Jutros u 5 časova jači zemljotres u Ulcinju

March 26, 2012   | news

Seizmološki zavod Crne Gore je dana 26. marta 2012. godine, u 5 časova i 0 minuta registrovao zemljotres srednje jačine sa epicentrom 19 km jugoistočno od Ulcinja (Crna Gora). Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 4.5 jedinica Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od VI stepeni Merkalijeve skale (MCS). Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 18 km.

Na osnovu numeričkog modela promjene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres nije mogao izazvati materijalne štete u epicentralnom području.

Položaj epicentra ovog zemljotresa sa izoseistama (zonama istog intenziteta) za slučaj čvrste stijene u podlozi, prikazan je na karti.

Datum zemljotresa: 26. mart 2012. godine
Vrijeme: 5 časova i 0 minuta
Rihterova magnituda ML = 4.5
Epicentralni intenzitet: VI stepeni MCS skale
Dubina hipocentra: 18 km
Geografske (WGS) koordinate epicentra: 41.771N, 19.315E
Položaj epicentra: 19 km jugoistočno od Ulcinja (Crna Gora)

Seizmološki zavod Crne Gore

Direktor Seizmološkog zavoda Crne Gore, Branislav Glavatović, kazao je da nakon današnjeg zemljotresa ne treba očekivati još jedan jačeg intenziteta, ali da su mogući slabiji potresi, prenose crnogorski elektronski mediji.
Seizmološki zavod Crne Gore jutros oko 5 časova registrovao je zemljotres srednje jačine sa epicentrom 19 km jugoistočno od Ulcinja. Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 4.5 jedinica Rihterove skale.
-Ovo je jedan u seriji relativno čestih zemljotresa, srećom ne tako snažnih koji, eto, još opominju da živimo u trusnom području i da se prema tim normama prirode moramo tako i ponašati, kazao je Glavatović.
Potres je, kako dodaje, izazvao blagu paniku na krajnjem južnom području, posebno u naseljima oko Bara i Ulcinja ali slabiji intenzitet jutrošnjeg zemljotresa kako navodi, nije mogao prouzrokovati materijalnu štetu.
Glavatović naglašava i da treba obratiti pažnju na adekvatno projektovanje i izgradnju kako bi se zaštitili od mogućih potresa u trusnim područjima Crne Gore.

Analitika – Informativni Portal