NVO MogUl: Ulcinj jeste diskriminisan od Morskog dobra

March 2, 2012   | Ngjarjet - Events

Povodom reagovanja JP Morsko dobro, koje se odnosilo na organizovanje, rad i diskusije koje su se čule na okruglom stolu koje je NVO MogUl organizovala 22. februara u Ulcinju, oglasila se saoštenjem ova NVO.

“Teza da Ulcinj nije diksriminisan od strane JP Morsko Dobro, odnosno da JP Morsko dobro nije diskriminatorska institucija prema Ulcinju, apsolutno ne stoji iz sljedećih razloga. JP Morsko dobro u Ulcinju obuhvata 13% ukupne teritorije, dok u drugim primorskim opštinama taj je procenat neuporedivo manji. U JP Morskom dobru svega je dvoje uposlenih iz Ulcinja, a niko od njih nije zaposlen u rukovodstvu, ili u sjedištu organizacije u Budvi. Granica JP Morsko dobro samo u Ulcinju dopire skoro 2 km u dubinu, iako je to svojevrsni presedan koji je u suprotnosti sa Zakonom. U druge detalje nećemo ulaziti, a ukoliko JP Morsko Dobro za ovo ima adekvatniju riječ od diskriminacije, molili bi ih da nam je saopšte,  kako bi je i mi ubuduće koristili”.

U saopštenju se dalje navodi da “druga teza da je JP Morsko dobro zaštitnik državne imovine u smislu, da sve što nije bilo u njihovoj nadležnosti je devalvirano kao prostor, takođe je pogrešna i netačna. Rijeka Bojana gdje se ekspanzija divlje gradnje desila posljednjih 10 godina, a koja jeste u ingerenciji JP Morsko dobro najveći je dokaz koji govori u prilog odbacivanja takve teze. Ako ovome dodamo i Port Milenu kao ekološku bombu, devastaciju maslinjaka u Valdanosu, onda sve postaje kristalno jasno. Što se tiče zaštite državne imovine, potsjetićemo gospodu iz JP Morsko Dobro da se država mora starati o cjeloj svojoj teritoriji, pa i o onoj kojom upravlja Opština, i da ukoliko neko nije obavljao posao kako treba bilo je važno ukazati na to i reagovati na vrijeme, a ne kao što to sada čini JP Morsko Dobro, iskazivanjem naknadne pameti. I da ih podsjetimo da su nas godinama obasipali parolama da imaju izvanrednu saradnju sa lokalnom samoupravom”.

Iz NVO MogUl ističu da teza da JP Morsko dobro, odvaja „ne mala“ sredstva za čišćenje Velike Plaže i ostalih djelova obale na teritoriji Ulcinj, je tačna, ali i nepotpuna informacija. “To nijesu Vaša sredstva, niti ih bilo ko od Vas izdvaja iz džepa u vidu donacije ili pomoći. To je samo mali dio sredstava koje vi vraćate građanima i turistima Ulcinja nakon što predhodno „usisate“ mnogo veće količine novca, od čijih se cifara često „zavrti u glavi“.

Dodaje se da je “krajnje neprimjereno da se stavovi koji nijesu kompatibilni predstavljaju kao „sakupljanje jeftinih političkih poena“ jer ako je jedna stvar bila očigledna sa orkuglog stola to je da su svi prisutni bili saglasni da JP Morsko dobro u Ulcinju ne radi dobar posao i da se neke sistemske greške trebaju mjenjati što prije kao i novi predlog Zakona. To znači da bi pravednije bilo da ste rekli da su svi htjeli da „profitiraju“ od vaših grešaka, a ne samo pojedinci”.

“Na okruglom stolu smo Vas pohvalili kao najboljeg saradnika na Projektu, sa visokim procentom odgovora na zahtjeve za slobodan pristup informacijama, na čemu se i zasnovala suština diskusije na okruglom stolu. Monitoring group Ulcinj se nada da će se takva saradnja nastaviti, na principima ravnopravnosti, nezavisnosti naše NVO, transparentnosti, a sve u korist javnog interesa, to jest javnog dobra, što je priznaćete i Vaša misija”, kaže se na kraju saopštenja NVO MogUl.

Analitika – Informativni Portal

http://www.velikaplaza.info/gallery/video/stream.php?f=Velika_Plaza_movie_Jan_2009.flv
3