Novi cjenovnik za Bojanu i Adu

December 15, 2011   | news

U prošloj godini sklopljeno je 384 ugovora o korišćenju lokacija, a od zakupa objekata na obalama Bojane slilo se 511.210 eura

Piše Mira Milović

PODGORICA – Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom do početka naredne godine mora da sklopi ugovore o zakupu sa vlasnicima privremenih objekata na obalama rijeke Bojane, zaključila je Vlada na posljednjoj sjednici na kojoj je analizirano stanje na obalama ove rijeke i Ade.

Vladini, odnosno podaci koje joj je dostavilo JP za upravljanje morskim dobrom pokazuju da na ovom prostoru ima 442 objekta. Na desnoj obali Bojane je 307, a na lijevoj obali Ade 135 izgrađenih ili započetih montažnih objekata od drveta – ribarske i vikend kuće, platforme i pomoćni objekti, autoprikolice…

Restorani

U informaciji koja se poziva na podatke od prije skoro godinu se navodi da ovom broju objekata treba dodati 12 montažnih restorana – deset na desnoj i dva na lijevoj obali.

Vlada je na posljednjoj sjednici usvojila i cjenovnik za zakup objekata na obalama rukavca Bojane koji su uključeni u katalog, odnosno evidenciju.

– Godišnja naknada za zakup objekta do 30 kvadrata je deset eura po kvadratu. Posebna skala je utvrđena za objekte veće površine od 30 kvadrata. Od 30 do 60 kvadrata cijena zakupa je 20 eura po kvadratu, od 60 do 100 kvadrata 40, a više od 100 obračunava se 50 eura zakupa po kvadratu – zaključila je Vlada.

Prosječna cijena zakupnine do sada je, podsjećaju u informaciji Vlade, bila 19 eura za kvadrat.

– Za ribarske kuće do 30 kvadrata godišnja zakupnina bila je 150 eura, a za više od 30 kvadrata uvećavala se po pet eura po kvadratu. Za vikendice do 30 kvadrata godišnja zakupnina je bila hiljadu eura, a preko te površine uvećavala se za 30 eura po kvadratu – navedeno je u informaciji Vlade.

Prihod

U prošloj godini sklopljeno je 384 ugovora o korišćenju lokacija, a od zakupa objekata na obalama Bojane slilo se 511.210 eura.

U informaciji nema procjene koliko će se u ovoj godini po novim cjenovnicima ubrati novca od zakupa ovih privremenih objekata.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Javno preduzeće, podsjetimo, od septembra 2010. do februara ove godine sproveli su akciju uklanjanja objekata sa ovog područja.

– Uklonjeno je tada 50 objekata – neuslovnih, dotrajalih ili ruševina, platformi bez objekata – navodi se u informaciji o ovom lokalitetu koji sa Velikom plažom, uključujući i Adu Bojanu ima površinu od 2.213 hektara. Ostrvo Ada Bojana površine je 515 hektara sa pješčanom plažom od tri kilometra.

Status objekata

Do kraja ovog mjeseca treba da se donese odluka kojom bi se definisao status privremenih objekata – zaključeno je na sjednici Vlade.

Moraju se pojačati aktivnosti kako bi se spriječila izgradnja novih privremenih objekata jer je, kako je ocijenjeno, nakon sezone primjetna pojačana gradnja.

Divlje priključeni

Infrastruktura – elektro, vodovodna i kanalizaciona na ovom prostoru je neriješena.

Većina objekata na obalama Bojane i Ade je divlje priključena na elektro mrežu i vodovodni sistem HTP Ulcinjska rivijera, koji je izgrađen za potrebe hotelskog kompleksa na Adi. Na ovom području ne postoiji ni javni kanalizacioni sistem i sistem za odvod otpadnih voda.

– Jedan od komunalnih problema je nekontrolisano i nelegalno deponovanje otpada u zaleđu Velike plaže – navodi se u informaciji.

Izvor: Pobjeda
Ovdje možete pogledati KATALOG OBJEKATA NA ADI BOJANI.

Ovdje možete pogledati MAPA lokacija na kojima se nalaze objekti iz kataloga.

YouTube Preview Image
1