Bardhi: Đukanovićevo obraćanje u Malesiji više liči na politički flert

September 24, 2012   | news

Kobna greška

I za Mehmeta Bardhija, dugogodišnjeg albanskog političara i predsjednika Demokratskog saveza, Đukanovićevo obraćanje u Malesiji više liči na politički flert uoči izbora nego na stvarnu namjeru da se okonča status opštine Tuzi.

“Ovim je gospodin Đukanović potvrdio da on drži sve konce u rukama u ovoj veoma centralizovanoj državi. Pošto je to samo neki konsultativni referendum, u ovom slučaju treba da bude pravi referendum. Mi mislimo da je odavno došlo vrijeme da se formira punopravna opština Tuzi. Ali, zloupotreba prije izbora ja mislim da je to mimo svih demokratskih principa”, kaže on.
Vaselj Siništaj dodaje kako je vraćanja statusa opštine Tuzima važno sa praktičnog stanovišta i poboljšanja uslova u kojima stanovnici tog područja žive, ali i za čitavu državu koja mora da poštuje evropsku povelju o lokalnoj samoupravi.

“Treći milenijum je već počeo a mi još nosimo vodu u bidonima, u ravničarskom dijelu Malesije. Šta je sa Malesijom u njenom ruralnom dijelu? To je posebna priča. Toliko tih stvari ima, u školstvu, u obrazovanju, nesrazmjerna zastupljenost u zapošljavanju. Decentralizacija vlasti je neminovnost ako budemo htjeli da postanemo dio EU”, rekao je Siništaj.

Prema riječima Siništaja u Zakonu o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore kao i u Zakonu  o glavnom gradu nema prepreka za formiranje samostalnih opština koje su do sada bile gradske, kao što je opština Tuzi.

Podsjetimo, ovoga ljeta reaktivirano je i pitanje vraćanja statusa opštine Petnjice kod Berana, čiji su se stanovnici Bošnjaci na konsultativnom referendumu 3. avgusta  velikom većinom izjasnili „za“.

Za Mehmeta Bardhija simptomatično je da do pokušaja ubrzanog rješavanja statusa te dvije opštine dolazi nakon što je vlast novim izbornom zakonom zakinula nacionalne manjine.

“Mislim da je to greška vlasti, to što su uradili sa izbornim zakonom. Tada su mislili da su prešli rijeku i da su sve riješili. Ovako su digli ruke od manjina, prije svih od Albanaca u Crnoj Gori. Ja mislim da je to kobna i velika greška. Oni su uvidjeli da manjine, konkretno Albanci u Crnoj Gori su tu i neće moći da ih mimoilaze, niti da ih jednostavno ostavljaju sa strane da oni odlučuju umjesto njih”.

RFE/RL