Dinoša pogrešno tumači Ustav – Video

September 14, 2011   | news

Poslanici i pravnici kritikovali ocjene predsjednika DUA o izbornom zakonu

PODGORICA – Ocjena predsjednika DUA Ferhata Dinoše da će, ako ne bude drugog kruga glasanja za izborni zakon biti prekršen Ustav, neutemeljena je – saglasni su pravnici i poslanici.

Član Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Neven Gošović i bivši ministar pravde Dragan Šoć ocijenili su da Dinoša nije pravilno protumačio Ustav tvrdeći da izborni zakon nije i konačan ako nije usvojen u prvom glasanju dvotrećinskom većinom, a zatim u drugom glasanju većinom svih poslanika, najranije nakon tri mjeseca.

Nema drugog glasanja

Gošović ističe da je odredba Ustava, koja kaže da izborno zakonodavstvo podliježe dvotrećinskom usvajanju jasna, te da ne postoje izuzeci, a, shodno tome, ni obaveza drugog kruga glasanja.

Bivši ministar pravde Dragan Šoć, u izjavi za Antenu M, kaže da je pozivanje na tu odredbu Ustava pravno neutemeljeno.

– Smatram da gospodin Dinoša nije dobro protumačio Ustav. Jasna je odredba koja izričito kaže da izborno zakonodavstvo podliježe dvotrećinskom usvajanju tako da tu nema izuzetka. Dakle, stav 4, na koji se Dinoša poziva, ne odnosi se na to izborno zakonodavstvo – objasnio je Šoć.

Šoć, takođe, smatra netačnim i tvrdnje Dinoše da je izbornim zakonom povrijeđeno stečeno pravo albanske manjine, jer zakonom nije bilo definisano pravo određenih nacionalnih manjina.

– Postojala je samo mogućnost koju je Skupština koristila kao dio političkog dogovora da svojom odlukom definiše određenu izbornu jedinicu u kojoj se na poseban način vršio obračun mandata. To što se ta izborna jedinica podudarala sa teritorijom opštine ili njenih djelova u kojima Albanci čine većinu, drugo je pitanje. Tačno je da se suštinski privilegovala albanska nacionalna zajednica, ali formalno to nije bilo njihovo pravo – objasnio je Šoć.

Bardhi nezadovoljan

Lider Demokratskog saveza u Crnoj Gori Mehmed Bardhi optužio je Dinošu da je zahtjevom za drugi krug glasanja o izbornom zakonu pokazao elementarno nepoznavanje zakona, Ustava i Poslovnika u Skupštini.

Bardhi je Dinošu kritikovao i zbog njegove tvrdnje da Albanci nijesu prevareni usvajanjem izbornog zakona.

– Dinoša je pokazao dosljednost i privrženost prema gospodaru ili gosodarima njegove političke opredijeljenosti i posvećenosti. Dinoša je pokušao da drži tutorstvo nad njegovom strankom i uvaženim poslanikom njegove stranke, što nije u redu, kazao je Bardhi za Radio Slobodna Evropa.

Siništaj: Dinoša prespavao

Predsjednik poslaničkog Kluba albanskih stranaka Vaselj Siništaj optužio je ministra za ljudska i manjinska prava Ferhata Dinošu da snosi dio krivice što su, usvajanjem Zakona o izboru odbornika i poslanika, Albanci ostali bez pet garantovanih mandata.

– Dinoša je prespavao čitavo vrijeme dok smo radili na utvrđivanju prava, i kao ministar koji ima aktivno učešće u Vladi nije se bavio ovom problematikom na tom nivou, a znao je da premijer pregovara sa drugima. Sad kad gubimo stečena prava i pet mandata u posebnoj izbornoj jedinici, on govori da je bolje imati tri mercedesa nego četiri golfa – rekao je Siništaj agenciji Mina.

On je rekao da i pored toga što je Dinoša ministar u Vladi i dalje najveća etnička distanca prema Albancima i da predstavnika tog naroda ima najmanje u strukturama vlasti gdje nijesu ni približno srazmjerne zastupljeni.

– Dinošina je zasluga što nemamo punopravnu opštinu Malesija sa mjesnim centrom Tuzi, jer je njegov glas bio presudan za glasanje o glavnom gradu – kazao je Siništaj.

Siništaj: Albanci da traže od Vujanovića da ne potpiše izborni zakon

Siništaj je ocijenio da je bolje da se Albanci udruže i zatraže od predsjednika Filipa Vujanovića da ne potpiše zakon o izboru odbornika i poslanika, jer zadire u manjinska prava Albanaca i vrati Skupštini na ponovno glasanje.

Prema njegovim riječima, Albancima je prvi put od 1998. godine ukinuto stečeno pravo po svim neđunarodnim normama i standardima.

– Na ovaj način smo duplo diskriminisani, jer gubimo stečena prava i zato što nas niko nije zvao na pregovore kod premijera. U Crnoj Gori jedino se mogu ujediniti sve stranke kada je oduzimanje naših prava u pitanju – poručio je Siništaj.

Siništaj je najavio da će albanske partije o ovom problemu obavijestiti Američku ambasadu i misiju OEBS-a u Podgorici, kao i predstavnike vlasti Albanije i Kosova.
Dušanka Ćirović
Pobjeda

VIDEO TVCG
YouTube Preview Image