Port Milena – eko bomba

July 12, 2012   | news

U ovim vrelim tropskim danima,uoči velikog crnogorskog praznika 13. jula-Dana državnosti,svjedoci smo velikih saobraćajnih gužvi i dugih kilometarskih kolona automobila koji mile preko starog mosta uz i dalje nepodnošljiv miris-smrad koji se širi iz Port Milene, a naš pogled sa čežnjom odbrojava sate i dane do momenta puštanja u saobraćaj novog mosta, čije se konture nadziru ali čiji završetak je izgleda neizvjestan do kraja ove ljetnje turističke sezone.
-Kanal Port Milena kod Ulcinja, najizrazitija je ekološka crna tačka na crnogorskoj obali.Dug četiri kilometara,širok 80-120m,on je danas“performans“ ljudskog nemara i nekulture.Okićen je plastičnim kesama svih mogućih boja,limenkama,automobilskim gumama…
„Nekada je ovdje voda bila čista i bistra.U njoj smo se čak i kupali.A skakavice i jegulje lovili smo toliko da smo morali ići u Bar,pa čak i u Dubrovnik da ih prodamo“,prisjećaju se ovdašnji ribari.
-Kanal Port Milena nadaleko je bio poznat i kao veliko stanište ptica.Ogromna jata šljuka,divljih pataka,jarebica…ovdje su odmarala na putu od sjevera prema jugu.Danas Port Milena podsjeća na onemoćalu staricu kojoj je hitno potrebna ljudska pažnja.
-Zbog komaraca i malarije koji su harali ovim područjem krajem 19.og vjeka kralj Nikola je naložio ruskom inženjeru Vladimiru Ivanoviču-Varmanu da projektuje kanal.Pod njegovim nadzorom kanal je iskopan u cik cak cik formi od Zoganjskog jezera do mora.On je drugi put očišćen 1896. godine,a u jednom djelu je ispravljen i produbljen.To je omogućilo da morska voda prodre u polje.Te godine pale su velike kiše u slivu Drima,pa se Drim izlio i podigao nivo Bojane,koja se izlila u kanal i na taj ga način proširila i produbila.Nakon tih poplava brodovi su mogli da ulaze u kanal.Stvorena je luka Đerane,koja je dobila ime kneginje Milene-Port Milena.
-Katastrofalnu sliku o stanju Port Milene,upotpunjuje Dželjalj Hodžić,predsjednik ekološkog društva Zeleni korak,nabrajajuči kakav se sve otpad godinama bukvalno skladišti u koritu Port Milene.Ovdje se,kaže,iz obližnjih autoservisa prosipaju motorna ulja,zagađivači dolaze potokom Bratice,u njega stižu pesticidi i herbicidi iz ulcinjskog polja,pa i fekalije iz jednog djela grada, zbog neadekvatnog kolektora na Velikoj plaži,na kome se trenutno radi,jer je skoro 20 godina bio u kvaru i van upotrebe.
-„Ovim se spisak eko-trovača ne završava“,kaže Hodžić,naglašavajući da je problem zaštite i revitalizacije Port Milene posljedica sporenja oko nadležnosti,mada u posljednje vrijeme zbog dužine trajanja tog problema je ipak dogovoren neki konsenzus.
-Napori lokalne samouprave da ubrza početak rješavanja problema Port Milena naišli su na dobar odaziv kod uprave JP Morsko dobro,čime je vpočela realizacija idejnogf proekta a najvjerovatnije će se naći i pouzdani finansijer koji bi pokrio tu finansijsku konstrukciju.
-Postavlja se pitanje načina spašavanja samog kanala.Izgradnjom novog kolektora veće propusne moći,na koji bi se priključili svi novoizgrađeni objekti u zaleđu Port Milene.Produbljivanjem i proširenjem kanala od novog mosta do ušća,kako bi voda brže oticala.Povremenim ispuštanjem čiste vode iz Bojane sistemom šlajzni,koja bi se sa Port Milenom spojila iskopavanjem novog kanala u dužini od 800m i podizanjem nasipa od kamena na samom ušću Port Milene u more,čime bi se spriječilo nanošenje morskog pjeska u kanal prilikom jakog juga i većih talasa.Jedno od novih riješenja ozdravljenja Port Milene je i uklanjanje-rušenje starog mosta da bi se povećala propusna moć Port Milene.Tako bi Port Milena,nakon par godina ponovo „oživjela“.
-Da bi kanal Port Milena sa ponosom nosio ime Kneginje Milene,ovo je posljednji SOS za spas ovog zagađenog i uništenog dragulja u ekološkoj Crnoj Gori.

Naser Mehmedović