MANS: Ulcinj ne smije biti talac Vlade

April 15, 2012   | news

Odluka Vlade Crne Gore da prostor ulcinjske Solane ipak bude stavljen pod posebnu zaštitu, predstavlja pobjedu u prvom redu građana Ulcinja, ali i nevladinog sektora i nezavisnih medija, ali i jasan pokazatelj da pritisak na Vladu može da proizvede konretne rezultate, ocjenjuju iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora.

U saopštenju MANS-a se ističe da je pritisak javnosti na Vladu obezbijedio i da se odustane i od pokušaja nezakonitog izdavanja u zakup uvale Valdanos koje je kao i uslučaju Solane trebao da obezbijedi da se na račun javnog interesa zgrne ogroman profit.

“Ipak, oba ova slučaja su pokazala da tajkuni, bilo da su domaći ili dolaze iz inostranstva, imaju odlične saveznike u Vladi Crne Gore, koja je zarad tuđih interesa bila spremna da ignoriše volju građana Ulcinja i njihovo jasno suprostavljanje devastaciji prostora, ali i bezočnoj pljački”, kažu iz MANS-a.

Mnogo se uzimalo, malo vraćalo

“Ulcinj je predugo bio resursna baza iz koje se samo uzimalo, a malo što vraćalo, počev od prodaje hotela i privatizacija firmi pa sve do maćehinskog tretmana od strane JP Morsko dobro kada je u pitanju ulcinjska obala. Privatizacije hotela Albatros, Galeb, Lido, Belvi, Otrant, te kompanija Primorje, Agro-Ulcinj, Otrant komerc i mnogih drugih, svjedoci su pogrešne politike Vlade Crne Gore koja je ostavila su bez posla ili u stečaju stotine ulcinjskih radnika koji su u tim preduzećima vidjeli svoju budućnost, ali i budućnost ulcinjske privrede”, navodi se u saopštenju.

Oni ocjenjuje da su rasparčavanje hotelskog preduzeća “Ulcinjska rivijera” te nesposobnost Vlade da na adekvatan način valorizuje prostor Velike plaže i Ade Bojane, marginalizovali su Ulcinj i udaljili ga od zdravih investicija i otvaranja novih radnih mjesta.

Da se ne ponovi Barović

Iz MANS-a ističu da je Vlada je građanima Ulcinja dovela “strateške investitore” koji su umjesto ulaganja rušili hotele, otpuštali i šikanirali radnike, uvodili preduzeća u stečaj, rasparčavavalii njihovu imovinu i izvlačili profit, te da niko u Vladi nije snosio odgovornost za loše privatizacione ugovore i da nema istraga, niko nije završio u zatvoru zbog činjenice da je Ulcinj danas uprkos ogromnom investicionom potencijalu, najsiromašnija opština na Jadranu.

“Zbog toga se ovaj problem mora rješavati na sistemski način koji treba da obezbijedi da nam se više ne ponavljaju Veselin Barović i Eurofond ili Cubus Lux i Vujica Lazović. Neko mora konačno odgovarati za to što radnici ulcinjske privrede plaćaju tuđe loše odluke, ugradnje i navodnu tranziciju kojom se pokušava prikriti najobičnija bezočna pljačka svega onoga što su građani Ulcinja decenijama stvarali” kaže se u saopštenju.

“Radnici ulcinjske privrede žele samo ono što žele i njihove kolege iz svih krajeva Crne Gore, a to je mogućnost da rade, sačuvaju preduzeća koja su svojim rukama sagradili i poštenim radom stvore budućnost za svoje porodice”, zaključuju iz MANS-a.

MANS poziva i ulcinjski nevladin sektor i nezavisne da se priključe radnicima ulcinjske privrede i pomognu nam da zajedno kažemo Vladi Crne Gore, premijeru Igoru Lukšiću i onima koje štiti da je bilo dosta i da je vrijeme za konkretne promjene.

Vijesti online

2