divni. I „sa vizijom“! Zato mi više ne vjerujemo obećanjima posebno kada se radi o Valdanosu koji je za sve Ulcinjane kultno mjesto.

Zbog svega toga pozivamo još jednom crnogorsku Vladu da bespotrebno i neodgovorno ne srlja u jos jednu aferu, grubo kršeći tenderske uslove, prava svojih građana i interese države Crne Gore. Smatramo da je, nakon priznanja iz Cubus luxa da nemaju novac, za našu Vladu sada pravi momenat da odustane od ovog krajnje sumnjivog i štetnog posla i ponisti tender.

Očekujemo reakciju crnogorskog Parlament koji mora zaštiti prava i imovinu crnogorskih građana i države Crne Gore na rtu Mendra od preko dva miliona metara kvadratnih, dok od vrhovne državne tužiteljke Ranku Čarapić zahtjevamo da odmah preduzme sve mjere iz svoje nadležnosti i spriječi dalju štetu.

Porucujemo takodje da mi ulcinjani koji smo svoju volju iskazali na masovnim protestima , a ne “neki ulcinjani”, nikada necemo odustati od svojih prava, ohrabreni i svakodnevnom podrskom kaja nam pristize iz cijele Crne Gore i sire.

Za Grupu i Odbor,
Džemal M. Perović
YouTube Preview Image