Albanci još vagaju

October 8, 2011   | news

Neizvjesno je da li će poslanici albanskih partija uopšte učestvovati na sjednici Skupštine na Cetinju 11. oktobra, za kada je zakazana rasprava o opozicionom predlogu za promjenu Ustava, potvrdio je za “Dan” šef kluba albanskih partija Vaselj Siništaj.
– Vidjećemo da li ćemo uopšte biti tog dana na Cetinju. Prilikom usvajanja izbornog zakona ni vlast ni opozicija nam nijesu dali mnogo nade i šanse. Još nijesmo zauzeli konačni stav, ali ćemo vidjeti hoćemo li učestvovati u raspravi. Vidjećemo da li treba da budemo dio onoga što znači kršenje Ustava – istakao je Siništaj.
On je, međutim, dodao da je opoziciona inicijativa za promjenu najvišeg pravnog akta po sadržaju bolja od Vladinog predloga.
– Tu postoje rješenja oko pravosuđa, manjinskih i većinskih naroda i pitanja jezika. Tu ima određenih stvari koje su i u našem interesu, ali vidjećemo – zaključio je Siništaj.
Iz Demokratske partije socijalista poručeno je juče, nakon što je njihov potpredsjednik i predsjednik države Filip Vujanović poručio da očekuje odgovoran odnos Skupštine prema opozicionoj inicijativi, da i “opredjeljenje parlamenta i za i protiv predloga opozicionih stranaka predstavlja vid odgovornosti”.
– Ucjene ne bi trebalo da budu ideja vodilja u radu parlamenta. Lično smatram da nije afirmativno licitirati sa onim što je Crna Gora ostvarila 2006. godine na referendumu. To su identitetska pitanja. Naravno da su i ta pitanja podložna promjenama, ali ne ucjenama već dogovorom – kazao je poslanik DPS-a i član odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Ljuiđ Škrelja.
On je, u izjavi za Radio Antena M, zaključio da je “prerano da se Crna Gora odrekne nečega što su 2006. godine građani ostvarili na referendumu”.
Opozicionom inicijativom za promjenu Ustava, pored ostalog, traži se da srpski jezik dobije status službenog, a da trobojka bude narodna zastava. Opozicione partije traže i da se Ustavom definiše da se predsjednik Vrhovnog suda, vrhovni državni tužilac i zaštitnik ljudskih prava i sloboda biraju dvotrećinskom većinom. U inicijativi se predlaže i da ne zastarijevaju krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije.

V.R.
Izvor : DAN

EMISIJA REPLIKA TVCG
http://www.rtcg.me/images/biblioteka/audio_video_arhiva/replika_15092011.flv