Vukadinović:DUA drugi gubitnik izbora,odlazak Dinoše uticao na rezultat

October 17, 2012   | news

Nakon što su iz Demokratske unije Albanaca najavili da će podnijeti Državnoj izbornoj komisiji prigovor na rezultate izbora, jer je, kako tvrde, toj partiji oduzet mandat lošim tumačenjem Zakona o izboru odbornika i poslanika, iz Komisije su poručili da će na prigovor odgovoriti u zakonski određenom roku -24sata.

Analitičar Srđan Vukadinović u izjavi za naš radio komentarišući potez DUA-e kaže da je ta partija nakon SNP-a drugi gubitnik izbora te da nemaju pravo da greške pripisuju drugima,jer je matematika u njihovom slučaju jasna:

’’Sigurno da je situacija kada je u pitanju DUA veoma složena jer su i oni jedan od gubitnka ovih izbora nakon SNP-a.To kažem jer je DUA parlamentarna stranka od početka parlamentarizma u Crnoj Gori. Sada su izgubili taj status i normalno je da traže razloge ali ne u sebi već u drugima. Očigledno je da nema osnova za to jer je matematika jasna u njihovvom slučaju. Oni nemaju potreban broj glasova jer ako kažu da imaju 0,9 odsto onda se matematički zaključi: ako je izašlo oko 358 hiljada ljudi,jer se računa za manjine od izašlog broja glasača ne od ukupnog,onda je 0,9 odsto od toga oko 3 hiljade 3.200 a oni i sami kažu da nemaju toliko,prema tome stvar je jasna. Ti glasovi po pravilu prelaze u Df. Problem je u tome što DUA više nije lider među albanskim partijama,bila je to dugo. Ali za to ne treba da krive ni brojanje ni Komisiju nego treba da vide šta se dešava sa njima posljednjih godina. Mislim da je odlazak Ferhata Dinoše i njegovo neuključivanje u ovu kampanju  imalo je dosta uticaja na ovakav rezultat, ali svakako i aktivnosti ostalih albanskih partija su uticale na to.’’

Podsjetimo, iz DUA-e su juče poručili da zakon garantuje manjinskim partijama koje osvoje više od 0,7 odsto glasova učešće u raspodjeli mandata, navodeći da je DUA osvojila oko 0,9 odsto.Kazali su i da niko nema pravo da njihove glasove prenese u drugu partiju sa kojom nemaju dodirnih tačaka.

Mirjana Miladinović
Radio Antena M

2