Cungu: Maslinjaci da se vrate vlasnicima

November 7, 2012   | news

Lider Force najavio da će nastaviti da se bori za deeksproprijaciju imovine u Valdanosu

ULCINj – Ukoliko Nova demokratska snaga Forca bude dio vlasti na državnom nivou, nastaviće da se zalaže da se imovina oduzeta u Valdanosu vrati bivšim vlasnicima, izjavio je „Danu” lider te partije Nazif Cungu.
– Pitanje povraćaja imovine za nas nije riješeno pitanje pa smo i u zajedničkoj platformi za pregovore sa Koalicijom „Evropska Crna Gora”, koju smo potpisali sa HGI i Bošnjačkom strankom, dogovorili da jedan od zahtjeva za sklapanje buduće vladajuće koalicije bude i vraćanje oduzete imovine. Kada to kažem ne mislim samo na Valdanos već na svu imovinu koja nije vraćena, a na koju bivši vlasnici po zakonu imaju pravo. Taj naš sporazum koji smo ponudili DPS-u, SDP-u i LP-u u potpunosti je prihvaćen tako da mislimo da tu neće biti problema – naglašava Cungu.
Prema njegovim riječima manjinske partije nijesu definisale neke rokove za restituciju jer se radi o složenom procesu.
– Vidjećemo u nastavku pregovora da li ima prostora za detaljniji dogovor, u smislu određivanja datuma do kada bi taj proces trebalo da se okonča. Mislim da ćemo oko toga još razgovarati jer smo mi naznačili to kao jedno od otvorenih pitanja koje se mora riješiti. Forca neće odustati od ranijih zahtjeva koje je pokrenula prije nekoliko godina. Vraćanje imovine je jedan od naših programskih principa i mi nećemo odustati od toga – tvrdi lider Force koja je, podsjećamo, takoreći od osnivanja pokrenuo pitanje restitucije oko milion kvadrata i 18 hiljada stabala masline koji su rješenjem SO Ulcinj iz 1978. godine oduzeta od 204 vlasnika radi izgradnje vojnog objekta trajnog karaktera. U toj partiji smatraju da je korisnik eksproprijacije odustao od gradnje vojnog objekta stalnog karaktera, a bivša država je potom maslinjak vratila Crnoj Gori. Imovina do danas nije vraćena opštini Ulcinj na korišćenje i raspolaganje, jer je Vlada CG odlučila da proda, odnosno da da u zakup tu imovinu. Forca je 2007. godine u SO Ulcinj inicirala odluku o povraćaju, odnosno deeksproprijaciji imovine u Valdanosu, a zahvaljujući tadašnjoj većini u lokalnom parlamentu odluka je usvojena i objavljena iste godine (Sl.list RCG, opštinski propisi br.18 od 18.05.2007. godine). Proteklih godina najviši funkcioneri Force u više navrata su se protivili namjeri Vlade da Valdanos valorizuje tako što će taj po mnogo čemu jedinstveni lokalitet izdati u višedecenijski zakup. Svojevremeno je potpredsjednik Force Džaudet Cakuli pozvao potencijalne investitore da se bliže upoznaju sa problematikom vlasništva tog dijela ulcinjske obale prije nego se odluče za investicije.
– Potencijalni investitori, moraju imati u vidu činjenicu da se u vezi sa vlasništvom u uvali Valdanos vode sudski sporovi u Crnoj Gori te da je već dosta predmeta stiglo i do Međunarodnog suda za zaštitu ljudskih prava u Strazburu. Smatram da će oni naići na velike probleme prilikom eventualne realizacije investicija i pozivam ih da dobro razmisle o konačnom ishodu velikih ulaganja njihovog kapitala. Poznata je pravna činjenica da imovinska prava nikad ne zastarijevaju, te je bolje da sami što prije završimo povraćaj jer, nakon što tako bude presudio sud u Strazburu, puno će nas više koštati. Eventualni dogovor i ugovaranje investicija u Valdanosu treba da nastupi tek nakon povraćaja maslinade – izjavio je tada Cakuli.
M.K.

Svi za povraćaj imovine
Vraćanje oduzete privatne imovine u Valdanosu barem do sada su podržavale sve političke partije u najjužnijoj crnogorskoj opštini. Ako je suditi po izjavama političara i stavovima partija, reklo bi se da ne postoji prepreka da se ispravi na stotine nepravdi iz vremena bivše SFRJ. Albanske partije DP, PDP, Perspektiva, kao i Nova i SNP nemaju suštinskih razlika u pogledu vraćanja imovine i maslinjaka. Doduše, DPS i SDP, imaju namjeru da po principu „i vuk sit i ovce na broju” zadovolje bivše vlasnike tako što će im dozvoliti eksploataciju maslinjaka ali ne i potpuno vraćanje imovine.

Izvor: DAN

1