Ibrahim Mila: Očekuju spas od katastrofe

January 6, 2012   | news

Nedostatak prostorno-planske dokumentacije, loše razvijena regionalna i lokalna infrastruktura te nerealno visoke lokalne takse predstavljaju glavne barijere za razvoj biznisa i rast privrede u najjužnijoj crnogorskoj opštini, a rješavanje tih problema u ovoj godini biće jedan od prioriteta lokalne uprave – kaže za „Dan“ sekretar Sekretarijata za privredu Valdet Adžemović.
Prema njegovim riječima, pomenuti problemi uzrokovali su da poslovni ambijent u Ulcinju već decenijama bude daleko ispod zadovoljavajućeg nivoa.
–Usvajanjem prostorno- planske dokumentacije koje se uskoro očekuje u Skupštini opštine ukloniće se glavna barijera za razvoj privrede. Takođe, nova lokalna administracija će analizirati sve odluke koje se tiču lokalnih komunalnih taksi, naknada i sve koje budu iznad prosjeka u drugim primorskim opštinama biće usklađene uz uvažavanje mišljenja strukovnih udruženja. Potrudićemo se da stvorimo dobar poslovni ambijent. Osnovni cilj će nam biti privlačenje investicija, a svim potencijalnim investitorima ponudićemo dobre uslove – tvrdi Adžemović. On smatra da je stanje u privredi najjužnije opštine veoma teško i da svi činioci rade sa znatno manjim kapacitetima.
– Privreda je u nezavidnom položaju, nema podrške bankarskog sektora, a tek poneka preduzetnička inicijativa nije dovoljna da se situacija promijeni, kaže Adžemović i dodaje da bi predstojeća turistička sezona mogla da donese novu svježinu i kapital.
–U drugoj polovini godine očekujemo početak izgradnje novih hotela, što bi svakako uticalo da se pokrene cjelokupna privreda u opštini- zaključuje Adžemović.
U odnosu na period od prije nekoliko godina poslovni ambijent u Crnoj Gori je značajno poboljšan usvajanjem seta novih zakona, usaglašenih sa standardima EU. Međutim, uprkos tome, preduzetnici su i dalje suočeni sa komplikovanim regulatornim okvirom i dugotrajnom i skupom administrativnom procedurom, te često visokim nametima, odnosno taksama. Ulcinj je jedno vrijeme prednjačio po visini lokalnih komunalnih taksi, u odnosu na ostale primorske opštine, pa su privrednici ovog grada imali višestruko veće finansijske obaveze od svojih kolega u drugim opštinama. Situacija je sada mnogo bolja, jer su takse donekle korigovane.

Za izvršnog direktora Ulcinj biznis asocijacije (UBA) Ibrahima Milu poslovni ambijent u najjužnijoj opštini najbolje oslikava stanje u ulcinjskoj privredi.
– Situacija je katastrofalna, ali vjerujem daa će vrlo brzo početi da se mijenja. Osjeća se optimizam, jer su u novoj vlasti ljudi iz privrede i oni najbolje znaju kako pokrenuti stvari s mrtve tačke… Shvataju naše potrebe i probleme, a i vrijeme će to pokazati. Kompletan biznis sektor ima primjedbe na doskorašnji rad lokalne uprave i mi se nadamo da će to da se promjeni nabolje, počevši od usklađivanja taksi pa do onog najvažnijeg- usvajanja planova. Prije svega, očekujemo da počne da funkcioniše građevinarstvo koje sputava nedostatak planske dokumentacije. Građevinarstvo je svugdje u svijetu glavni pokretač privrede pa nema razloga da tako ne bude i kod nas. Mislim da ćemo poslije 20. januara, kada je krajnji rok za usvajanje urbanističkih planova, krenuti uzlaznom putanjom. Prve rezultate očekujemo na proljeće- kaže Mila.
Ulcinjani jedva čekaju usvajanje planova, jer je u određenim privrednim segmentima evidentan pad i do 90 odsto. Firme se zatvaraju ili rade s minimalnim kapacitetima. Praktično, sve je stalo. Dažbine su i dalje visoke pa, primjera radi, Ulcinjani izuzetno skupo plaćaju vodu i odvoz smeća.

Eliminisanje biznis barijera
Ulcinjski privrednici smatraju da treba preispitati odluke o porezima i taksama i uskladiti ih s opštinama približno istog razvojnog nivoa. Mišljenja su da među opštinama treba da bude razvijena konkurentnost po modelu – olakšicama privući što više biznisa. Eliminisanje biznis barijera je uostalom i strateški interes Crne Gore. Vlada je prije dvije godine osnovala Savjet za eliminisanje biznis barijera. Napravljen je akcioni plan za unapređenje poslovnog ambijenta kojim će se, preko odgovarajuće zakonske regulative, skratiti administrativne procedure, i troškovi, odnosno eliminisati sve prepreke privrednicima i potencijalnim investitorima.

Izvor : DAN