U Ulcinj mala “lučica” Kacema prazna

November 1, 2012   | news

Ovako danas izgleda mala “lučica” na našoj Kacemi. Prazna i tužna, jer na njoj nema nijednog čamca, a pravljena je upravo da zaštiti čamce od “Juga”. Doduše, “Jugo” je bilo jako i talasi su se prelivali preko pristaništa, ali oni koji su projektovali marinu morali su razmišljati i o tome.
Morali su se konsultovati i sa nama koji tu godinama vežemo čamce. Nije dovoljno znati samo crtati, moraju se konsultovati i mještani i poznavati kretanje struja i talasa koji udaraju o obali… Čini mi se da je “Kacema” onakva kakva je nekada bila, bila sigurnija, jer na maloj plaži, na njenoj južnoj strani su se mogle izvlačiti barke gdje su svakakao bile sigurnije nego danas. Danas to nije moguće zbog visoke obale i tzv. navoza koji je nepodesan.
Morsko dobro iz Budve je svakako moralo znati, da je novac koji su investirali na našoj “Kacemi” naš novac, novac koji se uzima sa naše obale, sa naših plaža i da su ga morali pravilno uložiti.
Očigledno je, da je novac namijenjen za izgradnju naše marine bio nedovoljan ili je možda i nenamijenski trošen. Ja nijesam sudija da presuđujem, ali je očigledno da fali desetak metara lukobrana kako bi se marina zaštitila od velikih talasa. To vidi svaki ribar i svaki čovjek koji makar jedanput siđe do pristaništa. Ovako naša mala marina ili kako su je iz milošte nazivali čelnici Morskog dobra iz Budve “Lučica” je ostala samo šetalište i mala marina kada je “Bonaca”, kada se čamci i barke uglavnom i vezivaju van nje. Da bi se privela svojoj svrsi, dakle zaštiti čamaca od nevremena, mora se dovršiti. Zato i pozivam predstavnike Morskog dobra iz Budve da konačno, novac koji ovdje godinama zarađuju sa naših plaža, makar jedan dio vrate nama.

Mi jesmo u “vazalnom” odnosu s obzirom da je 57 od sto Morskog dobra upravo ovdje kod nas u Ulcinju, ali ipak moraju dovršiti marinu zbog nas, a i zbog svoje savjesti, i ako iskreno sumnjam da je i imaju. Do tada ona će nositi ime i epitet ” Jakuzzi” jer zaista i liči na kakav veliki “Jakuzzi”. U njoj je voda i toplija, a i vri pri najmanjem nevremenu, tako da zaista i liči na pravi “Jakuzzi”. Slika je napravljena sa bedema Starog grada sa južne strane iznad ” Palate Venecija”. Mislim da je i laiku jasno da u njoj moraju biti vezani čamci. Ja se iskreno nadam da će ovo vidjeti i pročitati i neko od četrdesetak službenika Morskog dobra iz Budve, ..

Ismet Karamanaga Facebook