Ulcinj grad maslinovog ulja

April 4, 2012   | news

ULCINj – Jednoglasnom odlukom odbornika lokalnog parlamenta Ulcinj od juče ima status grada maslinovog ulja, čime se pridružio opštinama Bar, Kotor i Tivat, koje su ranije donijele tu odluku kao i odluku da pristupe Mreži mediteranskih gradova maslinovog ulja. Podsjetimo, ta odluka se našla na dnevnom redu nakon što je Udruženje maslinara Ulcinja podnijelo inicijativu za proglašenje Ulcinja gradom maslinovog ulja. Maslinarstvo predstavlja dio prirodnog i kulturnog nasleđa i tradiciju Ulcinja, a maslinari smatraju da opština ima potencijal i ispunjava uslove za razvoj maslinarstva.
– Želimo da očuvamo, promovišemo i unaprijedimo životnu sredinu, odnosno maslinjake, koji predstavljaju prirodno blago i obilježje ovog područja, te predlažemo Skupštini da usvoji Odluku o proglašenju, čime se stvaraju uslovi za uključenje našeg grada u mrežu gradova maslinovog ulja u Crnoj Gori i sa njima zajedno u mrežu mediteranskih gradova maslinovog ulja – smatraju u Udruženju maslinara.

Inicijativu maslinara generalno su podržali svi odbornički klubovi, mada je bilo rasprave oko nekih tehničkih pitanja, odnosno forme predložene odluke. U fokusu odborničkih izlaganja našla se i maslinada u Valdanosu, oko koje su nešto žustrije polemisali odbornik Force Fuad Hadžibeti i odbornik DUA Meto Zenka.
Dok je Hadžibeti tvrdio da će se ova odluka pozitivno odraziti na očuvanje maslinade u Valdanosu i čitavog tog lokaliteta, Zenka ga je optužio da dezavuiše javnost.
– Namećete se kao zaštitnici Valdanosa i maslina a ćutite o deklaraciji koju smo ovdje usvojili i pozvali i ohrabrili investitiore da ulažu na obali. Kažite javnosti da se to odnosi i na Valdanos, pa ćete čuti i šta mi imamo da kažemo – odgovorio je Zenka.
Skupština je usvojila Odluku kućnom redu u stambenim zgradama i nužnim radovima u stambenim zgradama. Izabran je i Savjet lokalnog javnog emitera „Radio Televizija – Ulcinj”, za koji je dio opozicionih partija imao primjedbi da je jednonacionalan te da ne ispunjava uslove po pitanju struke.

M.K.
Izvor: DAN