Ulcinjski sud za prekršaje oslobodio članove sindikalne organizacije hotela „Otrant”

August 8, 2012   | news

Opomenuli organizatore

Sudija za prekršaje Osnovnog suda u Ulcinju Feriz Ćeranić oslobodio je odgovornosti čelnike sindikalne organizacije hotela „Otrant” koji su prije nekoliko dana privedeni u ispostavu policije zbog blokade ulazne kapije u istoimeni hotelski kompleks. Ćeranić je nakon saslušanja predsjednika sindikata Muzafera Suljovića, predsjednika štrajkačkog odbora Amira Resulbegovića i članova Iva Lukića, Duška Popovića i Ahmeta Kurmemovića odlučio da samo opomene prvog čovjeka sindikalne organizacije dok su ostali članovi prošli bez opomena i kazni.
Sindikalci tvrde da su ih policiji prijavili zakupci hotela, odnosno vlasnici kompanije „Argos” ali su iz te firme odbacili juče te navode.
– Niko iz naše kompanije nije prijavljivao štrajkače policiji iako oni mjesecima ometaju ulaz turista u kompleks, nanoseći nam tako veliku štetu jer je sezona u jeku – kazao je izvršni direktor „Otranta” Edmont Paljoka.
U izjavi „Danu” jedan od članova štrajkačkog odbora Ivo Lukić rekao je da radnici nemaju drugog izbora od protestnih okupljanja.
– Ne okupljamo se mi već mjesecima zato što nekom želimo zlo već zbog teške situacije u kojoj se nalazimo. Ako neko misli da je lako svakodnevno po više časova stajati na ulici, po tropskim vrućnima, grdno se vara. Tražimo samo da se poštuju naša prava. Zahtijevamo isplatu 11 zaostalih ličnih dohodaka i rješavanje statusa. Podsjećamo da smo zbog katastrofalne privatizacije i nebrige države, nakon decenija rada u „Otrantu” ostali na ulici. Ne primamo plate i naše porodice su na ivici egzistencije. Ako je neko ugrožen, onda smo to mi – kazao je Lukić.
On je najavio da će sindikalna organizacija i dalje organizoavti okupljanja pred kapijom hotela.
– Mirno ćemo protestovati sve dok se ne ispune zahtjevi. U opštem je interesu da se ovo što prije riješi ali nijesmo mi na potezu već nadležni organi i vlasnik hotela – dodao je Lukić.
Vlasnik „Otranta” NLB Interfinans banka ponudila je nedavno 60 hiljada eura jednokratne pomoći radnicima u zamjenu za povlačenje tužbe koju su u međuvremenu podnijeli sudskim organima. Sindikat je to odbio tražeći isplatu svih zaostalih primanja i rješavanje radnog statusa. Ministarstvo turizma, rada i socijalnog staranja, vlasnik hotela NLB Interfinans i zakupac, ulcinjska kompanija „Argos” nijesu ispunili dogovor na nedavnom sastanku na kome je dogovoreno hitno rješavanje problema. Zbog duga kompanije „Barkli Montenegro”, od gotovo 10 miliona eura, hotel je krajem prošle godine postao vlaništvo švajcarske banke, a ona ga je pod zakup izdala ulcinjskoj kompaniji „Argos”. Zakupci su preuzeli mali broj radnika ali je većina ostala na ulici bez posla i plata.
M.K.
Izvor: DAN