Vlada ne krije dokumentaciju o Valdanosu

February 23, 2011   | news

Zbog sve učestalijih napada i ocjena o netransparentnosti procesa izdavanja u dugovorčni zakup lokaliteta Valdanos, koji su posebnu medijsku atraktivnost dobili i posljednjim tzv “famoznim” nestankom zahtjeva MANS- a, koji to karakterišu kao još jedan dokaz u prilog njihovim “sumnjama da Vlada i Savjet za privatizaciju aktivno sabotiraju sve napore da se tenderski postupak učini transparentnim”, neophodno je još jednom ponoviti da Vlada preko svojih radnih tijela nema razloga da krije bilo kakva dokumenta, niti da bilo šta radi da bi skrivala činjenica od javnosti.

Vlada, kao odgovoran organ ima obavezu da, sve procese koje započne, vodi na najbolji mogući način i u interesu njenih gradjana. Pri tome, uvijek se vodilo i vodi računa da sve aktivnosti i odluke ne budu na štetu procesa i ni samih projekata.

Zato je važno napomenuti da raspolaganje dokumentacijom, bilo kojeg trećeg lica, u toku procesa moglo bi da utiče na njegovu uspješnost i kvalitet, o čemu bi bilo uputno da vode računa i svi oni koji iskrenio i istinski žele dobro državi i njenim građanima.

Tačno je da je MANS dostavio zahtjev za pristup informacijama u skladu sa Zakonom, ali nije tačno da ga je neko namjerno izgubio, kako se želi plasirati u javnosti.

U velikom broju zahtjeva koje Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte svakodnevno dobija, postoji mogućnost da se neki zahtjev odmah ne nadje. Medjutimm, kako je Savjet i ovog puta želio da bude transparentan i što hitnije dostavi tražena dokumenta, službenica Savjeta zadužena za pripremanje odgovora, zatražila je da joj se pomenuti zahtjev još jednom dostavi, kako bi odmah bio procesuiran.

Ne čudi potreba traganja za svačim što bi moglo biti senzacionalističko, a ocjenu da je “zagubljeni” zahtjev dokaz netransparentnosti možda ne treba ni karakterisati. Treba još jednom naglasiti da, dok je neki process u toku, sve do potpisivanja ugovora, u slučaju dostavljanja dokumenata na razne adrese, grubo bi se prekršila prava investitora i ponuđača.

Još jednom treba ponoviti i da će cjelokupna domumentacija biti stavljena na uvid javnosti po potpisivanju ugovora, ako do toga dođe.

Ipak, javnosti radi, postavlja se pitanje: da li je dokaz netrasparentnosti i to što je u prošloj godini odgovoreno na preko 150 zahtjeva za dostavljanje informacija, od čega samo MANS-u 130? Ili možda nije transparetntno objavljivanje Predloga ugovora za Valdanos ,suprotno bilo kakvoj evropskoj i svjetskoj praksi, prije zavrsetka procesa? Da li se netransparentnim može okarakterisati sastanak predstavnika MANS-a sa savjetnicima predsjednika i potpredsjednika Vlade na kojem je bilo riječi o predlogu ugovora za Valdanos? Nije li bilo transparentno otvaranje ponuda i čitanje elemenata iz ponuda pred svim elektronskim medijima u Crnoj Gori? Može li se netransparentnim nazvati dostavljanje poziva za izražavanje interesovanja, i kasnije javnog tendera, na tri hiljade adresa, svim ambasadama i konzularnim predstavnistvima, te objavljivanje u domaćim medijima i na internetu? Zar je upitna transparentnost objavljivanja svih relevantnih odluka, izvještaja, publikacija, svakodnevnih saopstenja….

Na kraju, ne preostaje ništa drugo do još jedan upit MANS-u, na koji bi odgovor svakako bio obostrano koristan i koji glasi: ukoliko znate ili imate neku drugu, osim uvrežene, definicije transparentnosti, možda bi bilo uputno da je zajednički razmotrimo.

TVCG

VIDEO TV IN
http://www.rtvin.me/flv/22_02post_valdanos.flv