Mehmed Bardhi: Još nema dogovora sa DPS-om

October 18, 2012   | news

“Spreman da čujem sve strane, neka gospoda iz vlasti i opozicije stave na papir ponudu, pa da je vidimo“, kazao je Bardhi

Albanska koalicija (AK) još nije postigla dogovor o postizbornom savezu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), i spremna je na razgovore i sa vlastima i opozicijom, kazao je predsjednik Demokratskog saveza u Crnoj Gori Mehmed Bardhi.

On je naveo da će zahtjevi AK u pregovorima biti da Tuzi budu punopravna opština, i da Albanci budu proporcionalno zastupljeni u institucijama.

„Nemam informaciju da su počeli razgovori sa DPS-om, ali spremni smo na razgovore i sa vlasšću i opozicijom. Spreman da čujem sve strane, neka gospoda iz vlasti i opozicije stave na papir ponudu, pa da je vidimo“, kazao je Bardhi agenciji MINA.

On je rekao da je AK na izborima zabilježila uspjeh osvojivši jedan mandat, ocjenjujući da su Albanci doživjeli pad na izborima, jer će u parlamentu imati samo dva predstavnika.

“Zakon diskriminiše manjine”

Bardhi smatra da je razlog zašto Albanci neće imati više poslanika u Izbornom zakonu, koji je, kako je naveo, jednostrano usvojila crnogorsko-srpska pravoslavna većina.

„Zakon je pokazao da nije dobar i pravičan i da diskriminiše manjinske narode.Pokazalo se da je naše protivljenje njegovom usvajanju bilo opravdano, jer taj Zakon ne poštuje odredbe Ustava“, precizirao je on.

Bardhi je dodao da su albanskim partijama posmatrači OEBS-a saopštili da Izborni zakon nije dobar.

Prema njegovim riječima, o tom aktu treba dublje da razmišljaju rukovodeće strukture i opozicija, „jer neće biti lako da se Albanci odbace“.

„Arhitekte izbornog zakona moraju dobro da aniliziraju njegove posledice jer realnost i istorija ne praštaju. Albancima su zakinuta prava, a to je narod koji je glasanjem za suverenu Crnu Goru postao državotvoran i ne pristajemo da neko pokušava da nas marginalizuje“, kazao je Bardhi.

On je ocijenio da su izbori pokazali svu problematiku unutar albanskih partija, kojima je nedostajalo jedinstvo zbog političkog neprofilisanja određenih subjekata.

„Kod nekih stranaka je došla do izražaja politička korupcija, što je opasnije od materijalne i finansijske korupcije jer to srozava društvo“, kazao je Bardhi.

Predsjednik Force Nazif Cungu rekao je agenciji MINA da taj savez, o mogućim postizbornim koalicijama, nije kontaktirao za sada niko.

„O našim zahtjevima govorićemo kada se to desi“, naveo je on.

Izvor: Mina
Vijesti online

1