Albanci će se žaliti Zapadu

May 14, 2011   | news

Predstavnici albanskih stranaka odbacili su model autentične zastupljenosti koji im je ponudila vlast. Na sastanku koji su Mehmed Bardhi i Amir Holaj iz koalicije Perspektiva imali sa predstavnicima DPS-a, SDP-a- i SNP-a, albanski poslanici su najavili da neće podržati izborni zakon i upozorili da će za rješavanje pitanja zastupljenosti u parlamentu tražiti pomoć međunarodnih institucija.

Prema saznanjima „Vijesti”, Bardhi i Holaj su ostali pri ranijem zahtjevu da imaju posebnu izbornu jedinicu i pravo na pet poslanika sa nacionalne liste. Vlast je u pregovorima ostala pri stavu da taj model važi još jedan izborni ciklus, nakon čega bi za Albance važila pravila kao i za ostale manjine.

Prema izbornom modelu koji je upućen Venecijanskoj komisiji na razmatranje, u parlament će ući sve nacionalne stranke koje pređu cenzus od tri odsto. Ukoliko nijedna stranka ne uspije da pređe tu granicu sabiraće se njihovi glasovi do limita od tri procenta. U tom slučaju manjinske partije imale bi pravo na najviše dva poslanika.

U Skupštini Cme Gore albanske partije trenutno imaju četiri poslanika.

RTCG