10.000€ za Hajdinagu što zloupotrijebio službeni položaj

May 4, 2012   | news

Bivši predsjednik opštine Ulcinj Gzim Hajdinaga zloupotrijebio je službeni položaj tokom trogodišnjeg obavljanja te funkcije, zbog čega će na račun ulcinjskog porodilišta morati da uplati deset hiljada eura, saopšteno je iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

Osnovno državn tužilaštvo u Ulcinju sprovelo je izviđaj protiv Hajdinage i utvrdilo da je 2008. godine 2009. i 2010. godine, iskorišćavanjem službenog položaja i prekoračenjem ovlašćenja, na štetu sadašnjih i budućih razvojnih potencijala opštine, pribavio korist većem broju bespravnih graditelja, podsjeća MINA.

“Tako što je, suprotno Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata, Zaključku Vlade i upozorenju nadležnog Ministarstva, i suprotno odredbama Zakonika o krivičnom postupku kojima se štiti životna sredina, naplaćivao komunalije koje je kao predsjednik opštine nenamjenski koristio“, kaže se u saopštenju.

Hajdinaga je, kako se navodi, na taj način podsticao divlju gradnju i bespravnim graditeljima omogućio sticanje prava na legalizaciju podignutih objekata „te neplanskom i neformalnom gradnjom dozvolio stvaranje promjena sa značajnim posljedicama u obasti prostornog planiranja“.

“S obzirom da iz utvrđenih činjenica nesumnjivo proizilazi da je Hajdinaga izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja, koristeći svoje zakonsko ovlašćenje i opšte pravo raspolaganja optužbom, tužilac je krivično pravni spor okončao tako što je primijenio institut odloženog krivičnog gonjenja“, navode iz Tužilaštva.

Tužilac je, kako je pojašnjeno, to učinio jer Hajdinaga nije osporio utvrđene činjenice.

“A prihvatio je zakonsku obavezu koju mu je odredio tužilac, da u korist Doma zdravlja ’Bogdan Vujošević’ – Porodilišta Ulcinj, uplati deset hiljada eura “, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: CdM/MINA

YouTube Preview Image
1