Opština Ulcinj: Ribarske kolibe su vrijednost Bojane

February 13, 2012   | news

Opština Ulcinj traži od premijera izmjenu odluke o naknadi za privremene objekte na rijeci

ULCINj – Sekretar Sekretarijata za privredu u opštini Ulcinj Valdet Adžemović uputio je premijeru Igoru Lukšiću sugestije o izmjeni Odluke o naknadi za korišćenje privremenih objekata na obali rijeke Bojane. U dopisu Lukšiću, Adžemović navodi da je Vlada donijela zaključke o privremenim objektima na obali rijeke Bojane, kojima se ukida termin ribarske kuće.
– Shodno tome uveden je novi način obračunavanja naknade za zakup-korišćenje privremenih lokacija u skladu sa predloženim cjenovnikom JP Morsko dobro. Mišljenja smo da bi isti trebalo ponovno razmotriti i vratiti termin ribarska kuća. Naime, JP Morsko dobro je u svom obrazloženju za ukidanjem termina ribarska kuća, dostavljenom Vladi, kazalo da uvažavajući da visina zakupnine zavisi od kvadrature i kategorizacije privremenog objekta, odnosno činjenice da je privremeni objekat prepoznat kao vikend objekat ili ribarska kućica. JP MD cijeni da za 2011. godinu treba izbjeći nedorečenost, koja je posledica nepreciznosti kriterijuma koji određuju da li je neki objekat vikendica ili ribarska kućica u smislu objekta male površine i manjeg stepena izgrađenosti. Cijenimo da je istim kriterijumima vršena nadoknada i u 2010. godini, i smatramo da je bilo dovoljno vremena da se, ukoliko se uvidjela nedorečenost, odnosno nepreciznosti kriterijuma, krene u izradu novih kriterijuma u cilju očuvanja rijeke Bojane i njenih vrijednosti, ribarskih kućica, a ne isključivanjem istih – navodi se u dopisu Adžemovića.
Ističe se da tom odlukom nijesu zadovoljni ni vlasnici ribarskih kućica koji ne žele da njihovi objekti budu tretirani kao objekti koji služe kao vikendice, i da se svrstavaju kao komercijalni objekti.
– Lokalna samouprava podržava inicijativu vlasnika ribarskih kućica, pa Vas, shodno tome, molimo da još jednom razmotrite navedenu odluku, da se razmotri usvajanje novih kriterijuma za kategorizaciju ribarskih kućica u saradnji sa lokalnom samoupravom i ribarima na Bojani. Smatramo da bi ova nova kategorzacija u skladu sa donesenim kriterijumima i formiranje komisije koja bi izvršila procjenu kućica spriječila dalja nezadovoljstva ribara i mještana opštine Ulcinj. U cilju iznalaženja rješenja ovog problema, kao i očuvanja autentičnosti i turističke atrakcije, odnosno prirodnih vrijednosti rijeke Bojane, molimo Vas da razmotrite naše sugestije i predloge – zaključuje se u pismu Lukšiću.

M.K.
Izvor: DAN