DPS-u ne smeta što je Gzim pod istragom

January 3, 2012   | news

Krivična prijava protiv Gzima Hajdinage zbog sumnje da je kao gradonačelnik Ulcinja pribavio korist brojnim investitorima, uključujući i kontroverznog biznismena Nasera Keljmendija, očito nije problem da mu DPS da podršku za izbor na funkciju ministra za ljudska i manjinska prava.
Portparol DPS-a Rajko Kovačević kaže da će ako Vlada predloži Hajdinagu za ministra ljudskih i manjinskih prava, ta partija podržati takvu odluku.
– Bitno je da premijer koji sastavlja Vladu uputi takav predlog parlamentarnoj većini, uz očekivanje da će većina to podržati – naglasio je Kovačević.
Odgovarajući na pitanje da li DUA treba da preispita odluku o kandidaturi Hajdinage za ministra, Kovačević je rekao da „svako treba da radi svoj posao”.
– Sumnje koje se odnose na to da je Hjadinaga zloupotrebio državni položaj obavezuju državne organe da obave svoj posao. Milim da je Hajdinaga to isto poručio – naveo je Kovačević.
Poslanik albanske partije FORCA Genci Nimanbegu kaže da predlog da Hajdinaga bude kandidat Demokratske unije Albanaca (DUA) za ministra svjedoči u kakvoj se bezizlaznoj situaciji nalazi ta stranka. Nimanbegu smatra da se DUA od najveće partije u biračkom tijelu Albanaca sunovratila zahvaljujući karijerizmu, nepotizmu i političkoj korupciji.
Podsjetimo, DUA je kandidovala bivšeg predsjednika opštine Ulcinj Gzima Hajdinagu za ministra ljudskih i manjinskih prava, uprkos tome što se on sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja. Crnogorska policija podnijela je nedavno krivičnu prijavu protiv Hajdinage zbog sumnje da je kao gradonačelnik Ulcinja pribavio korist brojnim investitorima.
Genci Nimanbegu kazao je u izjavi za „Dan” da je prijava protiv Hajdinage vrlo ozbiljna, jer, kako kaže, dolazi od državnih organa.
– Hajdinaga je političar kojem je najčasnije da podnese ostavku na sve političke funkcije i da se vrati ugostiteljstvu, kojim se ranije bavio. Krivična prijava protiv njega nije prijava neke NVO, već prijava državnih organa. Crna Gora je dužna da jača vladavinu prava kao dokaz ozbiljnog učešća u evroatlantskim integracijama – poručio je Nimanbegu.
On je istakao da se DUA zbog nesposobnosti njenih čelnika pretvorila u demagošku partiju kafanskih političara.
– To je partija koja se zbog nedostatka političkih ideja i sposobnosti njenih čelnika pretvorila u demagošku partiju kafanskih političara koji su se radi očuvanja pozicija kockali sa sudbinom albanske zajednice u Crnoj Gori – naveo je Nimanbegu.
Prema dogovoru unutar vladajuće koalicije, Demokratskoj uniji Albanaca pripada mjesto ministra ljudskih i manjinskih prava, a Gzim Hajdinaga bi na toj funkciji trebalo da zamijeni Ferhata Dinošu, koji je imenovan za ambasadora u Tirani.

Mi.K.–Bo.M.
Izvor: DAN