Lokalna vlast najavljuje rješavanje pitanja naziva ulica

November 18, 2011   | news

Nova imena po mjeri svih građana
Nova vlast u Ulcinju, ako je vjerovati najavama, uskoro će riješiti višegodišnji problem neustavnih naziva bulevara, ulica i trgova. Naime, Ustavni sud Crne Gore je još 2003. godine poništio odluku SO Ulcinj o preimenovanju dijela ulica i trgova u najjužnijem crnogorskom gradu, ali te ulice i dalje nose sporne nazive. Za proteklih osam godina u Ulcinju su se promijenile tri vlasti, ali, uprkos jasnim pravnim posledicama obavezujuće odluke, do sada nije bilo želje da se taj problem riješi. Predsjednik SO Ulcinj Milazim Mustafa kaže da će nova vlast poštovati odluku Ustavnog suda i da će se na dnevnom redu uskoro naći nova odluka o preimenovanju ulica.
– S obzirom na proceduru, to se neće desiti do kraja ove godine, ali hoće početkom sledeće. Sačekaćemo da kroz predviđeni postupak dobijemo predloge mjesnih zajednica. Nakon toga ćemo uvrstiti novu odluku u dnevni red – najavio je Mustafa, koji je na čelu komisije za preimenovanje. Podsjetimo, Ustavni sud Crne Gore je u odlukama od 26. decembra 2003. i 4. jula 2005. godine utvrdio da odluka o imenovanju ulica i trgova na teritoriji Ulcinja, koju je donijela Skupština opštine na sjednici 7.maja 2002. godine i 2. novembra 2005.godine, nije u saglasnosti sa Ustavom Crne Gore i zakonom i da prestaje da važi. Nijednu odluku Ustavnog suda nadležni organ SO Ulcinj još nije izvršio, a na tome nijesu insistirali ni predstavnici DPS-a i SDP-a, koji vrše vlast na državnom nivou. Odlukom o imenovanju ulica i trgova na teritoriji opštine Ulcinj promijenjen je naziv 21 ulice, dva bulevara i jednog trga. Promijenjeni su nazivi sledećih ulica: 26. novembar u Hafiz Ali Ulćinaku, Ćazima Resulbegovića i 4. proleterske brigade u Imer Prizreni, Ulica broj 1 (Potok) u Cafo Begu, Ivana Milutinovića u Mujo Ulćinaku, Bulevar Maršala Tita u Đerđ Kastrioti Skenderbeg, Bulevar Bratstva i jedinstava u Braća Frašeri, Đura Đakonovića u Mehed Đuli, Mirka Srzentića u Kosovsku, Nikole Đakonovića u 28. decembar, Boška Strugara u Majke Tereze, Narodnog fronta u Kadi Hisen Mujali i Borisa Kidriča u Ulcinjski moreplovci. Polovina ulice Boška Strugara do „Deli petrol“ pumpe sada nosi naziv Teuta. Ulica od mosta na Port Mileni do borove šume zove se Đon Buzuku. Glavna ulica u Vladimiru sada je Skadarski put, a trg u istom mjestu nosi naziv Skenderbeg.

Osim po istorijskim ličnostima, na šta nije bilo primjedbi, mnoge od ulica dobile su imena po albanskim nacionalistima i ljudima koji su u NOR-u bili na strani fašista, što je okvalifikovano kao nacionalni ekstremizam.Miješanje starih, sada važećih, i novih naziva ulica koji su stavljenje van snage često ima za posledicu zbunjenost građana i zbrku u dokumentaciji koja sadrži i adresu. Takođe, posebno izaziva pažnju i to što su table s nazivima ulica u većini slučajeva ispisane samo na albanskom jeziku. To, po mišljenju nealbanskog stanovništva, predstavlja nekorektan potez, a veliki broj građana svih nacionalnosti smatra da se neustavnim imenima brišu istorijske i nacionalne vrijednosti ranije i novije istorije Crne Gore i Ulcinja.

Očekujemo poštovanje odluke Ustavnog suda

Predsjednik odborničkog kluba koalicije „Bolji Ulcinj – bolja Crna Gora“ Andrija Ćetković, čija je partija (SNP) svojevremeno i tražila ocjenu ustavnosti odluka SO Ulcinj, podsjeća da je novi predsjednik opštine Nazif Cungu na inaguruaciji obećao da će poštovati Ustav, zakone i statut opštine.

–Realno je očekivati da će gospodin Cungu to i uraditi, pa stoga očekujem da će ispoštovati odluku Ustavnog suda. Došlo je vrijeme da se predlože imena ulica koja nikoga neće iritirati i da buduća imena budu na fonu multietničnosti, multikonfesionalnosti, multikulturalnosti i nadasve antifašizma, jer su to tekovine današnje Evrope – kazao je Ćetković.

Izvor : DAN

YouTube Preview Image