Geen Home Poziva Vladu da preispita odluku o Valdanosu

January 12, 2011   | news

NVO – VALDANOS    Pozvali Vladu da preispita odluku

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nevladina organizacija (NVO) Grin houm /Green Home/ pozvala je Vladu i Tendersku komisiju da preispitaju odluku o davanju u zakup uvale Valdanos britanskoj kompani Kjubus Luks /Cubus Lux/.

U Grin houmu ocekuju da Vlada prepozna interes graðana Ulcinja i Crne Gore, ekonomski potencijal Valdanosa i vrijednost njegovih maslinjaka i da se hitno angažuje na njihovoj obnovi i rekultivaciji.

Oni traže i da Vlada obezbijedi poštovanje Zakona o zaštiti priode i Naèela održivosti, koji precizira de se resursi mogu koristiti samo do stepena koji ne ugrožava biološku i predionu raznovrsnost i funkcionisanje osnovnih prirodnih sistema i procesa.

»Samo na taj naèin možemo saèuvati ono što imamo i što je vrijedno i za buduæe generacije«, poruèili su iz Grin houma, èiji predstavnici navode da je Valdanos unikatna pejzažna jedinice sa velikim kulturno-istorijski znaèajem i najljepši živi spomenik maslinarstva u Crnoj Gori.

Oni smatraju da davanje u zakup uvale Valdanos podsjeæa na mnoge neuspješne price i projekte koji su najavljivani kao velike razvojne šanse Ulcinja i Crne Gore.

»I ovoga puta izostali su odgovori na mnoga pitanja poreskih obveznika i mještana Ulcinja, ali i ukupne crnogorske javnosti, a sam tenderski proces nedovoljno je transparentan«, tvrde u Grin houmu.

Ono su kazali da je najgore to što je u sluèaju davanja u zakup Valdanosa zanemarena uloga javnosti, kao potrebe i zahtjevi lokalnog stanovništva i vlasnika zemljišta.

Iz Grin houma su podsjetili da se na podruèju Valdanosa prostire 18 hiljada stabala maslina, prosjeèene starosti oko 800 godina, što predstavlja jedan od posljednih oèuvanih prirodnih predijela na crnogorskoj obali.

Oni su dodali i da je Valdanos proglasen spomenikom prirode 1968. godine, dok je Zakonom o maslinarstvu, uz Staru maslinu u Baru i Velju maslinu u Budvi, stavljen pod posebnu zaštitu države.

»Taj prostor je uvijek bio najbolji i najkvalitetniji dio ulcinjske maslinade, koji je nažalost zbog nebrige države u velikom procentu devastiran, a ekonomske štete su ogromne«, navodi se u saopštenju.

Iz Grin houma su kazali da je prema procjeni Udruženja maslinara Ulcinja, samo zbog neprikupljanja maslina i njihovog nepreraðivanja u ulje, do sada je izgubljeno preko 100 miliona EUR.

»Njihovom revitalizacijom, uz pravilno valorizovanje i razvoj održivih vidova turizma, moguæe je ostvariti godišnji prihod koji višestruko prevazilazi visinu godišnjeg zakupa definisanog tenderom«, tvrde predstavnici Grin houma.

Oni smatraju da sve to govori u prilog posebnom znaèaju i ekonomskoj vrijednosti Valdanosa, kao prirodnog resursa koji samo uz održivo upravljanje predstavlja i razvojnu šansu tog dijela crnogorske obale.

Iz Grin houma su saopštili da je diskutabilna i finasijska moguænost izabranog zakupca da revitalizuje Valdanos i u njega uloži planirani novac, kako bi se obezbijedila pravilna i održiva valorizacija, uz puno oèuvanje prirodnih vrijednosti i poštovanje meðunarodnih standarda oèuvanja prostora, zakona Crne Gore i postulata održivog razvoja.

Oni su podsjetili i da još nijesu riješeni svojinski odnosi, kao i da su u toku brojni sporovi pred domaæim i meðunarodnim sudovima o zahtjevima vlasnika za povraæaj vlasništva nad maslinjacima u Valdanosu.

»Njihova prodaja ili davanje pod zakup predsatvlja kršenje interesa lokalne zajednice i povredu prava graðana na povracaj svojine«, porucili su iz Grin houma.

http://www.greenhome.co.me/