Albancima prihvatljiva jedino zastava Tirane

January 20, 2012   | news

Predstavnici albanskih partija složni su u ocjeni da je njihov nacionalni simbol albanska zastava, sa dvoglavim crnim orlom u crvenom polju, obilježje zvanične Tirane.
Presjednik Nacionalnog savjeta Albanaca Tahir Tahiri izjavio je da Albanci u Crnoj Gori ne treba da određuju svoje obilježje jer ono već postoji.
Poslanik Demokratske unije Albanaca Mehmet Zenka kazao je, u izjavi za „Dan”, da je simbol jasno definisan i dodao da je albanska zastava nastala prije države.
– Albanci nemaju potrebu da određuju svoj simbol jer je on definisan vjekovima ranije i to je dvoglavi crni orao u crvenom polju – poručio je Zenka.
Član 23. spornog zakona o javnom redu i miru propisuje da će biti dozvoljena upotreba nacionalnih simbola nakon njihovog izbora.
Poslanik Vasilj Siništaj ističe da je na Naionalnom savjetu Albanaca, koji je iznad partija, bilo da kaže koji je njihov simbol.
– Kod nas nije ista situacija kao kod drugih naroda, mi imamo jedan jezik, jedno pismo i jednu zastavu. Nikada nisam imao dileme po pitanju nacionalnih obilježja – naveo je Siništaj.
Istog mišljenja je i poslanik Force Genci Nimanbegu koji je naglasio da je albanski simbol na svim teritorijama gdje žive Albanci isti.

 

Mi. K. – Bo. M.
Izvor: DAN

1