Kjubus Luks traži podršku evropskih ambasada – Video

March 1, 2011   | news

Kjubus Luks je povodom polemika u vezi sa “Valdanosom” uputio pismo ambasadama zemalja EU u Podgorici. “Antena M” integralno objavljuje pismo britanske kompanije.

Poštovani,

Obaviješteni smo da Vam je MANS poslao pismo u kojem su izrazili zabrinutost u vezi sa realizacijom projekta “Valdanos”. Konkretno, “Kjubus luks” je, kao prvorangirani na tenderu, kritikovan, te okarakterisan kao kompanija koja se bavi nečim neprimjerenim, ili čak nelegalnim!

Te optužbe nemaju veze sa istinom.

“Kjubus Luks”  (CBX) posluje  i na londonskoj i na frankfurtskoj berzi. Moji poslovni partneri i ja smo smo preuzeli CBX 2005, nakon što smo pet godina radili različite projekte u Hrvatskoj. Načinili smo veliku promjenu, naime od kompanije koja se bavi poslovanjem kazina, “ Kjubus luks” smo pretvorili u kompaniju koja razvija i rukovodi marinama, a pritom se bavi izgradnjom i poslovanjem relativno velikih ljetovališta duž obale bivše Jugoslavije, naročito u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Dobili smo tri tendera za razvoj rizorta, dva u Hrvatskoj i jedan u Crnoj Gori, sa ukupnim investicijama u vrijednosti od preko 500 miliona eura.

Nakon kratkog uvida u naše poslovanje, biće Vam jasno da mi ne realzujemo sami cijele te projekte. Ali, time se nikada i nismo bavili. Nakon 10 godina prisustva u regionu, vjerujemo da smo sposobni da prepoznamo pobjednički projekat, a zatim i da napravimo odličan kreativni plan, te plan razvoja. Kada osiguramo pobjedu na tenderu (ili kao u slučaju projekta “Valdanos”) pronalazimo najboljeg partnera za izgradnju, rukovođenje projektom i finansije. Kada je Valdanos posrijedi, partner nam je “Sol Melia”, najveća kompanija za upravljanje rizortima, druga najveća kompanija u Evropi koja se bavi hotelskim menadžmentom, te kompanija čija vrijednost na tržištu prelazi milijardu eura.  Kada je u pitanju finansiranje, ušli smo u pregovore,  kako bi obezbijedili 182 miliona eura, sa našim švajcarskim partnerom SREC Grupom. Kao što vidite, mi kao konzorcijum lako ispunjavamo formalne zahtjeve tendera.

Što se tiče ostalih optužbi, uvjeravam Vas da “ Kjubus luks” nikada nije bio povezivan sa nečim što je iole neprimjereno, a kamoli nelegalno. CBX vjeruje da postoje pravni načini koji bi obezbijedili da sve strane budu zadovoljne, te da državni i lokalni političari prevaziđu otpor, koji se uvijek javlja sa nekim razvojnim projektom. To nije slučaj samo u Crnoj Gori, nego i u Vašim zemljama. Siguran sam da se možete sjetiti brojnih primjera.

Prilikom svih naših susreta sa Vladinim zvaničnicima, naročito sa prof. dr Vujicom Lazovićem, te sa predsjednikom Opštine Ulcinj, g-dinom Gzimom Hajdinagom, svjedočili smo izuzetnom profesionalizmu, i nikada nismo bili ponuđeni da učinimo nešto što bi moglo biti u suprotnosti sa pravom EU. Sasvim sam siguran da gospoda Gabriel Escarrer Jaume, potpredsjednik i izvršni direktor kompanije “Sol Melia” i Angel Luis Rodriguez Mendizabal, potredsjednik za razvoj mogu potvrditi moje riječi.

Nakon što sam objasnio šta i kako radimo, želio bih da naglasim da smo izuzetno uznemireni aktivnošću MANS-a. Ne znam na osnovu čega žele da osujete projekat koji će biti jedan od najboljih na crnogorskoj obali. Ne samo da će donijeti trajna zaposlenja siromašnoj regiji, ,već će je pretvoriti u traženu turističku destinaciju.

Pomenute činjenice su, same po sebi dovoljne, ali saznanje da MANS sponzorišu i ambasade zemalja članica EU, čini cijelu situaciju zaista apsurdnom. Zaista se pitam kakav bi bio stav Vlade i medija u Vašoj zemlji da znaju da poreski obveznik u EU sponzoriše organizaciju koja sebično kreće u samopromociju sa namjerom da poruši projekat konzorcijuma zemalja EU. Da li zaista želimo da predamo to tržište kineskim i ruskim investitorima i da li smatramo da će projekti tada biti urađeni tako pošteno i transparentno kao da smo ih mi radili, bar zbog toga što ne želim da završim u zatvoru?

Pozivam Vas na evropsku solidarnost i apelujem da iskoristite sav uticaj kako biste skrenuli djelovanje MANS-a na stvarne probleme, kojih vjerujem da ima dosta u Crnoj Gori, a ne da se bave jurenjem nepostojećih afera.

Ako želite da više diskutujete o navedenom, ili Vam treba dodatnih informacija, stojim Vam na raspolaganju. Uz ovo pismo dostavljam i pismo koje smo uputili Vladi Crne Gore, kako bismo izrazili našu zabrinutost.

Srdačno,

Gerhard Huber

Chairman and CEO

Antena M
Entrepreneur Country Video

YouTube Preview Image
Gerhard Huber Interview PT2 – Video 2

Gerhard Huber Interview PT3 – Video 3