Ali Redža se vraća u direktorsku fotelju

November 9, 2012   | news

Sud razriješio zavrzlamu u vezi s kadrovskim promjenama na čelu lokalne turističke organizacije

U momentu kad presuda postane pravosnažna, moj klijent će dobiti nadoknadu za čitav period u kojem mu je bilo onemogućeno da obavlja svoj posao, kazala je advokat Vesna Gačević Rogova

Bivši direktor stručne službe Turističke organizacije Ali Redža biće vraćen na funkciju, jer je tako odlučio Osnovni sud nakon što se Redža žalio na rješenje kojim je smijenjen, saznaje „Dan“. Prije nekoliko dana okončan je postupak koji je trajao nekoliko mjeseci i u toku je žalbeni postupak koji, po mišljenju pravnika, neće uticati na pravosnažnost. Podsjetimo, prvi čovjek Ulcinja Nazif Cungu u februaru ove godine, na osnovu odluka IO TO, na mjesto vršioca dužnosti direktora Lokalne turističke organizacije, umjesto Ali Redže, predsjednika PDP-a, bivše članice izvršne vlasti, imenovao je Minira Karamanagu, funkcionera lokalnog SDP-a, koji u koaliciji s Forcom i DPS-om vrši vlast u najjužnijoj opštini. S tom odlukom Redža se nije složio, tvrdeći da je u pitanju politička igra iza koje stoje fiktivni organi TO (Skupština, Izvršni odbor). Uslijedila su međusobna optuživanja, ali je nakon nekoliko mjeseci, na osnovu tužbe novoimenovanog direktora, Redža iseljen iz prostorija, poslije čega je pokrenuo kontratužbu i uspio da pred pravosudnim organima dokaže da je nezakonito smijenjen. Prema mišljenju njegovog pravnog zastupnika advokata Vesne Gačević – Rogova, nadležni sud nije ni mogao da donese drugačiju odluku s obzirom na postojeću zakonsku regulativu.
– Na osnovu predočenih dokaza, poništeno je rješenje kabineta predsjednika, kojim je moj klijent razriješen dužnosti direktora. Takođe je odbijen i tužbeni zahtjev da se oslobode prostorije direktora, na osnovu kojeg je i bila donijeta privremena mjera, a Redža iseljen iz kancelarije. U konačnom, sud je donio zakonitu presudu. Dakle, Ali Redža je nezakonito razriješen s funkcijr direktora stručne službe TO. Čak i u žalbenom postupku ne možemo očekivati drugu odluku osim ove. Ovo je stvar u kojoj nema mjesta različitom tumačenju. Primjena zakona mora biti eksplicitno određena i ne smije biti nikako drugačije. U momentu kad presuda postane pravosnažna, moj klijent će dobiti nadoknadu za čitav period u kojem mu je bilo onemogućeno da obavlja svoj posao. Takođe, svi akti koji su doneseni u tom periodu od nelegitimnih organa TO su ništavni – objasnila je Gačević Rogova.
U izjavi za naš list Redža je kazao da očekuje da se vrlo brzo vrati na svoje radno mjesto.
– Pravda je ponekad spora, ali je dostižna i to se pokazalo u ovom slučaju. Uopšte nijesam sumnjao u zakonitost mog postavljanja na mjesto direktora i u svoje postupke, ali su sporni bili postupci novog rukovodstva opštine. Od samog početka znao sam da će se na sudu ova zavrzlama riješiti u moju korist. Bio sam ubijeđen u to! Sada je samo pitanje dana mog povratka na radno mjesto. Sačekaću pravosnažnost sudske odluke, a eventualna žalba druge strane može samo da poveća troškove postupka koje će snositi poreski obveznici. Već je potrošeno dosta novca i to u situaciji opšte besparice. Naravno, svako ima pravo da se žali, pa ćemo imati strpljenja i za to. Ja sam jedini legitimni direktor TO, koji je legitimnim putem došao na tu poziciju – kazao je Redža.
On je podsjetio da je pokušaj njegove smjene i sve što se u vezi s tim dešavalo prethodnih mjeseci primjer klasičnog političkog revanšizma.
– Ljudi koji su došli na vlast pokušali su da se odmah obračunaju sa političkim neistomišljenicima, ne poštujući zakone i propise. Ja se sa tim nijesam pomirio i zato imamo ovakvu situaciju. Pravda je na kraju pobijedila – zaključio je Redža.

Karamanaga na putu
Sekretar za zaštitu opštinske imovine Gzim Hadžibeti smatra da će postupak na sudu još trajati, jer će uslijediti žalba.
– Ja ne zastupam TO, ali radi se o prvostepenoj presudi, tako da treba sačekati da se spor završi i da dobijemo pravosnažnu presudu – rekao je Hadžibeti. Pokušali smo da dobijemo i komentar od sadašnjeg direktora TO Minira Karamanage, ali nam je saopšteno da je on na putu.

Radnici tužili direktora
U Osnovnom sudu trebalo bi da se sledeće nedjelje održi ročište u sporu koji su protiv direktora TO Minira Karamanage pokrenuli radnici koji tvrde da su nezakonito otpušteni s posla. Aleksandar Jacović, Merita Redža, Muharem Bećović i Bećir Zatović podnijeli su osnovnom državnom tužiocu u Ulcinju Ferihi Muratović krivičnu prijavu protiv direktora i zbog zloupotrebe službenog položaja, samovlašća i mobinga. Podsjetimo, Karamanaga je nakon što je zamijenio bivšeg direktora Ali Redžu, otpustio s posla pet radnika TO zbog navodnog kršenja radne discipline i izostanka sa posla. Radnici su nakon toga izjavili da su žrtve političkog sukoba bivše i sadašnje vlasti.

Izvor: DAN

1