Low cost kompanije će teško pristati da tokom cijele godine lete u Crnu Goru

May 9, 2011   | news

PODGORICA – Trebalo bi prepustiti operatorima aerodroma i turističkoj privredi da se dogovaraju sa low cost prevoznicima oko povlastica.

“Država ne zaključuje ugovore sa niskotarifnim kompanijama, već zainteresovani subjekti ukoliko postoji obostrani ekonomski interes. U praksi je prava rijetkost da države dovode low cost kompanije i to se radi jedino za nerazvijena i nedostupna područja, koja inače računaju na državnu pomoć za razvoj regije“, rekao je za Dan savjetnik za civilno vazduhoplovstvo u Minsitarstvu saobraćaja i pomorstva Nebojša Krstajić.

On smatra da je posao države da stvori isti ambijent za sve i što se tiče propisa, ne postoje prepreke za njihov ulazak na crnogorsko tržište.

Podsjećamo da Vlada već par mjeseci pregovara sa nekoliko low cost kompanija o ulasku na crnogorsko tržište.

“U zadnje dvije i po godine ostvareni su značajni pomaci, a naročito prošle godine kad smo imali nekoliko inspekcija sa najvišeg nivoa, od Međunarodne organizacije civilnog vazduhopolovstva, eksperata EK i organizacije za sigurnost i bezbjednost. Rezultati su bili odlični, inspektori su bili zadovoljni postignutim napretkom u stvaranju pravne legislative, tako da smo sve bliži potpunom usvajanju EU standarda“, tvrdi on.

On je istakao da što se tiče low cost kompanija, napravljen je takav pravni okvir da Crna Gora, sve i da hoće, nema mehanizme i ne može dovesti u pitanje njihov ulazak na tržište.

Ocijenio je da je ulazak low cost prevoznika u interesu razvoja Crne Gore kao turističke destinacije, “mada sve više postajemo i biznis destinacija”.

Objasnio je da je osnovni princip poslovanja low cost kompanije niska cijena prevoza, što se postiže na više načina.

“Unutar firme postoje određena ograničenja, prije svega u komforu i usluzi (keteringu). Postoji samo jedna, putnička klasa, a puno ulažu u to da izbjegnu plaćanje nekih usluga aerodromima. Ograničavaju prtljag i teret uopšte, kako bi vazduhoplovi trošili manje goriva. Dakle, štede na puno stvari kako bi karta bila jeftinija. Takođe, vode računa na koje aerodrome lete. Rijetko ćete vidjeti da avion low cost kompanije slijeće na gigantske aerodrome, poput londonskog Hitroua i pariskog Šarl de Gola. Zbog uštede, uglavnom koriste sporedne aerodrome, koji su najmanje 40 ili 50 kilometara udaljeni od najbližeg grada“, rekao je Krstajić.

Međutim, on je istakao da će za turističku zemlju kao što je Crna Gora low cost kompanije teško pristati da lete preko cijele godine.

Krstajić je naveo da se svaka low cost kompanija trudi da dobije određene povlastice, u vidu sniženih aerodromskih uslugama ili od turističkih organizacija koja žele da im dovode goste.

 

Autor/ izvor: SEEbiz / CdM