Ako padnu akcije, tužiće MANS – Video

February 16, 2011   | news

Rezultati poslovanja Cubus Luxa od 2004. do prošle godine, koje je objavio MANS, nijesu tačni, saopštio je šef razvojnog projekta britanske kompanije Milan Kotur.

Napominje da je Cubus Luxa prvorangirani na tenderu za davanje u dugoročni zakup Valdanosa na Londonskoj i Frankfurtskoj berzi, zbog čega bi svaki netačan podatak o poslovanju mogao imati negativan uticaj na vrijednost dionica firme.

“U slučaju da do takvih pomaka dođe bićemo primorani da pred međunarodnim sudom pokrenemo postupak zbog nadoknade štete protiv onih koji su takvo stanje uzrokovali i bili vinovnici neshvatljive kampanje“, upozorio je Kotur, ističući da je nevjerovatno da neko u Crnoj Gori može da sumnja u legitimnost kompanije, koja javno posluje na najjačim svjetskim berzama.

Iz Cubus Luxa ističu da je MANS namjerno izostavio finansijski izvještaj iz 2006, u kojoj su imali pozitivan rezultat.

“Objavljeni rezultati isključivo imaju za cilj obmanjivanje javnosti i diskreditaciju kompanije”, kazao je Kotur i objasnio da je gubitak u 2005. iskazan zbog pokrića minusa iz prethodnih godina, te da su za Cubus Luxa 2007. i 2008. bile uspješne.

MANS je u ponedjeljak objavio finansijske izvještaje Cubus Luxa i poslao ih premijeru i predsjedniku Savjeta za privatizaciju Igoru Lukšiću, predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću i vrhovnoj državnoj tužiteljki Ranki Čarapić.

Direktor MANS-a za urbanizam Dejan Milovac je naveo da se iz objavljenih rezultata vidi da ta kompanija nije mogla dobiti tender za zakup Valdanosa, jer pokazuju da je od 2003. do prošle godine samo u 2008. poslovala pozitivno, što je diskvalifikuje. Iz MANS-a su naveli da je gubitak u 2003. bio 265.000 funti, 2004. skoro 200.000 više, 2005. blizu 500.000 funti, dok je od 2006. do 2007. godine ukupni gubitak bio oko 130.000 funti. Dodali su da posljednji polugodišnji poslovni izvještaj Cubus Luxa, urađen u septembru, pokazuje gubitke od 1,4 miliona funti.

Milovac je komentar navoda Kotura najavio za danas.

Grupa nevladinih organizacija i intelektualaca iz Ulcinja očekivala je da Kotur prezentuje brojke i dokaže da njegova kompanija ispunjava uslove tendera i time olakša poziciju vicepremijera Vujice Lazovića. Podsjetili su da već dvije godine tvrde da je Cubus Lux nereferentna kompanija za pocao u Valdanosu, jer ne ispunjava tražene uslove.

DAN

VIDEO RTV ATLAS
YouTube Preview Image